Μια λαμπάδα στο μπόι του Ντάνστον!

danston-xarisis copy

Ο Μπράιαντ Ντάνστον «έσωσε» τον ελλιπή (χωρίς Σπανούλη και Πρίντεζη), αλλά και κακό Ολυμπιακό και τον οδήγησε στη νίκη επί του Άρη στο Αλεξάνδρειο με 64-59.

Οι «ερυθρόλευκοι» πραγματοποίησαν μία από τις χειρότερες εμφανίσεις τους στην Α1, αλλά απέναντι σε μια προβληματική ομάδα όπως οι «κίτρινοι», κατάφεραν να πάρουν τη νίκη χάρη στον Αμερικανό που πέτυχε τους τελευταίους έξι πόντους για την ομάδα του.

Η νωθρότητα στοιχειοθετεί... ποινικό αδίκημα στους άγραφους κανόνες του μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός πλήρωσε το σχετικό τίμημα στο πρώτο ημίχρονο, καθώς ο Άρης φρόντισε να διαψεύσει όλα τα (προ αγώνα) δεδομένα. Αιτία του 40-36 υπέρ των γηπεδούχων στο τέλος του πρώτου μέρους δεν ήταν οι απουσίες των Σπανούλη-Πρίντεζη, αλλά το γεγονός ότι οι «ερυθρόλευκοι» προσαρμόστηκαν στον ρυθμό του αγώνα που επέβαλλε ο Άρης. Οι «κίτρινοι» είχαν ενέργεια, κυνήγησαν το καλάθι στον αιφνιδιασμό όπως. ο πεινασμένος σκύλος ένα κόκκαλο, κυρίως όμως είχαν πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας, γεγονός που μετρίασε κάπως τα πολλά λάθη (9) στο τέλος του ημιχρόνου. Το επίπεδο συνεργασίας προήλθε κυρίως από την κίνηση χωρίς τη μπάλα των Πελεκάνου, Χαρίση, Βεζένκοφ. Ο τελευταίος ξεκίνησε καταπληκτικά το παιχνίδι καθώς σημείωσε τους εννιά από τους 11 πόντους του Άρη (16-11, 6'), ενώ ο Λοτζέσκι ήταν ο βασικός εκφραστής των επιθέσεων του Ολυμπιακού. Εκεί, οι Πειραιώτες προσπάθησαν να μεταφέρουν το παιχνίδι στη ρακέτα, όπου η αθλητικότητα του Ντάνστον έκανε τη διαφορά απέναντι στα βαριά πόδια του Χαρίση (18-17, 10'). Στο δεύτερο δεκάλεπτο, η παρουσία του Κώστα Σλούκα στο παρκέ βελτίωσε κάπως την επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού (24-28, 15'), αμυντικά όμως οι «ερυθρόλευκοι» παρέμειναν ευάλωτοι. Τα post του Πελεκάνου, αλλά και οι εύκολοι πόντοι στο ανοιχτό γήπεδο οδήγησαν τον Άρη σε ένα επιμέρους σκορ 12-4, στα τελευταία τέσσερα λεπτά του αγώνα, αλλά και στη πρωτοπορία με 40-36 στο ημίχρονο.

Η διαφορά του Ολυμπιακού του πρώτου μέρους με το δεύτερο, ήταν η αμυντική συμπεριφορά του. Οι «ερυθρόλευκοι» έκοψαν τη συνεργασία του Άρη, τον ανάγκασαν σε διαδοχικά λάθη, ενώ ο Μάντζαρης έβγαλε εκτός παιχνιδιού τον Αθηναίου με το αδιάκοπο πρέσινγκ σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου. Αντιθέτως, επιθετικά η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν αναποτελεσματική και απελπιστικά άστοχη. Σε συνδυασμό με δύο εύστοχα τρίποντα του Γκίκα, ο Άρης διατήρησε τη πρωτοπορία στο σκορ φθάνοντας ως και στο +5 (56-51, 32').

Τα ριμπάουντ και ο Ντάνστον

Στα τελευταία οκτώ λεπτά ο Άρης έκοψε. κάθε σχέση με το αντίπαλο καλάθι, ενώ Βεζένκοφ και Πελεκάνος έμειναν υπερβολική ώρα στον πάγκο. Αδόκιμο σχήμα, κακές επιλογές, πολλά λάθη (σ. σ. συνολικά ο Άρης έκανε 22 λάθη) που οδήγησαν στα 16 κλεψίματα του Ολυμπιακού, ήταν η εικόνα του Άρη σε αυτό το διάστημα. Ο Ολυμπιακός δεν ήταν πολύ καλύτερος, απλά είχε περισσότερες κατοχές - σε συνδυασμό και με τα 15 επιθετικά ριμπάουντ που μάζεψε - κατάφερε να φύγει νικητής, χάρη στον Μπράιαντ Ντάνστον. Ο Αμερικανός πέτυχε τους έξι τελευταίους πόντους του Ολυμπιακού, έδωσε και τη χαριστική βολή, καθώς μάζεψε ένα επιθετικό ριμπάουντ στα 8'' πριν το τέλος, πέτυχε το καλάθι που διαμόρφωσε το τελικό 59-64.

Τα δεκάλεπτα: 18-17, 40-36, 52-48, 59-64.

ΑΡΗΣ (Μ. Μινιτς): Μποχωρίδης 8, Πελεκάνος 9(1), Γκίκας 6(2), Ασημακόπουλος, Χαρίσης 6, Βεζένκοφ 15(1), Σαρικόπουλος 2, Μούρτος 8, Αθηναίου 5 (1).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γ. Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ 5 (1), Ντάνστον 17, Περπέρογλου 2, Παπαπέτρου 3 (1), Σλούκας 8(1), Κόλινς 2, Σίμονς 1, Λοτζέσκι 15 (1), Αγραβάνης, Μάντζαρης 7 (1), Καββαδάς 4.