Ο σώζων εαυτόν σωθήτω...

Στη μάχη της ουράς επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της 21ης αγωνιστικής, το πρόγραμμα της οποίας περιλαμβάνει τρία παιχνίδια-φωτιά όσον αφορά τις ομάδες που θα υποβιβαστούν. Κορυφαίο όλων είναι αυτό ανάμεσα στην Καβάλα και τον ΚΑΟΔ, όμως πολύ σημαντικές είναι και οι αναμετρήσεις Ηλυσιακού-Απόλλωνα Π., Κολοσσού-Ικάρου, αλλά και Πανελευσινιακού-Πανιωνίου.

Όλα αυτά παιχνίδια γίνονται σήμερα, ωστόσο δεν ανοίγουν την αυλαία της αγωνιστικής, καθότι αυτή έχει ανοίξει ήδη από την περασμένη Τετάρτη, οπότε το Ρέθυμνο έσπασε το αήττητο του ΠΑΟΚ στον δεύτερο γύρο (66-64). Ο Παναθηναϊκός παίζει αύριο με το Περιστέρι, ενώ τη Δευτέρα ο Άρης υποδέχεται τον Ολυμπιακό.

Σάββατο 23/3
ΚΟΛΟΣΣΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ
Γήπεδο: Βενετόκλειο, Ρόδος
Ώρα: 16.00
Διαιτητές: Αναστόπουλος, Ψαριανός, Τσώνος.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Ίκαρος-Κολοσσός 86-66
Το ζητούμενο: Ο Κολοσσός θέλει οπωσδήποτε τη νίκη, διότι αλλιώς θα μπλέξει πολύ άσχημα. Ο Ίκαρος έχει εξασφαλισμένη την παρουσία του στα πλέι οφ και κυνηγά πλέον την έκτη θέση, ώστε να αποφύγει να παίξει με Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκό στην πρώτη φάση.
Τι θα δούμε: Είναι αλήθεια πως ο Κολοσσός βρίσκεται σε δύσκολη θέση, όμως πήρε κουράγιο από την εξαιρετική εμφάνιση που έκανε κόντρα στον Ολυμπιακό, τον οποίον κόντεψε να νικήσει. Βεβαίως τώρα μπαίνει και το «πρέπει», το οποίο δεν υπήρχε στο ΣΕΦ, όμως από την άλλη θα υπάρχει και η συμπαράσταση του κόσμου. Ο Βασίλης Φραγκιάς θα δώσει έμφαση στην άμυνα και υπολογίζει ότι οι δύο νεοαποκτηθέντες, Άουτερμπριτζ και Κάπελαν, θα έχουν προσαρμοστεί περισσότερο και θα μπορέσουν να βοηθήσουν πιο πολύ. Νέους παίκτες έχει στο ρόστερ του και ο Ίκαρος. Τον γκαρντ ΜακΝάιτ, που έκανε ντεμπούτο την περασμένη εβδομάδα με την Καβάλα, αλλά κυρίως τον Σόλομον Αλάμπι, που με δύο προπονήσεις όλες κι όλες θα πάρει τα πρώτα λεπτά συμμετοχής του στην Α1. Ο πανύψηλος Νιγηριανός μπορεί να αποτελέσει φόβητρο μέσα στη ρακέτα και να διαφοροποιήσει αισθητά το αμυντικό παιχνίδι του Ικάρου, στην επίθεση όμως δεν έχει την ίδια επιρροή κι εκεί πάλι ο Γκίμπσον, που παρόντος του ΜακΝάιτ θα παίξει σούτινγκ γκαρντ, ο Βρκιτς, ο Φαγέ και ο Κυρίτσης, αν δεν πονάει στο πόδι, θα βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

ΚΑΒΑΛΑ-ΚΑΟΔ
Γήπεδο: Κλειστό Καλαμίτσας, Καβάλα
Ώρα: 16.00 (ΕΤ1)
Διαιτητές: Τανατζής, Μάνος, Ταβουλαρέας.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: ΚΑΟΔ-Καβάλα 72-73.
Το ζητούμενο: Για την Καβάλα δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα από τη νίκη. Ο ΚΑΟΔ δεν είναι ακριβώς με την πλάτη στον τοίχο, όμως αν χάσει, θα υστερεί της Καβάλας στις ισοβαθμίες και τότε… η πλάτη του θα κολλήσει στον τοίχο.
Τι θα δούμε: Η Καβάλα παλεύει τα παιχνίδια, πλέον όμως αυτό δεν της φτάνει. Πρέπει να νικήσει ό,τι κι αν γίνει. Το πρόβλημα είναι πως σε αυτό το τόσο κρίσιμο σημείο της σεζόν ο βασικός πλέι μέικερ Ιγκόρ Μιλόσεβιτς είναι τραυματίας. Δεν θα παίξει με τον ΚΑΟΔ, μάλλον δεν θα παίξει σε κανένα άλλο παιχνίδι κι έτσι τα κάστανα από τη φωτιά θα κληθεί να βγάλει και πάλι ο Στεφανίδης, που στην Καλλιθέα τα είχε πάει καλά. Κατά τα άλλα ο Κόλεμαν θα αποτελέσει ξανά την αιχμή του δόρατος μέσα στα καλάθια και ο Άγγελος Κορωνιός ελπίζει ότι τα περιφερειακά σουτ των Μίτροβιτς, Άρμπετ και Αχάρα θα μπουν ώστε να βοηθήσουν περισσότερο τον Αμερικανό. Ο ΚΑΟΔ από την άλλη πέτυχε την πρώτη νίκη του με τον Νέναντ Μάρκοβιτς στον πάγκο την περασμένη εβδομάδα στο Περιστέρι και στη Δράμα αισιοδοξούν πως θα υπάρχει και συνέχεια. Η ομάδα άλλωστε παίζει καλά, ενώ υπάρχει και αρκετά σοβαρό ζήτημα γοήτρου, καθώς με τη γειτονική Καβάλα η αντιπαλότητα είναι μεγάλη.

ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ Π.
Γήπεδο: Κλειστό Ιλισίων
Ώρα: 17.00
Διαιτητές: Γκόντας, Κορομηλάς, Μπήτης
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Απόλλων Π.-Ηλυσιακός 94-72
Το ζητούμενο: Ο Ηλυσιακός θέλει οπωσδήποτε τη νίκη, διότι αν χάσει και με δεδομένο ότι πρέπει να υποδεχθεί και τον Ολυμπιακό, μπλέκει πάρα πολύ άσχημα. Ο Απόλλων κυνηγά την έκτη θέση, που δεν θα τον φέρει αντιμέτωπο με κανέναν εκ των δύο «αιωνίων» στην πρώτη φάση των πλέι οφ.
Τι θα δούμε: Ο Ηλυσιακός ταλαιπωρείται από αρκετά προβλήματα. Οικονομικής φύσεως κατά κύριο λόγο, καθώς οι παίκτες είναι απλήρωτοι και οι Αμερικανοί απειλούν με αποχή ή και… αναχώρηση, αλλά και προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας, όπως φάνηκε από το επεισόδιο που είχαν μετά τον αγώνα με τον Πανιώνιο ο Γιώργος Ζευγώλης με τον Παναγιώτη Καυκή. Παρ’ όλα αυτά στη διάρκεια της εβδομάδας έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να επανέλθει η ηρεμία, καθώς το συγκεκριμένο παιχνίδι κρίνεται από όλους στα Ιλίσια ζωτικής σημασίας. Οι Αμερικανοί Στόγκλιν, Αναγκόνιε και Γκάρισον θα σηκώσουν και πάλι το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας, συνήθως όμως σε τέτοια παιχνίδια βάζουν τη σφραγίδα τους οι πιο έμπειροι. Και ο Ηλυσιακός έχει τον Χατζή, τον Δορκοφίκη, αλλά και τον Καυκή. Ο Απόλλων από την άλλη είναι φαινομενικά πιο ήρεμος, αν και μετά την εντός έδρας ήττα από το Ρέθυμνο προκλήθηκε με αφορμή τη διαιτησία ένας εκνευρισμός, που επεκτάθηκε και στα ενδότερα της ομάδας. Πάντως από τότε έχουν περάσει δέκα μέρες, διάστημα ικανό για να επανέλθει ο Απόλλων στους φυσιολογικούς ρυθμούς. Οι Αμερικανοί και εδώ θα τραβήξουν το κάρο, όμως έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει ο Νίκος Βετούλας τον Στόγκλιν, καθώς αρέσκεται στις ζώνες και στα αμυντικά τρικ.

ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Γήπεδο: 2ο Κλειστό Ελευσίνας
Ώρα: 17.00
Διαιτητές: Χριστοδούλου, Παναγιώτου, Πουρσανίδης.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Πανιώνιος-Πανελευσινιακός 81-73
Το ζητούμενο: Αν ο Πανελευσινιακός έχει κάποιες ελπίδες για την παραμονή του, είναι υποχρεωμένος να τις διεκδικήσει σε αυτό το παιχνίδι. Ο Πανιώνιος δέχθηκε με ευχαρίστηση το δώρο που του έκανε το Ρέθυμνο νικώντας τον ΠΑΟΚ και δεν θέλει να το χαραμίσει.
Τι θα δούμε: Μαθηματικά ο Πανελευσινιακός ελπίζει σε σωτηρία και προφανώς γι’ αυτό ο Γιώργος Σκαραφίγκας πήρε έναν ακόμα γκαρντ, τον Τζαμάλ Ουίλσον, ώστε να αποκτήσει μία ακόμα λύση από την περιφέρεια. Μέσα στο καλάθι η παρουσία του πολύ καλού Εζιούκου δεσπόζει, επομένως με ακόμα πιο δυνατή περιφέρεια το παιχνίδια του Πανελευσινιακού θα αποκτήσει μεγαλύτερη ισορροπία, καθώς μάλιστα εδώ και κάμποσο καιρό ο Νίκος Λιακόπουλος είναι ντεφορμέ. Όλα αυτά βεβαίως στη θεωρία, διότι στην πράξη ο Πανιώνιος είναι πιο ποιοτική, πλήρης και έμπειρη ομάδα, η οποία αν καταφέρει να επιβάλει το ρυθμό της, τότε δύσκολα ο Πανελευσινιακός θα μπορέσει να αντισταθεί. Στη Νέα Σμύρνη στον πρώτο γύρο πάντως το πάλεψε και προφανώς με αυτό το παιχνίδι οδηγό θα πορευθεί.

Κυριακή 24/3
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Γήπεδο: ΟΑΚΑ (κεκλεισμένων των θυρών)
Ώρα: 17.00 (ΕΤ1)
Διαιτητές: Πανταζής, Δεσλής, Νικολούλης.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Περιστέρι-Παναθηναϊκός 41-76
Το ζητούμενο: Ο Παναθηναϊκός μετρά 13 συνεχόμενες νίκες επί του Περιστερίου στο πρωτάθλημα και προφανώς θέλει να πετύχει τη 14η. Το Περιστέρι έχει να κερδίσει πάνω από δύο μήνες, από τις 13 Ιανουαρίου (70-69 το Ρέθυμνο), δεν έχει πετύχει καμία εκτός έδρας νίκη ως τώρα και το κακό είναι πως ούτε τώρα θα πετύχει.
Τι θα δούμε: Ο Αργύρης Πεδουλάκης βρίσκεται αντιμέτωπος ξανά με την ομάδα της γειτονιάς του, με την ομάδα με την οποία έχει συνδέσει το όνομά του, ωστόσο, όπως φάνηκε και στο παιχνίδι του πρώτου γύρου, δεν έχει καμία διάθεση να της χαριστεί. Αυτό που πρωτίστως τον ενδιαφέρει, ειδικά μετά τη μεγάλη νίκη στη Μαδρίτη επί της Ρεάλ, είναι να «καθαρίσουν» οι παίκτες του όσο γίνεται γρηγορότερα με την υπόθεση-νίκη, ώστε να κάνει την απαραίτητη συντήρηση δυνάμεων, καθώς μετά περιμένει η Μπάμπεργκ. Το Περιστέρι από την άλλη δεν έχει καμία ιδιαίτερη προσδοκία από το παιχνίδι, το οποίο δίνει στον Τζίμη Κουστένη μια καλή ευκαιρία να εντάξει στο σύνολο τους δύο νεοαποκτηθέντες, Πάρκερ και Μίτσελ, ενόψει των κρίσιμων αγώνων που ακολουθούν. Ο πρώτος έδειξε στη Δράμα πως θέλει το χρόνο του, σε αντίθεση με τον δεύτερο, που με το καλημέρα ήταν σούπερ.

Δευτέρα 25/3
ΑΡΗΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Γήπεδο: Αλεξάνδρειο
Ώρα: 19.00 (ΕΤ1)
Διαιτητές: Καρακατσούνης, Ξενικάκης, Τζαφλέρης.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Ολυμπιακός-Άρης 100-65.
Το ζητούμενο: Αν μπορούσε να νικήσει ο Άρης, θα αποκτούσε σημαντικό πλεονέκτημα για την έκτη θέση στην κανονική περίοδο. Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να ζητά τίποτα λιγότερο από τη νίκη.
Τι θα δούμε: Αν ο Άρης ήταν πλήρης, θα μπορούσε ενδεχομένως να ελπίζει σε κάτι περισσότερο από μια καλή εμφάνιση. Ο ίδιος είναι στιβαρός, έχει προπονητή με ιδέες, ο κόσμος θα τον βοηθούσε, ο Ολυμπιακός δεν είναι στα πολύ καλά του (κυρίως αυτό)… Όμως η απουσία του τραυματία Πάσαλιτς τον αδυνατίζει σημαντικά, ενώ αν δεν μπορέσει να παίξει ούτε ο Πελεκάνος, που υπέστη διάστρεμμα μέσα στην εβδομάδα, τότε… κλάφ’ τα Χαράλαμπε. Απουσίες βεβαίως έχει και ο Ολυμπιακός, κάθως μάλλον δεν θα παίξει ούτε σε αυτό το παιχνίδι ο Πρίντεζης, ενώ έχει τεθεί νοκ άουτ ως το τέλος της σεζόν ο Δημήτρης Μαυροειδής. Όμως το υλικό που διαθέτει, του επιτρέπει να καλύπτει τέτοιες απουσίες, ειδικά σε παιχνίδια στα οποία ο αντίπαλος είναι χαμηλότερου επιπέδου.