Βρήκε τον …δάσκαλό της και τον …δάσκαλό του

olympiakos awk sakota

 Με Ντράγκαν Σάκοτα να διευθύνει συνετά και τους παίκτες του να ακολουθούν πιστά και ψύχραιμα το πλάνο, η ΑΕΚ πέτυχε την πρώτη της νίκη επί του Ολυμπιακού μετά από 13 χρόνια και 26 συνεχόμενες ήττες στο πρωτάθλημα!

Ο χρόνος και οι συνθήκες δεν ήταν υπέρ της, αλλά η σημερινή ΑΕΚ κατάφερε να βρει ψυχικά αλλά κυρίως πνευματικά αποθέματα και να …γυρίσει άμεσα μια χρονιά που φαινόταν να κινδυνεύει να …χαθεί, φτάνοντας στη νίκη με 66-62 επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, την πρώτη μετά απ’ την σεζόν 2004-05, και τις 19 Δεκέμβρη του 2004!

Όσο για τον Σάκοτα, εκτός απ’ το ότι είναι δάσκαλος του μπάσκετ, είναι και …δάσκαλος του Ολυμπιακού αφού στον πάγκο της ΑΕΚ μετρά πλέον έξι νίκες σε οκτώ αναμετρήσεις με τους «ερυθρόλευκους» εντός έδρας, με τελευταία του νίκη στα πλέι-οφ του 2003, όταν η «Ένωση» είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό Χθες πάντως, αν και ο Σάκοτα είχε δηλώσει ότι δεν είναι πυροσβέστης, όχι μόνο έσβησε τις εστίες φωτιάς στα αποδυτήρια και στον πάγκο αλλά άναψε φωτιές και στον Ολυμπιακό, προκαλώντας προβλήματα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού του.

Μετά από πολύ καιρό η ΑΕΚ δεν βρέθηκε πίσω στο σκορ στην πρώτη περίοδο, αντίθετα έπαιξε άμυνα και κράτησε τους «ερυθρόλευκους» μόνο στους 12 πόντους, πήρε στη συνέχεια μια διαφορά που έφτασε και στους 12 πόντους (24-12, πριν ο Ολυμπιακός αντιδράσει, όπως ήταν αναμενόμενο και περάσει μπροστά με 34-33 στο 17’.

Στο δεύτερο μέρος, ο Ολυμπιακός κράτησε για παραπάνω από οκτώ λεπτά απ’ το 25 έως σχεδόν το 34 την ΑΕΚ χωρίς ούτε ένα καλάθι εντός πεδιάς, αλλά και οι παίκτες του Σφαιρόπουλο ήταν σχετικά άστοχοι απ’ την περιφέρεια και έτσι αντί να πάρουν μια μεγάλη διαφορά προηγήθηκαν μόλις με 56-53.

Εκεί η «Ένωση» απάντησε με τέσσερα συνεχόμενα καλάθια αλλά και με μια καθοριστική τάπα του Σάκοτα στον Μιλουτίνοφ, με αποτέλεσμα να περάσει μπροστά με 61-56! Μάντζαρης και Σπανούλης όμως βρήκαν δυο συνεχόμενα τρίποντα και στο 38’ ο Ολυμπιακός ήταν πάλι μπροστά με 62-61, αλλά ο αρχηγός του Ολυμπιακού έχασε την μπάλα και έκανε ένα ακόμη λάθος με μια πάσα στο πουθενά στις επόμενες δυο επιθέσεις των «ερυθρολεύκων» δίοντας την ευκαιρία στους Τζέιμς και Γκριν με 4 βολές να δώσουν προβάδισμα στην «Ένωση» με 65-62 αι 56’’ να απομένουν.

Ακολούθησαν χαμένα σουτ εκατέρωθεν και ο Χάρις με μια βολή έκανε το τελικό 66-62. Τόσο ο Μάνι Χάρις, όσο και ο Μάικ Γκριν, αλλά και η έμπνευση του Σάκοτα να στείλει τον Τζέιμς σαν πεντάρι στα τελευταία πέντε λεπτά πάνω στον ΜακΛίν, βοήθησαν την ΑΕΚ να πάρει την μεγάλη αυτή νίκη.

Ο σέντερ του Ολυμπιακού ήταν η μοναδική απειλή για το καλάθι της «Ένωσης» και όταν αυτή σίγησε, οι γηπεδούχοι πήραν προβάδισμα. Μεγάλο πρόβλημα ήταν και οι τραυματισμοί του Πρίντεζη και ΜΙλουτίνοφ στο πρώτο μέρος, που στέρησαν λύσεις απ’ τον Σφαιρόπουλο, απόντων μάλιστα των ήδη τραυματιών Αγραβάνη και Παπαπέτρου…

Τα δεκάλεπτα:: 22-12, 39-37, 51-50, 66-62

ΑΕΚ (Σάκοτα): Τζέιμς 8 , Γκριν 12,, Χάρις 15 , Λαρεντζάκης 6 (1) , Μαυροειδής 9, Ξανθόπουλος, Σάκοτα 10 (2),, Μπάρλοου 4, Καββαδάς 2, Ελονού.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Σπανούλης 6 (2), Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης 7 (1), Παπανικολάου 10, Ρόμπερτς,  ΜακΛίν 16, Στρέλνιεκς 9 (1), Μάντζαρης 8 (2) Μπόγρης, Ουίλτζερ 2 , Τόμπσον 4.