Η ζωή εν τάφω...

Οι μέρες του Θείου Δράματος που διανύουμε μπορεί να κορυφώσουν το δράμα των ομάδων που παλεύουν για τη σωτηρία τους. Μπορεί πάλι να δώσουν… μικρή παράταση. Σε κάθε περίπτωση, σε τέσσερα γήπεδα παίζεται σήμερα ο υποβιβασμός στην Α2. Η 25η και προτελευταία αγωνιστική μπορεί να είναι καθοριστική.

Τα γήπεδα όπου κρίνονται σήμερα πολλά είναι αυτά του Ρεθύμνου, των Ιλισίων, της Ελευσίνας και το Αλεξάνδρειο. Αν το Ρέθυμνο νικήσει το Περιστέρι, ο Ηλυσιακός τον ΚΑΟΔ, ο Πανελευσινιακός τον Ίκαρο και ο Άρης την Καβάλα, τότε όλα τελειώνουν. Περιστέρι και Καβάλα υποβιβάζονται. Οποιοσδήποτε άλλος συνδυασμός αποτελεσμάτων, ειδικά αν περιλαμβάνει νίκες των Περιστερίου και Καβάλας, θα παρατείνει την αγωνία για μία ακόμα αγωνιστική. Την τελευταία. Η 25η αγωνιστική πάντως άνοιξε την αυλαία της την Κυριακή με τη νίκη του Απόλλωνα στην Πάτρα επί του ΠΑΟΚ (87-83).

Τρίτη 30/4
ΑΡΗΣ-ΚΑΒΑΛΑ
Γήπεδο: Αλεξάνδρειο
Ώρα: 16.00
Διαιτητές: Παπαπέτρου, Σταματόπουλος, Παφίλης.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Καβάλα-Άρης 77-85
Το ζητούμενο: Ο Άρης είναι στα πλέι οφ και το μόνο που μπορεί να επιδιώξει πλέον είναι μια καλύτερη θέση από την όγδοη, γι’ αυτό θέλει τη νίκη. Η Καβάλα παίζει το τελευταίο χαρτί για την παραμονή της.
Τι θα δούμε: Τον Βαγγέλη Αλεξανδρή να επιστρέφει στο Αλεξάνδρειο ως αντίπαλος. Όσο κι αν ο ίδιος δήλωσε προ ημερών στο Basketnews ότι δεν κρατά πια κακία που τον έδιωξαν από τον Άρη στην αρχή της σεζόν, εντούτοις, λόγω χαρακτήρα και ιδιοσυγκρασίας, είναι βέβαιο πως θέλει όσο τίποτα άλλο μια νίκη εκεί μέσα. Άλλωστε και η Καβάλα τη χρειάζεται πολύ, καθώς, μπορεί η τύχη της πλέον να μη βρίσκεται αποκλειστικά στα δικά της χέρια, αλλά είναι υποχρεωμένη να κάνει αυτό που μπορεί. Βέβαια δεν είναι εύκολο να νικήσει κανείς τον Άρη, διότι το μπάσκετ που παίζει, σε αργούς ρυθμούς και με έμφαση στην άμυνα, είναι σκληρό. Το μόνο πρόβλημα για τον Βαγγέλη Αγγέλου είναι ότι πιθανόν να μην έχει στη διάθεσή του τον Χαντ, που πονάει στους προσαγωγούς.

ΡΕΘΥΜΝΟ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Γήπεδο: Κλειστό «Μ. Μερκούρη», Ρέθυμνο
Ώρα: 16.00
Διαιτητές: Χριστοδούλου, Καρακατσούνης, Ξενικάκης.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Περιστέρι-Ρέθυμνο 70-69.
Το ζητούμενο: Το Ρέθυμνο θα τερματίσει στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας και το μόνο ενδιαφέρον που έχει είναι να κρατήσει την έδρα του αλώβητη από οποιαδήποτε άλλη ομάδα πλην Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Το Περιστέρι παίζει την ύπαρξή του. Αν χάσει, μάλλον πέφτει.
Τι θα δούμε: Το Ρέθυμνο έχει αφήσει καλές εντυπώσεις φέτος και δεν θέλει να τις χαλάσει σε αυτά τα αδιάφορα παιχνίδια. Πολύ περισσότερο μετά τη σκόνη που σηκώθηκε στο παιχνίδι στην Ελευσίνα και έπληξε την αξιοπιστία της ομάδας. Το Ρέθυμνο θα παίξει και για να ευχαριστήσει τον κόσμο του, επομένως θα πρέπει να περιμένουμε ένα ακόμα ανοικτό και κατά το δυνατό θεαματικό παιχνίδι από την πλευρά του. Το Περιστέρι θα τα δώσει όλα για να νικήσει, αλλά είναι αμφίβολο αν μπορεί να διεκδικήσει πολλά, δεδομένων των προβλημάτων του. Ο Σμους Πάρκερ τελικά δεν άντεξε περισσότερο από ένα μήνα και σηκώθηκε κι έφυγε, ενώ στην Κρήτη δεν θα ταξιδέψει ένας ακόμα έμπειρος παίκτης της ομάδας, ο Αλέκος Πέτρουλας, που είναι τραυματίας. Χωρίς αυτούς τους δύο το Περιστέρι χάνει ουσιαστικά τις ελπίδες του να κοντράρει μια έτσι κι αλλιώς καλύτερη ομάδα όπως το Ρέθυμνο.

ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ-ΚΑΟΔ
Γήπεδο: Κλειστό Ιλισίων
Ώρα: 16.00 (ΕΤ1)
Διαιτητές: Τανατζής, Π. Αναστόπουλος, Κ. Πουρσανίδης.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: ΚΑΟΔ-Ηλυσιακός 80-83
Το ζητούμενο: Ο Ηλυσιακός θέλει απαραιτήτως τη νίκη για να σωθεί και μαθηματικά εφόσον χάσει το Περιστέρι. Ο ΚΑΟΔ είναι παντελώς αδιάφορος, αφού δεν ελπίζει πια στα πλέι οφ.
Τι θα δούμε: Στα Ιλίσια ζουν και αναπνέουν γι’ αυτό το παιχνίδι, αφού η νίκη μπορεί να τους κρατήσει στην κατηγορία. Τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα, αλλά σε ένα ακόμα σπουδαίο παιχνίδι θα μπουν στην άκρη μήπως και σωθεί η ομάδα. Ο Ιβάν Μάρας, που αντικατέστησε τον Γκάρισον, λογικά θα μπορέσει να βοηθήσει περισσότερο, ωστόσο το κλειδί παραμένει ο Στόγκλιν, που εδώ και κάμποσο καιρό είναι ντεφορμέ και πολλές φορές εκνευρίζει και τους υπόλοιπους με τον ατομισμό του. Ο ΚΑΟΔ θα παίξει για το γόητρό του, αν και δεν φαίνεται να έχει μεγάλη διάθεση να παλέψει. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι παράγοντες της ομάδας, αμέσως μόλις έμαθαν ότι ο Απόλλωνας νίκησε τον ΠΑΟΚ, άρα χάθηκαν οριστικά οι ελπίδες για συμμετοχή στα πλέι οφ, ακύρωσαν τα αεροπορικά εισιτήρια που είχαν βγάλει και ήρθαν στην Αθήνα με πούλμαν για να γλιτώσουν χρήματα! Η ταλαιπωρία σε αυτή φάση δεν είναι σημαντική…

ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ
Γήπεδο: 2ο Κλειστό Ελευσίνας
Ώρα: 16.00
Διαιτητές: Γκόντας, Ψαριανός, Παναγιώτου.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Ίκαρος-Πανελευσινιακός 85-78
Το ζητούμενο: Ο Πανελευσινιακός θέλει οπωσδήποτε τη νίκη, που θα τον κρατήσει κατά πάσα πιθανότητα στην κατηγορία. Ο Ίκαρος θέλει να μην πέσει κάτω από την έκτη θέση, ώστε να αποφύγει στα πλέι οφ τους «αιώνιους», άρα, μπορεί να μην «καίγεται» για τη νίκη, αλλά δεν είναι και εντελώς αδιάφορος.
Τι θα δούμε: Τον τελευταίο καιρό ο Πανελευσινιακός έχει νικήσει στο γήπεδό του τον ΠΑΟΚ και τον Πανιώνιο, γιατί λοιπόν να μην μπορεί να νικήσει και τον Ίκαρο; Η ψυχολογία είναι μεγάλο πράγμα στον αθλητισμό και από τη στιγμή που στην Ελευσίνα πίστεψαν ότι μπορούν να σωθούν, το παιχνίδι γύρισε… τούμπα και από εκεί που η ομάδα ήταν πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό, τώρα θέλει μία νίκη μόνο για να σωθεί. Ρόλο έπαιξαν επίσης η απόκτηση του σέντερ Εζιούκου, που έδωσε υπόσταση στην ομάδα μέσα στις ρακέτες, αλλά και η αφύπνιση του Λιακόπουλου, που εσχάτως κάνει ξανά… παπάδες. Ο Ίκαρος είναι επίσης φορμαρισμένος και έχει δείξει πληρότητα σε όλες τις θέσεις, που του έχει επιτρέψει να πετύχει συνεχόμενες νίκες και να εξασφαλίσει για πρώτη φορά στην ιστορία του τη συμμετοχή του στα πλέι οφ. Παίζει απελευθερωμένα, αρκετά γρήγορο μπάσκετ και στη μέρα του μπορεί να νικήσει τον οποιονδήποτε.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ
Γήπεδο: ΟΑΚΑ (κεκλεισμένων των θυρών)
Ώρα: 18.00
Διαιτητές: Διαμαντής, Νικολούλης, Επιτροπάκης
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Κολοσσός-Παναθηναϊκός 59-67
Το ζητούμενο: Ο Παναθηναϊκός θέλει να σφραγίσει τη δεύτερη θέση με μια άνετη νίκη. Ο Κολοσσός θα ήθελε να «κλειδώσει» και μαθηματικά την παραμονή του, αλλά ξέρει πως στο συγκεκριμένο παιχνίδι και μια καλή εμφάνιση θα είναι υπεραρκετή.
Τι θα δούμε: Τον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά μετά από την προσπάθειά του στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Οι «πράσινοι» πάλεψαν μέχρις εσχάτων κόντρα στους Καταλανούς, δεν τα κατάφεραν και τώρα πρέπει να γυρίσουν το… τσιπάκι και να αφοσιωθούν αποκλειστικά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κάτι τέτοιο συνήθως δεν είναι εύκολο, αλλά έχουν μεσολαβήσει πέντε ημέρες από το πέμπτο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα και ο αντίπαλος δεν είναι τόσο ισχυρός ώστε να προκαλέσει προβληματισμό. Ο Κολοσσός ήρθε στην Αθήνα για να παίξει αυτό που μπορεί και ενδεχομένως να αιφνιδιάσει τον αντίπαλό του, όπως είχε κάνει στο ΣΕΦ πριν από μερικές εβδομάδες, που είχε αναγκάσει τον Ολυμπιακό να δει το χάρο με τα μάτια του. Όμως δεν είναι κάθε μέρα του Αϊ Γιαννιού κι αν ο Παναθηναϊκός αποφασίσει να κάνει πρόβες ενόψει πλέι οφ πιέζοντας στην άμυνα, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για τους Ροδίτες.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Γήπεδο: Κλειστό Νέας Σμύρνης (κεκλεισμένων των θυρών)
Ώρα: 18.15 (ΝΕΤ)
Διαιτητές: Πηλοΐδης, Κορομηλάς, Βαρδάλος.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Ολυμπιακός-Πανιώνιος 87-73.
Το ζητούμενο: Ο Ολυμπιακός θα είναι σίγουρα πρώτος, ο Πανιώνιος σίγουρα τρίτος, επομένως μόνο για λόγους γοήτρου οι δύο ομάδες θέλουν να νικήσουν.
Τι θα δούμε: Αφού νίκησε τον Παναθηναϊκό, ο Πανιώνιος θέλει να νικήσει και τον Ολυμπιακό για να αποδείξει ότι είναι ο τρίτος πόλος του φετινού πρωταθλήματος. Ασφαλώς έχει τη δυνατότητα να πετύχει κάτι τέτοιο, παρ’ όλο που δεν θα υπάρχει ούτε κόσμος στο κλειστό (λόγω τιμωρίας για κάποια επεισόδια που έγιναν στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό) ούτε ο Παππάς στο ρόστερ, καθότι είναι τραυματίας. Κι η απουσία του είναι μεγάλο πρόβλημα για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, που θα ρίξει πλέον ακόμα μεγαλύτερο βάρος στην άμυνα και θα προσπαθήσει να βρει άλλον συμπαραστάτη στους Γιάνκοβιτς και Μίλμπουρν, που αποτελούν τους στυλοβάτες της ομάδας. Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στη Νέα Σμύρνη με τον αέρα της πρόκρισης στο φάιναλ φορ και το μόνο πράγμα που προβληματίζει τον Γιώργο Μπαρτζώκα, που επιστρέφει ως αντίπαλος της περσινής του ομάδας, είναι μήπως το μυαλό των παικτών του έχει μείνει στην επική νίκη επί της Εφές. Οι «ερυθρόλευκοι» είναι λογικό να παρουσιαστούν λίγο «άδειοι» από ενέργεια, ωστόσο αν τους ζορίσει ο Πανιώνιος είναι βέβαιο πως θα αντιδράσουν.