Το νέο αφεντικό της Α1!

Μέχρι και πέρυσι ο Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα που έμπαινε στο παρκέ με τον αέρα του φαβορί και της εμπιστοσύνης που ενέπνεε η καλοκουρδισμένη μηχανή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Μετά και το πρώτο ντέρμπι της φετινής σεζόν στο ΟΑΚΑ το σκηνικό στην Basket League ΟΠΑΠ έχει αλλάξει και... επίσημα.


Με πνεύμα πρωταθλητή και νικητή, ο Ολυμπιακός άλωσε το κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι της σεζόν, κερδίζοντας με 64-60 τον «αιώνιο» αντίπαλό του. Σκορ το οποίο... αδικεί τους «ερυθρόλευκους» και είναι τιμητικό για λογαριασμό των γηπεδούχων. Ο Ολυμπιακός ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού στη μεγαλύτερη διάρκεια, έλεγχε το ματς, ενώ δεν του ξέφυγε σε κανένα σημείο το προβάδισμα στο σκορ. Αν δεν πάθαιναν «μπλακ άουτ» οι παίκτες του στην τελευταία περίοδο και είχαν καθαρό μυαλό στην επίθεση ίσως η διαφορά να είχε πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές του ντέρμπι ήταν οι δύο πρώην... πράσινοι. Ο Βασίλης Σπανούλης ο οποίος έκανε εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο έχοντας πετύχει τους 16 από τους 19 πόντους του και ο Στράτος Περπέρογλου. Ο δεύτερος, αν και άκουσε τα... εξ αμάξης από τους 13.000 φίλους του Παναθηναϊκού, δεν αποπροσανατολίστηκε και μαζί με τον αρχηγό της ομάδας σημείωσαν (κάτι λιγότερο από) τους μισούς πόντους των «ερυθρολεύκων».

Εκτός των άλλων μεγάλο «συν» αποτελεί το καλό διάβασμα του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο οποίος έβγαλε εκτός αγώνα τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, ενώ για ένα ημίχρονο ο Μάντζαρης είχε περιορίσει αισθητά τη δράση του Διαμαντίδη. Επιπλέον επέλεξε να δώσει ελευθερία στον Ούκιτς (και δικαιώθηκε) και μερικά ελεύθερα σουτ στους παίκτες του Πεδουλάκη. Η αστοχία του Παναθηναϊκού στο πρώτο μισό αποτυπώθηκε και με αριθμούς (8/19 δίποντα, 3/10 τρίποντα, 3/10 βολές με τον Λάσμε να έχει 0/5!!!) και αυτό είχε ως (φυσιολογικό) αποτέλεσμα το +14 του Ολυμπιακού (26-40) λίγο πριν από το ημίχρονο.

Στην επανάληψη το σκηνικό άλλαξε και μετά το 34-48 για λογαριασμό των φιλοξενούμενων, οι «πράσινοι» επέστρεψαν στο ματς χάρη στον αρχηγό τους και τα μακρινά σουτ του Τσαρτσαρή. Ο Διαμαντίδης σημείωσε 16 πόντους από το 25’ και μετά αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει την ήττα για την ομάδα του.

Ο Παναθηναϊκός μείωσε και στους τέσσερις πόντους (60-64) αλλά ο Τασρτσαρής ήταν και ο... μοιραίος. Πρώτα με άστοχο λέι απ κρατώντας τον Ολυμπιακό στο +4 και στη συνέχεια με λάθος ντρίπλα, με τον Σπανούλη να του κλέβει εύκολα τη μπάλα.

Τα δεκάλεπτα: 14-18, 28-40, 45-54, 60-64

Διαιτητές: Χριστοδούλου, Σχινάς, Αναστόπουλος.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Σχορτσανίτης 6, Μπράμος 2, Πάνκο, Ματσιούλις 6 (1), Αρμστρονγκ, Ούκιτς 10, Λάσμε 7, Τσαρτσαρής 10 (2), Διαμαντίδης 19 (3), Κίτσεν, Ξανθόπουλος, Γιαννόπουλος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Χάινς 4, Λο 5 (1), Αντιτς, Σπανούλης 19 (2), Περπέρογλου 12 (2), Ντόρσεϊ 4, Σλούκας, Μαυροειδής, Πρίντεζης 6 (2), Παπανικολάου 9 (1), Μάντζαρης 5 (1).