Η κορυφή χωράει έναν!

agorpaok1

Αν σας έλεγαν ποτέ ότι θα γινόταν ντέρμπι κορυφής στην Α1 και δεν θα έπαιζαν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, θα το πιστεύατε; Ε, πιστέψτε το. Το Σάββατο παίζουν Ρέθυμνο-ΠΑΟΚ κι όποιος νικήσει, θα μείνει πρώτος. Μπορεί και μόνος του!

 

Οι περιστάσεις το έφεραν έτσι, ώστε η αναμέτρηση του Ρεθύμνου με τον ΠΑΟΚ να είναι για την Α1 ντέρμπι κορυφής. Είναι βεβαίως ακόμα νωρίς, μόλις η 3η αγωνιστική, και έχει ήδη προηγηθεί μια αναμέτρηση μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, ο νικητής της οποίας, ο Ολυμπιακός, ξεκίνησε τη σεζόν με χάντικαπ δύο βαθμών κι έτσι το γεγονός ότι είναι αήττητος δεν τον κατατάσσει ανάμεσα στις πρώτες ομάδες της βαθμολογίας. Παρ' όλα αυτά η ουσία είναι μία: αυτή τη στιγμή στον βαθμολογικό πίνακα προηγούνται τρεις ομάδες. Οι δύο είναι το Ρέθυμνο και ο ΠΑΟΚ, που αναμετρώνται στο Σάββατο στο κλειστό "Μ. Μερκούρη". Και ο νικητής θα μείνει πρώτος και αήττητος.

Είναι έτσι κι αλλιώς ένα ζευγάρι αποτελούμενο από δύο ομάδες οι οποίες έχουν ανοίξει λογαριασμούς τα τελευταία χρόνια, κάθως μάχονται για μια θέση στην πρώτη τετράδα. Πιθανότατα το ίδιο θα συμβεί και φέτος. Πάντως το Ρέθυμνο μοιάζει να είναι σε πιο πλεονεκτική θέση για δύο λόγους: α) δεν έχει χάσει ποτέ στην έδρα του από τον ΠΑΟΚ, β) μετρά τρεις συνεχόμενες νίκες επί του "δικεφάλου".

Κατά τα άλλα, πρόσωπο της αναμέτρησης είναι το δίχως άλλο ο Απόλλων Τσόχλας. Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια έπαιζε στο Ρέθυμνο, τώρα όμως καλείται να το νικήσει ως παίκτης του ΠΑΟΚ. "Στο Ρέθυμνο πέρασα τέσσερα πολύ όμορφα χρόνια και χαίρομαι που επιστρέφω. Θα δω φίλους και γενικά πρόσωπα αγαπητά, αλλά όλα αυτά πριν αρχίσει το παιχνίδι", λέει. Διότι μετά προφανώς θα κοιτάξει το συμφέρον της τωρινής ομάδας του.

Επικίνδυνη έξοδος

Η τρίτη ομάδα που πατά στην κορυφή της Α1 είναι ο Πανιώνιος. Και θέλει να μείνει σε αυτή μαζί με το Ρέθυμνο ή τον ΠΑΟΚ, όμως για να τα καταφέρει πρέπει να περάσει από τη Δράμα. Κι αυτό δεν είναι εύκολο. Όχι μόνο επειδή οι "κυανέρυθροι" προέρχονται από το κουραστικό ταξίδι στη Ρωσία μεσοβδόμαδα ούτε επειδή μπορεί να μην έχουν τον Καββαδά, αλλά διότι ποτέ δεν περνούσαν καλά στη Δράμα. Πέρυσι νίκησε για πρώτη φορά εκεί, με πολύ κόπο πάντως, τις προηγούμενες δύο χρονιές είχαν χάσει. Επιπλέον ο ΚΑΟΔ έδειξε με τον εντυπωσιακό τρόπο που πέρασε από την Κηφισιά την περασμένη εβδομάδα ότι και φέτος έχουν ανταγωνιστική ομάδα.

Μπορεί ο κόουτς του ΚΑΟΔ, Νέναντ Μάρκοβιτς, να έχει παίξει μπάσκετ και να έχει δουλέψει και ως προπονητής στον Πανιώνιο, όμως έχουν περάσει κάποια χρόνια από τότε κι ο ίδιος το έχει συνηθίσει. Αντίθετα ο Γκι Μαρκ Μισέλ έγινε γνωστός στην Ελλάδα φορώντας τη φανέλα του ΚΑΟΔ και τώρα που επιστρέφει για πρώτη φορά στη Δράμα ως αντίπαλος δεν θα είναι εύκολο γι' αυτόν: "Στην Δράμα άρχισα την επαγγελματική καριέρα μου, έπαιξα δύο χρόνια εκεί και οφείλω στον ΚΑΟΔ ότι βρίσκομαι εδώ. Είμαι ενθουσιασμένος που επιστρέφω στην Δράμα. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα είμαι έτοιμος, όπως και η ομάδα του Πανιωνίου για να νικήσουμε", λέει.

Περίπατος "αιωνίων"

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα κάνουν αυτό το τριήμερο μία ακόμα προπονήση για τους αγώνες τους στην Ευρωλίγκα. Ο Ολυμπιακός παίζει το Σάββατο στο άδειο λόγω τιμωρίας ΣΕΦ με τον Ίκαρο, από τον οποίον, όσο ήταν στην Καλλιθέα, δεν έχει χάσει ποτέ. Προφανώς δεν θα χάσει ούτε τώρα που πήγε στη Χαλκίδα, όσο κι αν αγωνίζεται λιγότερο από 48 ώρες μετά τον αγώνα με τη Γαλατασαράι. Την περασμένη εβδομάδα που συνέβη το ίδιο στα Ιλίσια, οι "ερυθρόλευκοι" συνάντησαν κάποιες δυσκολίες και ίσως το ίδιο να συμβεί και το Σάββατο. Αλλά μέχρι εκεί.

Ο Παναθηναϊκός παίζει τη Δευτέρα στα Τρίκαλα, αφού θα έχει επιστρέψει το Σάββατο από την Κύπρο, και θέλει τη νίκη για έναν επιπλέον λόγο από τους προφανείς. Με αυτήν θα γίνει η πρώτη ομάδα που συμπληρώνει 600 νίκες στην Α1! Οι ήττες του είναι 130 και θα παραμείνουν τόσες για κάμποσο καιρό ακόμα. Η μόνη ελπίδα που θα είχαν τα Τρίκαλα για να νικήσουν τον Παναθηναϊκό θα μπορούσε να ήταν ο Πατ Γιούιν! Ο μπαμπάς όμως και όχι ο γιος...

Η πρώτη νίκη

Πανελευσινιακός και Ηλυσιακός δεν έχουν πετύχει νίκη ως τώρα και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο νικητής θα κάνει σεφτέ. Ποιος θα νικήσει τώρα, είναι άλλη ιστορία. Οι πιθανότητες πάντως είναι με το μέρος του Πανελευσινιακού, που νίκησε πέρυσι στην έδρα του και ως γηπεδούχος έχει και φέτος το προβάδισμα. Ενδιαφέρον θα έχει και η μονομαχία του Μανόλη Παπαμακάριου με τον Νίκο Χατζή. Παλιές καραβάνες και οι δύο στην Α1, με μεγάλη ιστορία και διακρίσεις, αλλά και ένα κοινό πέρασμα από τον Ολυμπιακό, όπου υπήρξαν συμπαίκτες. Παίζουν και στην ίδια θέση, οπότε ανυπομονούμε να τους δούμε...

Ποιος ο παλιός και ποιος ο νέος;

Η αναμέτρηση του Άρη με τη Ν. Κηφισιά έχει μια ιδιαιτερότητα. Ο Άρης είναι ο πάλαι ποτέ "αυτοκράτορας" της Α1 με όνομα βαρύ σαν ιστορία, παρ' όλα αυτά στο ρόστερ του πλέον υπάρχουν μόνο Έλληνες (με εξαίρεση τον Χαντ και τον... σχεδόν Έλληνα Βεζένκοφ), οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι πιτσιρικάδες και δεν διακρίνονται για την εμπειρία τους. Από την άλλη η Ν. Κηφισιά είναι νεοφώτιστη στην Α1, όμως διαθέτει αρκετούς παίκτες που έχουν γράψει χιλιόμετρα σε αυτήν. Ανάμεσά τους ο Δημήτρης Τσαλδάρης και ο Νίκος Μπάρλος που έχουν φορέσει στο παρελθόν τη φανέλα του Άρη. Γι' αυτό ο τελευταίος λέει "είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι σε μια αποδεδειγμένα πολύ δύσκολη έδρα". Ξέρει τι λέει...

Με όπλο την παράδοση

Αν η παράδοση έπαιζε μπάσκετ, τότε ο Κολοσσός δεν θα έπρεπε καν να ταξιδέψει στην Πάτρα. Θα γλίτωνε και τα έξοδα... Διότι και τα τέσσερα παιχνίδια που έχουν γίνει ανάμεσα στον Απόλλωνα και τον Κολοσσό στην Α1 έχουν τελειώσει με νίκη της αχαϊκής ομάδας. Οι Ροδίτες δεν έχουν κάνει ακόμα σεφτέ. Ο Κολοσσός δεν έχει κάνει σεφτέ ούτε και στο φετινό πρωτάθλημα, αφού έχει χάσει και τα δύο πρώτα παιχνίδια, όμως είναι δύσκολα τα πράγματα γι' αυτόν στην Πάτρα, όχι μόνο λόγω της παράδοσης. Ο Απόλλων δείχνει και φέτος ότι τουλάχιστον μέσα στο γήπεδό του θα είναι σκληρό καρύδι για όλους και πως τέτοιου είδους παιχνίδια τουλάχιστον θα τα "καθαρίζει". Ίδωμεν...

Το πρόγραμμα

Σάββατο 26/10
Κλειστό "Δ. Κραχτίδης" (16.00): ΚΑΟΔ-Πανιώνιος (Αναστόπουλος Π., Σώμος, Τζαφλέρης)
Κλειστό "Μ. Μερκούρη" (16.00-Novasports 3): Ρέθυμνο-ΠΑΟΚ (Χριστοδούλου, Παναγιώτου, Τσούνας)
Αλεξάνδρειο (18.00): Άρης-Ν. Κηφισιά (Κορομηλάς, Μάνος, Δεσλής)
2ο κλειστό Ελευσίνας (18.00): Πανελευσινιακός-Ηλυσιακός (Καρακατσούνης, Παπαπέτρου, Βαρδάλος)
ΣΕΦ (19.15-Δ.Τ.-κεκλεισμένων των θυρών): Ολυμπιακός-Ίκαρος Χ. (Κατραχούρας, Νικολούλης, Αναστόπουλος Α.)

Κυριακή 27/10
Κλειστό Απόλλωνα Περιβόλα (16.00): Απόλλων Π.-Κολοσσός (Πηλοΐδης, Φούφης, Ξενικάκης)

Δευτέρα 28/10
Κλειστό Τρικάλων (17.00-Novasports 1): Τρίκαλα-Παναθηναϊκός (Αφεντουλίδης, Μπίκας, Ταρενίδης)