Μαχές επιβίωσης

Όσο πλησιάζει το τέλος της κανονικής περιόδου στην Α1 τόσο πιο πολύ φουντώνει η μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού. Μια μάχη που εμπλέκει αρκετές ομάδες. Υπ’ αυτή την έννοια η αναμέτρηση στα Ιλίσια θα παίξει καθοριστικό ρόλο, καθώς μπορεί να καταδικάσει το χαμένο, ενώ σπουδαίας σημασίας είναι και το παιχνίδι στο Περιστέρι. Όσο για το παιχνίδι Ρέθυμνο-Πανιώνιος… Απλώς βλάπτει τον… ΣΕΠΚ!

Η 19η αγωνιστική θυμίζει κάτι από τα παλιά, καθώς το κυρίως πιάτο της σερβίρεται σήμερα Σάββατο. Όπως συνηθιζόταν πριν η τηλεόραση αποκτήσει το αποκλειστικό κουμάντο του πρωταθλήματος. Πέντε παιχνίδια θα γίνουν σήμερα, ενώ αύριο παίζει μόνον ο Ολυμπιακός στην Καβάλα και τη Δευτέρα ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον ΚΑΟΔ.

Σάββατο 2/3
ΑΡΗΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ Π.
Γήπεδο: Αλεξάνδρειο
Ώρα: 17.00 (ΕΤ3)
Διαιτητές: Φούφης, Μάνος, Τσώνος.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Απόλλων Π.-Άρης 64-53
Το ζητούμενο: Οι δύο ομάδες διεκδικούν την έκτη θέση στην κανονική περίοδο και με νίκη θα κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικά ο Απόλλων, που προηγείται κατά ένα βαθμό του Άρη, και αν νικήσει θα μεγαλώσει την απόστασή του από αυτόν. Ο Άρης εκτός από τη νίκη, χρήσιμο θα ήταν να καλύψει και τη διαφορά των 11 πόντων με την οποία είχε χάσει στην Πάτρα.
Τι θα δούμε: Ο Νίκος Βετούλας έχει ζήσει καλές και κακές στιγμές με τον Άρη είτε ως παίκτης του είτε ως συνεργάτης του Αντρέα Ματσόν και θα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή γι’ αυτόν η υποδοχή του από το κοινό του Αλεξανδρείου. Από εκεί και πέρα βέβαια θα προσπαθήσει να οδηγήσει τον Απόλλωνα στην πέμπτη νίκη του στα έξι τελευταία παιχνίδια στηριζόμενος στη γνωστή συνταγή: το γρήγορο παιχνίδι με αιχμή του δόρατος τους Αμερικανούς του και κάποιες σύνθετες άμυνες με σκοπό να μπερδέψει τον αντίπαλο. Ο Βαγγέλης Αγγέλου ωστόσο είναι προετοιμασμένος, μάλιστα προειδοποίησε τους παίκτες του ότι ο Απόλλων παίζει περίπου όπως ο Πανιώνιος, επομένως θα πρέπει να δώσουν μεγάλη έμφαση στα ριμπάουντ και την άμυνα για να τα καταφέρουν. Ο Άρης θα προσπαθήσει για μια ακόμα φορά να ρίξει το τέμπο και να βρει μέσα από το παιχνίδι τον παίκτη που θα τον σηκώσει στις πλάτες του.  

ΚΟΛΟΣΣΟΣ-ΠΑΟΚ
Γήπεδο: Βενετόκλειο, Ρόδος
Ώρα: 17.00
Διαιτητές: Σχινάς, Παπαπέτρου, Θεονάς.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: ΠΑΟΚ-Κολοσσός 68-63.
Το ζητούμενο: Ο Κολοσσός δεν έχει σωθεί ακόμα και, ειδικά μέσα στην έδρα του, ψάχνει τις νίκες εκείνες που θα τον κάνουν να νιώσει ασφάλεια. Ο ΠΑΟΚ είναι αήττητος στον δεύτερο γύρι, κυνηγά τον Πανιώνιο για να του «κλέψει» την τρίτη θέση και όσο νικά, ελπίζει.
Τι θα δούμε: Ο Κολοσσός θα προσπαθήσει να χτυπήσει στην περιφέρεια, εκεί όπου διαθέτει έμπειρους παίκτες και, τουλάχιστον θεωρητικά, υπεροπλία απέναντι στον ΠΑΟΚ, που μετά τη φυγή του ΜακΓκραθ αποδυναμώθηκε. Ο «δικέφαλος» από την άλλη ποντάρει στην καλή άμυνά του, στη σωστή λειτουργία του στο σετ παιχνίδι και στη σπουδαία φόρμα του Τσαϊρέλη, που κάνει τα πάντα μέσα στις ρακέτες και πολλές φορές παίζει και για τον Λάζαρο Παπαδόπουλο. Ο τελευταίος ταλαιπωρείται από ένα χρόνιο τραυματισμό, παίζει στα τελευταία παιχνίδια σφίγγοντας τα δόντια κι αφού προηγουμένως έχει υποβληθεί σε εντατική θεραπεία, αλλά ακόμα κι έτσι η παρουσία του είναι θεμελιώδης για το παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Ίσως σε αυτό το παιχνίδι να αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Όσμπι στον Κολοσσό, καθώς ο Βασίλης Φραγκιάς θα χρειαστεί λύσεις για να αναχαιτίσει τους καλούς ψηλούς του «δικεφάλου».

ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ
Γήπεδο: Κλειστό Ιλισίων
Ώρα: 17.00
Διαιτητές: Γκόντας, Κορομηλάς, Σταματόπουλος
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Πανελευσινιακός-Ηλυσιακός 96-84
Το ζητούμενο: Και οι δύο ομάδες χρειάζονται τη νίκη, που είναι απαραίτητη στην προσπάθεια που κάνουν για να σωθούν. Ειδικά για τον Πανελευσινιακό, ο οποίος μοιάζει να μην έχει άλλη ευκαιρία. Για τον Ηλυσιακό αντίθετα δεν είναι το τελευταίο χαρτί, αλλά αν χάσει, θα πρέπει να αναζητήσει τη σωτηρία του μακριά από τα Ιλίσια.
Τι θα δούμε: Στα Ιλίσια έχει κηρυχθεί… γενική επιστράτευση. Άπαντες (εκτός ίσως του τραυματία Δορκοφίκη) θα είναι παρόντες, συμπεριλαμβανομένων και των Αμερικανών, που εδώ και κάμποσο καιρό γκρινιάζουν επειδή είναι απλήρωτοι, κάποιοι απειλούν κιόλας ότι θα απέχουν, όμως αυτό το παιχνίδι είναι κάτι παραπάνω από τη μισή χρονιά. Όλοι οι άνθρωποι της ομάδας καλούσαν στη διάρκεια της εβδομάδας τον κόσμο να γεμίσει το γήπεδο και γενικώς η ατμόσφαιρα που επικρατεί είναι ανάλογη τελικού. Ο Γιώργος Ζευγώλης θα στηριχθεί και πάλι στις εμπνεύσεις του Στόγκλιν, κάτι που στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια δεν έχει βγει σε καλό στον Ηλυσιακό, όμως αυτή είναι η πάστα του συγκεκριμένου παίκτη. Ή που θα σε σώσει ή που θα σε καταστρέψει. Ο Πανελευσινιακός από την άλλη αναθάρρησε μετά την ανέλπιστη (ειδικά με τον τρόπο με τον οποίον ήρθε) νίκη επί του Ρεθύμνου και πάει στα Ιλίσια για να τα παίξει όλα για όλα ώστε να πάρει την πρώτη εκτός έδρας νίκη της ιστορίας του στην Α1, που μπορεί να αποβεί και σωτήρια. Ο Γιώργος Σκαραφίγκας προσπάθησε να μεταφέρει το άγχος στον αντίπαλο, αλλά ξέρει πολύ καλά πως θα πρέπει για μια ακόμα φορά οι Έλληνες και ο εξαιρετικός σέντερ Εζιούκου να κάνουν το θαύμα τους.  

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΙΚΑΡΟΣ
Γήπεδο: Κλειστό «Α. Παπανδρέου», Περιστέρι
Ώρα: 19.00 (ΕΤ3)
Διαιτητές: Χριστοδούλου, Σώμος, Μπήτης.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Ίκαρος-Περιστέρι 66-55
Το ζητούμενο: Το Περιστέρι δεν έχει άλλα περιθώρια και αν χάσει ξανά, όπως έχει συμβεί στα έξι τελευταία παιχνίδια του, τότε ο κίνδυνος υποβιβασμού θα γίνει κάτι παραπάνω από άμεσος. Ο Ίκαρος είναι πιο ασφαλής, προσπαθεί να «κλειδώσει» την παρουσία του στα πλέι οφ και θέλει μια εκτός έδρας νίκη, δεδομένου ότι έχει μόλις μία σε εννέα αγώνες ως τώρα.
Τι θα δούμε: Το Περιστέρι θα προσπαθήσει να εμφανίσει το πρόσωπο το οποίο αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό στον πρώτο γύρο, οπότε πέτυχε τις πέντε νίκες του. Καλή άμυνα, δηλαδή, και ομαδικότητα στην επίθεση. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει πλέον ο Ντουάιτ Θορν, που μετακόμισε στη Ζαντάρ, κι έτσι ο Τζίμης Κουστένης δεν έχει στα χέρια του ένα βασικό επιθετικό όπλο, έναν παίκτη που του πρόσφερε 11 πόντους ανά αγώνα, ήτοι το 1/6 των πόντων που σκοράρει όλη η ομάδα. Πού θα βρει αυτούς τους πόντους; Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα, η απάντηση στο οποίο θα κρίνει εν πολλοίς την έκβαση του αγώνα. Ο Ίκαρος από την άλλη νιώθει πιο άνετα μετά τη δραματική νίκη που πέτυχε επί του ΚΑΟΔ και ο Γιώργος Καλαφατάκης θέλει να δει στο γήπεδο όσα είδε στο πρώτο ημίχρονο του συγκεκριμένου αγώνα. Καλή άμυνα δηλαδή, έλεγχος των ριμπάουντ και τρέξιμο, που θα δώσει πολλούς εύκολους πόντους. Ο Ντελκ δεν θα είναι στο ρόστερ του Ικάρου, αφού φεύγει, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα για τον «Καλάφα», που ούτως ή άλλως δεν τον υπολόγιζε.

ΡΕΘΥΜΝΟ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Γήπεδο: Κλειστό «Μ. Μερκούρη», Ρέθυμνο
Ώρα: 20.00
Διαιτητές: Αναστόπουλος, Πουρσανίδης, Μπίκας.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Πανιώνιος-Ρέθυμνο 70-86
Το ζητούμενο: Το Ρέθυμνο έχει χάσει στην έδρα του μόνο από τους δύο «αιώνιους», άρα επί της ουσίας είναι αήττητο εκεί και μέσα και θέλει να διατηρήσει αυτό το αήττητο. Ο Πανιώνιος, όσο ισοβαθμεί στη δεύτερη θέση με τον Παναθηναϊκό, τόσο ελπίζει ότι στο τέλος θα μπει σφήνα ανάμεσα στους δύο «αιώνιους». Κι όσο νικά αυτές οι ελπίδες θα διατηρούνται ζωντανές.
Τι θα δούμε: Αυτό το ζευγάρι αποδείχθηκε φέτος πως κάνει κακό στους… Έλληνες προπονητές! Στον πρώτο γύρο έδωσε την αφορμή για την απομάκρυνση του Θανάση Σκουρτόπουλου από τον πάγκο του Πανιωνίου. Η βαριά ήττα από τον ΑΓΟΡ, η μοναδική που έχουν υποστεί στη Νέα Σμύρνη οι «κυανέρυθροι» ως τώρα και η μοναδική από άλλη ελληνική ομάδα πλην «αιωνίων», έδωσε στον Ηλία Λιανό το «πάτημα» που έψαχνε ώστε να απολύσει τον Έλληνα τεχνικό, οι σχέσεις του με τον οποίο είχαν ψυχραθεί αρκετό καιρό πριν. Τώρα, ελάχιστα 24ωρα πριν από τον αγώνα του δευτέρου γύρου, ήταν ο Στέργιος Κουφός αυτός που έχασε τη δουλειά του. Η ήττα του Ρεθύμνου από τον Πανελευσινιακό και κυρίως το παρασκήνιο και η φημολογία που τον σημάδεψε, οδήγησαν τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ, Κωστή Ζομπανάκη, να διώξει τον Κουφό και να κρατήσει ως πρώτο προπονητή ως το τέλος της σεζόν τον μέχρι πρότινος συνεργάτη του, Θανάση Γιαπλέ. Πώς θα παίξει τώρα το Ρέθυμνο; Η λογική λέει πως δεν θα αλλάξει κάτι ιδιαίτερο στον τρόπο παιχνιδιού του, όπως δεν άλλαξε ούτε στο διάστημα κατά το οποίο ο Γιαπλές αντικαθιστούσε τον κλινήρη, λόγω της επέμβασης στην οποία είχε υποβληθεί, Κουφό. Η περίεργη φημολογία των προηγούμενων ημερών, όμως, είναι πολύ πιθανό να έχουν χαλυβδώσει τους παίκτες και να τους έχει δώσει ακόμα πιο υψηλό κίνητρο για να νικήσουν. Από την άλλη ο Πανιώνιος θα αγωνιστεί, όπως όλα δείχνουν, χωρίς τον πρώτο σκόρερ του, Νίκο Παππά, και θα πρέπει να δούμε τι έχει κατά νου ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ώστε να αναπληρώσει το κενό του. Δίπλα στους Μίλμπουρν, Γιάνκοβιτς πρέπει να βρεθεί ένας τρίτος πόλος ώστε να μη χαλάσει η ισορροπία και σε κάθε περίπτωση το παιχνίδι αυτό δίνει μια καλή ευκαιρία στον Πανιώνιο να τεστάρει τις δυνατότητές του σε συνθήκες… κρίσης.    

Κυριακή 3/3
ΚΑΒΑΛΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Γήπεδο: Κλειστό Καλαμίτσας, Καβάλα
Ώρα: 12.30
Διαιτητές: Καρακατσούνης, Μητσόπουλος, Βαρδάλος.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Ολυμπιακός-Καβάλα 113-62
Το ζητούμενο: Η Καβάλα «καίγεται» για νίκες, αλλά το ξέρουν όλοι στην ομάδα πως πρέπει να αναζητήσουν τη σωτηρία τους σε άλλα παιχνίδια. Ο Ολυμπιακός δεν έχει κανένα λόγο να μη θέλει να παραμείνει αήττητος.
Τι θα δούμε: Για τους φιλάθλους της Καβάλας το παιχνίδι αυτό είναι ιδανικό. Πάνε νωρίς νωρίς στο γήπεδο, βλέπουν την ομάδα τους να αντιμετωπίζει τον πρωταθλητή Ευρώπης, θαυμάζουν από κοντά ορισμένους από τους καλύτερους παίκτες της ηπείρου μας, μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι έχουν ξεμπερδέψει και μπορούν μετά να πιουν με την ησυχία τους τα ουζάκια τους στην παραλία και να απολαύσουν την κυριακάτικη ραστώνη. Το σενάριο θα ήταν ιδανικό αν νικούσε και η Καβάλα, όμως δεν μπορεί να τα έχει κανείς όλα σε αυτή τη ζωή. Το ξέρει αυτό και ο Άγγελος Κορωνιός και οι παίκτες του, που θα προσπαθήσουν να βάλουν όσο πιο δύσκολα γίνεται στον αντίπαλό τους, δίχως πάντως να έχουν ιδιαίτερες προσδοκίες. Ο Ολυμπιακός είναι μακράν καλύτερος σε όλους τους τομείς, ενώ ταυτόχρονα έρχεται από μιαν εκτός έδρας νίκη στην Ευρωλίγκα επί της Μπεσίκτας, που δεν τον κούρασε ιδιαίτερα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας πάντως θα κάνει το σύνηθες σε τέτοιου είδους παιχνίδια rotation δίνοντας χρόνο συμμετοχής σε παίκτες όπως ο Μαυροειδής και ο Σερμαντίνι, που δεν παίζουν πολύ, ώστε να είναι κι αυτοί κατά το δυνατόν ετοιμοπόλεμοι.

Δευτέρα 4/3
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΚΑΟΔ
Γήπεδο: ΟΑΚΑ
Ώρα: 19.00 (ΕΤ1)
Διαιτητές: Ταβουλαρέας, Μαλανδρής, Παγώνης.
Τι έγινε στον πρώτο γύρο: ΚΑΟΔ-Παναθηναϊκός 60-63
Το ζητούμενο: Ο Παναθηναϊκός θέλει μια άνετη και ξεκούραστη νίκη και ο ΚΑΟΔ μια καλή εμφάνιση, που θα του χρησιμέψει στα επόμενα πιο βατά γι’ αυτόν παιχνίδια.
Τι θα δούμε: Από τον αγώνα της 18ης Νοεμβρίου στη Δράμα, όπου ο ΚΑΟΔ λίγο έλειψε να κάνει το θαύμα και να πετύχει τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας του, έχει κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι. Και κυρίως ο Παναθηναϊκός έχει αλλάξει πρόσωπο. Έχει βρει καλύτερη χημεία, οι παίκτες ανταποκρίνονται καλύτερα στους ρόλους τους στο παιχνίδι και η ομάδα ρολάρει καλύτερα μακριά από τις κακοτοπιές. Η έδρα εγγυάται πως δεν θα υπάρξουν απρόοπτα κι έτσι ο Αργύρης Πεδουλάκης θα μπορέσει για μια ακόμα φορά να δώσει χρόνο συμμετοχής σε παίκτες που στην Ευρωλίγκα δεν παίζουν σχεδόν καθόλου και στον Μπανκς τη δυνατότητα να αποδείξει ότι μπορεί να δώσει περισσότερα από αυτά που έχει δείξει ως τώρα. Στον ΚΑΟΔ από την άλλη θα είναι απόλυτα ικανοποιημένοι αν εμφανιστούν ανταγωνιστικοί. Ο Νέναντ Μάρκοβιτς ξέρει ότι μόνο αν γυρίσει ο κόσμος ανάποδα, θα νικήσει τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ κι αυτό που θα ζητήσει από τους παίκτες του είναι να κρατήσουν την επαφή τους με το σκορ όσο πιο πολύ μπορούν. Και σίγουρα να μην επαναλάβουν την εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου του αγώνα με τον Ίκαρο, διότι τότε η συντριβή τους θα αποκτήσει… ιστορικές διαστάσεις.