Ο Στράτος έφερε τη νίκη

Το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς τελείωσε με νικητή τον Ολυμπιακό και τον... Στράτο Περπέρογλου. Μια πρόχειρη ανάλυση των αριθμών και η σύγκρισή τους με τις στατιστικές επιδόσεις των δύο "αιωνίων" στις μεταξύ τους αναμετρήσεις την περσινή σεζόν φανερώνουν ότι ο διεθνής φόργουρντ αποτέλεσε το "κλειδί" της επιτυχίας για τους "ερυθρόλευκους". Φανερώνουν επίσης κάποιες αλλαγές στους αγωνιστικούς προσανατολισμούς των δύο ομάδων, αλλά και το βάρος που επωμίστηκαν οι "παλιοί" του Παναθηναϊκού, Διαμαντίδης και Τσαρτσαρής.

Οι αριθμοί Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο ντέρμπι της Δευτέρας συγκρίθηκαν με τις μέσες στατιστικές επιδόσεις τους στους επτά αγώνες που έπαιξαν πέρυσι μεταξύ τους για την κανονική περίοδο και τα πλέι οφ του πρωταθλήματος. Επιδόσεις που ήταν σαφώς καλύτερες από αυτές του πρώτου ντέρμπι της φετινής χρονιάς, κάτι μάλλον φυσιολογικό, αφού καμία από τις δύο ομάδες δεν είναι ακόμα έτοιμη να παίξει σε υψηλό επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι σε επτά αγώνες οι δύο "αιώνιοι" σκόραραν κατά μέσο όρο 78 πόντους έκαστος (για την ακρίβεια 78,7 ο Ολυμπιακός και 77,4 ο Παναθηναϊκός), ενώ τη Δευτέρα ο αγώνας έληξε 64-60. Επιπλέον σούταραν με καλύτερα ποσοστά, ειδικά ο Παναθηναϊκός, ο οποίος τη Δευτέρα έπεσε από το περσινό 47,3% στα σουτ εντός πεδιάς στο 34%. Αντίθετα ο Ολυμπιακός ήταν πιο κοντά στις περσινές επιδόσεις του (46,7% εντός πεδιάς πέρυσι έναντι 44,2% φέτος).

Μια άλλη σημαντική διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι φέτος οι δύο ομάδες πραγματοποίησαν πολύ λιγότερες επιθέσεις (απαραίτητη διευκρίνιση: ο αριθμός των επιθέσεων υπολογίζεται ως το άθροισμα των προσπαθειών για σουτ εντός πεδιάς, των λαθών και των προσπαθειών για ελεύθερες βολές πολλαπλασιαζόμενο επί 0,44 ώστε να εξαλειφθεί το πρόβλημα που υπάρχει με τις τρεις βολές για το τρίποντο ή τη συμπληρωματική βολή από γκολ φάουλ). Ιδιαίτερα ο Ολυμπιακός, ο οποίος από τις 84 επιθέσεις που έκανε πέρυσι έπεσε μόλις στις 66,7. Αντίθετα ο Παναθηναϊκός έκανε πιο πολλές επιθέσεις από τους "ερυθρόλευκους" (74,9, οι οποίες όμως ήταν σημαντικά λιγότερες από τις δικές του περσινές, που έφταναν τις 83), αλλά έχασε προφανώς επειδή σούταρε με χειρότερα ποσοστά. Ο σημαντικά μειωμένος αριθμός επιθέσεων και των δύο ομάδων, πάντως, φανερώνει αν μη τι άλλο ότι το ντέρμπι της Δευτέρας έγινε σε πολύ πιο χαμηλό τέμπο από τα περσινά. Γι' αυτό άλλωστε οι δύο "αιώνιοι" έκαναν λιγότερα λάθη σε σχέση με πέρυσι (10 ο Παναθηναϊκός έναντι 16,6 πέρυσι και 9 ο Ολυμπιακός έναντι 14,4 πέρυσι).

Κλειδί ο Περπέρογλου

Παρά το ότι ο Ολυμπιακός έχει ελάχιστες προσθήκες στο ρόστερ του σε σχέση με πέρυσι, εντούτοις παρουσίασε κάποιες διαφορές στον τρόπο του επιθετικού παιχνιδιού του, με πιο σημαντική την "απενεργοποίηση" των ψηλών του. Πέρυσι οι Χάινς, Ντόρσεϊ, Πρίντεζης, Άντιτς και Λάζαρος Παπαδόπουλος πρόσφεραν 36,5 πόντους ανά αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό, ήτοι το 46,3% των πόντων που σκόραρε όλη η ομάδα σε αυτά τα παιχνίδια. Την περασμένη Δευτέρα οι ίδιοι ψηλοί με τον Μαυροειδή αντί του Παπαδόπουλου σκόραραν μόλις 14 πόντους, ή αλλιώς το 21,9% των πόντων που πέτυχε ο Ολυμπιακός.

Για να καλυφθεί αυτό το χάντικαπ αναγκάστηκε ο Βασίλης Σπανούλης να αυξήσει την επιθετική προσφορά του σκοράροντας το 29,7% των πόντων της ομάδας του (όταν πέρυσι το μερίδιό του στην επίθεση ήταν μόλις το 16,4%), όμως τη μεγάλη διαφορά στον Ολυμπιακό έκανε η θέση "3". Και κυρίως ο Στράτος Περπέρογλου, ο οποίος στο ντεμπούτο του με την ερυθρόλευκη φανέλα είχε πολύ μεγαλύτερη επιθετική συνεισφορά από αυτή του Μάρκο Κέσελ πέρυσι. Ο Έλληνας διεθνής σκόραρε το 18,8% των πόντων του Ολυμπιακού, τη στιγμή που το αντίστοιχο μερίδιο του Σέρβου πέρυσι ήταν μόλις 6,5%, και μαζί με τον Κώστα Παπανικολάου, που κι αυτός πήρε αυξημένο μερίδιο στην επίθεση σε σχέση με πέρυσι (14,1% των πόντων φέτος έναντι 9% πέρυσι), συνεισέφεραν πρακτικά το 1/3 των πόντων των "ερυθρολεύκων".

Οι παλιοί σήκωσαν το βάρος

Ο Παναθηναϊκός εμφάνισε μια εντελώς καινούρια ομάδα, που ακόμα ψάχνεται και ως εκ τούτου αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να στηριχθεί στους δύο μοναδικούς παλιούς του για να διεκδικήσει τη νίκη. Διαμαντίδης και Τσαρτσαρής σκόραραν σχεδόν τους μισούς πόντους της ομάδας (για την ακρίβεια των 48,4% των πόντων), τη στιγμή που πέρυσι το μερίδιο και των δύο μαζί στο σκοράρισμα στους αγώνες εναντίον του Ολυμπιακού δεν ξεπερνούσε το 21%. Ο Διαμαντίδης ανέβασε το δικό του μερίδιο στο 31,7% από 19,3% και ο Τσαρτσαρής στο 16,7% από μόλις 1,9%.

Αυτοί οι δύο προσπάθησαν να καλύψουν το κενό των σημαντικών παικτών που έφυγαν, καθώς με εξαίρεση τον Ούκιτς, κανείς άλλος δεν μπόρεσε να επωμιστεί σημαντικό επιθετικό βάρος, καθώς και ο Σχορτσανίτης εξουδετερώθηκε από την άμυνα του Ολυμπιακού και είχε ελάχιστη συμμετοχή. Το γεγονός αυτό πιθανώς ανάγκασε τον Παναθηναϊκό να στραφεί κατά κόρον και στο τρίποντο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως τη Δευτέρα σούταρε 8 τρίποντα περισσότερα από τον περσινό μέσο όρο του στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό (17) κι ενώ οι βολές του (27) δεν ήταν ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με όσες εκτελούσε πέρυσι (24).