Ρος και... κάτω!

ross daniel

Ο Απόλλων Πατρών βρήκε τη μεγάλη νίκη που αναζητούσε καθώς άλωσε το Αλεξάνδρειο. Οι Πατρινοί επικράτησαν στη παράταση του Άρη με 67-75 (63-63 κ.α.), έχοντας σε σπουδαία μέρα τον Ρόναλντ Ρος.

 

Οι Αμερικανοί έκαναν όλη τη δουλειά για την ομάδα του Νίκου Βετούλα, απέναντι στο... φάντασμα του Άρη που αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μετριότητα.

Ο Απόλλων βασίστηκε στην επιθετική δεινότητα των Αμερικανών του, οι οποίοι έδωσαν τους 63 από τους 75 πόντους της ομάδας. Ο δε Άρης έκανε χαρακίρι καθώς έχασε διαδοχικές ευκαιρίες για να κερδίσει το παιχνίδι, είχε μάλιστα την σχετική ευκαιρία - τρία δευτερόλεπτα πριν το τέλος - αλλά ο Αθηναίου αστόχησε από τα. εννιά μέτρα. Το δε παιχνίδι του Άρη ήταν τουλάχιστον άναρχο και οδήγησε σε 20 λάθη, εμμονή στα σουτ τριών πόντων (8/30!).

Συνολικά ο Απόλλων παρουσίασε καλύτερη εικόνα σε σχέση με τον Άρη που βασίστηκε στα ξεσπάσματα τριών πόντων. Στο τέλος του πρώτου μέρους, ο Άρης είχε τη πρωτοπορία (36-35), παρότι λειτούργησε υπό τους αγωνιστικούς κανόνες του Απόλλωνα Πατρών. Οι «κίτρινοι» είχαν διαστήματα καλής άμυνας, δεν κατάφεραν όμως να βγάλουν πολλούς πόντους στον αιφνιδιασμό και βασίστηκαν στην ευστοχία των Πελεκάνου, Βεζένκοφ (σ. σ. πέτυχαν τους 18 από τους 36 πόντους του Άρη στο ημίχρονο). Είχαν τον έλεγχο των ριμπάουντ (21-13), αλλά σε ένα ακόμη παιχνίδι έκαναν το λάθος με χαρακτηριστική ευκολία, φθάνοντας τα 11 (!) στο τέλος του ημιχρόνου. Ο δε Απόλλων βασίστηκε στις περισσότερες κατοχές, είχε πλάνο στην επίθεση, προσπάθησε να χτυπήσει με διαδοχικά πικ εν ρολ και είχε το προβάδισμα στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου μέρους. Ξέφυγε με 12-18 (8') χάρη στον Ουίλσον, αλλά και με 25-33 (17'), εισπράττοντας πολλά από τον Βλάντιμιρ Πέτροβιτς. Κάπου εκεί ο Άρης αποφάσισε να σφίξει στην άμυνα, καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η παρουσία του Σπύρου Μούρτου, πήρε τέσσερις πόντους από το transition και με επιμέρους σκορ 11-2, προηγήθηκε με 36-35 στο ημίχρονο.

Το ντέρμπι συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο. Η αποτελεσματικότητα του Γιάννη Αθηναίου κράτησε όρθιο τον Άρη (48-46), για να κλείσει το 3ο δεκάλεπτο με σκορ 52-51 έπειτα από εντυπωσιακό κάρφωμα του Ουίλσον. Στη τελευταία περίοδο, ο Άρης πέτυχε μόλις δύο καλάθια (!). Ο Μίλαν Μίνιτς επέλεξε χαμηλό σχήμα, τακτική που αποδείχθηκε βούτυρο στο ψωμί του Απόλλωνα αφού με συνοπτικές διαδικασίες έβγαλε τον Άρη έξω από το ζωγραφιστό. Έτσι, οι «κίτρινοι» αναλώθηκαν σε ένα «αντάρτικο» παιχνίδι που περιλάμβανε μόνο τρίποντα. Αμυντικά, ήταν συνεπείς αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό.  Ο Απόλλων προηγήθηκε με 56-60 (34'). Ο Άρης απάντησε από τη γραμμή των βολών για να φθάσουμε στα τελευταία δευτερόλεπτα. Το λάθος του Απόλλωνα έδωσε την ευκαιρία της τελευταίας επίθεσης στον Άρη. Οι Θεσσαλονικείς δεν το εκμεταλλεύτηκαν και το παιχνίδι πήγε στη παράταση (63-63 κ.α.). Εκεί, ο Απόλλων ήταν πολύ πιο έξυπνος. Ο Μίνιτς επέμεινε στο χαμηλό σχήμα πράγμα που τον έκανε ευάλωτο στην άμυνα και προβλέψιμο στην επίθεση. Ο Απόλλων «τρύπησε» τη ρακέτα με τον Ρος (65-70, 43:30), ο Άρης συνέχισε να πραγματοποιεί ανορθόδοξες επιθέσεις κι έτσι η ομάδα του Νίκου Βετούλα που πήρε πόντους και από τον Μπολντς πέτυχε τη σπουδαία νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 17-18, 36-35, 52-51, 63-63κ.α., 67-75.

Άρης: Μποχωρίδης 2, Πελεκάνος 13(2), Γκίκας, Τσακαλέρης 3, Ασημακόπουλος 6, Χαρίσης 2, Βεζένκοφ 14(2), Σαρικόπουλος 4, Μούρτος 4, Αθηναίου 19(3).

Απόλλων Πατρών: Ρος 20, Αργυρόπουλος 1, Ντάνιελ 14, Ουίλσον 15(2), Λιανός 4, Πέτροβιτς 8(2), Πελεκούδας, Μιλουτίνοβιτς, Μπολντς 13(1).