ΠΑΟΚ... reloaded!

aek paok playoff

Ο ΠΑΟΚ δεν... κώλωσε από την απουσία του Σχορτσανίτη, έπαιξε σούπερ άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο και 19 χρόνια μετά έκανε break στην Αθήνα νικώντας με 83-78 την απογοητευτική ΑΕΚ, που ακόμα πετάει... τούβλα! Με νέα νίκη στην Πυλαία την άλλη εβδομάδα ο ΠΑΟΚ θα προκριθεί στα ημιτελικά των πλέι οφ.

Οι δύο ομάδες μπήκαν στο παρκέ έχοντας από μία σημαντική απουσία. Η ΑΕΚ δεν είχε τον Χέρστον κι ο ΠΑΟΚ τον Σχορτσανίτη, αμφότεροι τραυματίες. Προϊόντος του χρόνου, ωστόσο, φάνηκε περισσότερο η απουσία του "Σόφο". Διότι οι παίκτες που χρησιμοποίησε ο Ζντοβτς στη θέση "3" ανταποκρίθηκαν άριστα στο ρόλο τους. Ο Κάρτερ ξεκίνησε στην πεντάδα, σκόραρε 8 πόντους κι έπαιξε πολύ καλή άμυνα πάνω στον Βασιλειάδη πριν κάνει δύο γρήγορα φάουλ και δώσει τη θέση του στον Μιλόσεβιτς. Ο οποίος προκάλεσε μις ματς στην άμυνα του ΠΑΟΚ και το εκμεταλλεύτηκε πολύ καλά στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι Βασιλειάδης, Δέδας και Τέπιτς, που κλήθηκαν να τον μαρκάρουν δεν ήταν το ίδιο δυνατοί με αυτόν κι έτσι ο Βόσνιος έδωσε πολύτιμες λύσεις στην Ένωση.

Από την άλλη ο Σχορτσανίτης έλειψε πολύ από τον ΠΑΟΚ, που προσπάθησε να βάλει την μπάλα στο καλάθι, όμως ο Κλάντον δεν είναι "Σόφο", ενώ και ο Μάρκοβιτς τα βρήκε σκούρα απέναντι στην άμυνα των γηπεδούχων, έτσι η προσπάθεια δεν απέδωσε καρπούς. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στο πρώτο ημίχρονο είχε την τραγική επίδοση 3/16 δίποντα, δείγμα του πόσο υπέφερε μέσα στη ρακέτα της ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ η οποία, στον αντίποδα βρήκε λύσεις από τον Μαυροκεφαλίδη στο πρώτο δεκάλεπτο (χάρη σε αυτόν και τον Κάρτερ προηγήθηκε με 17-7 στο 7'), από τον Σάκοτα και το μακρινό σουτ του στο δεύτερο, αλλά και από τους αιφνιδιασμούς που έβγαλε με αρκετά μεγάλη συχνότητα μετά τις καλές άμυνές της. Και καθώς ο ΠΑΟΚ αν δεν σκόραρε για τρεις πόντους, δεν σκόραρε καθόλου, η διαφορά κάποια στιγμή ανέβηκε στους 17 (35-18 στο 14'). Τα τρίποντα, ωστόσο, κράτησαν τον ΠΑΟΚ ζωντανό (6/9 στο πρώτο μέρος) μαζί με τη βελτιωμένη άμυνά του στο τελευταίο πεντάλεπτο του ημιχρόνου και ειδικά το σταμάτημα των αιφνιδιασμών των γηπεδούχων. Και παρόλο που ο Χάτσερ δεν είχε φανεί και το ποσοστό στις βολές μέτριο (9/16 έναντι 7/8 της ΑΕΚ), με ένα τρίποντο του Τέπιτς κατάφερε να πάει στα αποδυτήρια για το ημίχρονο χάνοντας μόνο με 41-33.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ άρχισε να παίζει καλύτερη άμυνα, κλείνοντας πιο αποτελεσματικά τη ρακέτα του και αναγκάζοντας τους παίκτες της ΑΕΚ, που δεν ήθελαν και πολύ, καθώς είναι επιρρεπείς, να σουτάρουν τρίποντα. Με τον Χάτσερ να μπαίνει στο κλίμα του αγώνα και να κάνει σταδιακά τη διαφορά, ο ΠΑΟΚ μείωσε 50-46 στο 25', αλλά οι βιαστικές επιλογές του στην επίθεση δεν του επέτρεψαν να περάσει μπροστά. Ο Καλαμπόκης με 7 συνεχόμενους πόντους μεταξύ 25' και 29' κράτησε όρθια την ΑΕΚ, η οποία με ένα ακόμα τρίποντο του Σάκοτα στο τέλος της τρίτης περιόδου (61-52) κι άλλο ένα από τον Μιλόσεβιτς προηγήθηκε με 64-54 στο 31' και έδειξε να ξαναπαίρνει το πάνω χέρι.

Όχι όμως για πολύ. Η εμμονή της στο τρίποντο (10/32 σούταρε συνολικά) αποδείχθηκε καταστροφική, κυρίως επειδή πολλά από αυτά τα σουτ τα έκανε ο... σέντερ Μαυροκεφαλίδης, που είχε συνολικό (τραγικό) απολογισμό 1/10 έξω από τη γραμμή των 6,75μ.! Αλλο που δεν ήθελε ο ΠΑΟΚ, ο οποίος παίζοντας πιο ορθολογικά, βάζοντας την μπάλα στη ρακέτα, όπου ο συγκινητικός Κλάντον κέρδισε και έχασε μάχες, αλλά κυρίως έφθειρε τους αντιπαλους ψηλούς, με τον Μαργαρίτη να δίνει λύσεις και τον Χάτσερ να κερδίζει μαεστρικά βολές (και να ευστοχεί), ανέτρεψε τη διαφορά και στο 36' πέρασε για πρώτη φορά μπροστά (68-67).

Το νερό για τον δικέφαλο της Θεσσαλονίκης είχε μπει στ' αυλάκι, καθώς αυτός της Αθήνας είχε πλέον μεγάλη πίεση. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 73-69 στο 38', στη συνέχεια ο Μαυροκεφαλίδης με το μοναδικό εύστοχο τρίποντό του μειωσε 73-72, αλλά η ΑΕΚ δεν πέρασε ποτέ ξανά μπροστά. Και 38'' πριν από τη λήξη ο Βασιλειάδης με τρίποντο μαχαιριά έκανει το 78-75 για τον ΠΑΟΚ. Είχε προηγηθεί άστοχο τρίποντο του Ντούβνιακ στην εκπνοή του χρόνου επίθεσης (εμπρόθεσμο), επιθετικό ριμπάουντ του Κλάντον (χωρίς φάουλ πανω στον Σάνοτα, όπως διαμαρτυρήθηκαν οι ΑΕΚτσήδες) και πάσα στον Βασιλειάδη που το "μπουμπούνισε". Ακολούθως το παιχνίδι πήγε στις βολές, ο ΠΑΟΚ ήταν πιο ψύχραιμος, η ΑΕΚ πέταξε και μια επίθεση στα σκουπίδια μετά από τάιμ άουτ κι έτσι ο ΠΑΟΚ νίκησε με 83-78 και έκανε το break σε αυτή την προημιτελική σειρά των πλέι οφ για πρώτη φορά μετά από 19 ολόκληρα χρόνια! Και έχει πλέον το προβάδισμα για την πρόκριση στα ημιτελικά, καθώς το δεύτερο παιχνίδι γίνεται στη Θεσσαλονίκη το άλλο Σάββατο.

ΑΕΚ: Μαυροκεφαλίδης 19(1), Κάρτερ 8(1), Μπράουν 10(1), Κατσίβελης 5(1), Μαυροειδής 4, Παπαντωνίου, Σάκοτα 13(3), Μιλόσεβιτς 9(1), Γκριν, Σαρικόπουλος, Καλαμπόκης 10(2), Μάικλ.

ΠΑΟΚ: Τέπιτς 8(1), Βασιλειάδης 17(4), Μαργαρίτης 16(2), Χάτσερ 21(1), Κλάντον 9, Κακαρούδης, Τσόχλας 3(1), Δέδας, Κώττας, Ντούβνιακ 9(1), Μάρκοβιτς.