Κολοσσοί

kalabokis

Η ΑΕΚ ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που έπαιξε ποτέ σε φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ακριβώς πριν από 50 χρόνια. Το 1966. Και γιόρτασε αυτή τη σημαντική επέτειο, προπομπό του έπους του 1968, στο ΟΑΚΑ με μια συγκινητική τελετή και μία άνετη νίκη επί του Κολοσσού (92-57). Ο οποίος, λόγω ονόματος, ήταν ίσως ο πιο ενδεδειγμένος αντίπαλος για να τιμηθεί το κατόρθωμα αυτών των κολοσσών της πρώιμης περιόδου του ελληνικού μπάσκετ.

Με τον Μιλόσεβιτς να ξεκινά στην αρχική πεντάδα και να είναι ιδιαίτερα ορεξάτος και εύστοχος πετυχαίνοντας τους 10 από τους πρώτους 19 πόντους της, η ΑΕΚ πήρε από την αρχή κεφάλι στο σκορ θέλοντας να επιβάλει το νόμο της. Η άμυνά της ήταν αρκετά πιεστική και προκάλεσε πολλά προβλήματα στον Κολοσσό, που ήταν άστοχος και δεν μπορούσε να λειτουργήσει σωστά από τη στιγμή που ο "εγκέφαλός" του, ο Ρέλεφορντ, ήταν εξουδετερωμένος.

Η ΑΕΚ προηγήθηκε με 19-9 στο 6' και 28-14 στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου, καθώς λειτούργησε σωστά ακόμα κι όταν ο Κολοσσός γύρισε την άμυνά του σε ζώνη. Ο Γιάννης Καλαμπόκης ήταν εξαιρετικός σε αυτό το διάστημα σκοράροντας και οργανώνοντας το παιχνίδι της Ένωσης, έχοντας στην ουσία το ρόλο του πλέι μέικερ, δεδομένου ότι ο Γκριν ήταν και πάλι σχεδόν... αόρατος.

Η ΑΕΚ προηγήθηκε με 30-14 στην αρχή της δεύτερης περιόδου, αλλά στη συνέχεια οι πολλές αλλαγές του Ζντοβτς έκοψαν λίγο το ρυθμό. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, που είχε περάσει στην πεντάδα του Κολοσσού λίγο πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου αντικαθιστώντας τον Λιούις, ο οποίος τραυματίστηκε, και ο Λίντεν με κάποιες καλές προσπάθειες και βγάζοντας ενέργεια στην άμυνα, που είχε γυρίσει και πάλι μαν του μαν, προσπάθησαν να ξαναβάλουν την ομάδα της Ρόδου στο παιχνίδι μειώνοντας 32-23 στο 13'. Όμως η ΑΕΚ αντέδρασε με σοβαρότητα και καλή άμυνα.

Ο Κάρτερ έδωσε ενέργεια στα μετόπισθεν, ο Μαυροειδής έδωσε επιθετικές λύσεις και ο Καλαμπόκης παρέμενε σταθερά καλός, με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να βρει τον τρόπο να ξεφύγει ξανά. Στο 16' το σκορ ήταν 42-23, ωστόσο στη συνέχεια η Ένωση ανέκοψε και πάλι ρυθμό. Αυτή τη φορά η ζώνη του Κολοσσού ήταν πιο αποτελεσματική, ανάγκασε τους παίκτες της ΑΕΚ σε κάμποσα άστοχα τρίποντα, όμως οι φιλοξενούμενοι δεν ήταν καλοί επιθετικά, έτσι δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν το ότι οι γηπεδούχοι σκόραραν μόλις τρεις πόντους στα τελευταία 4 λεπτά του ημιχρόνου, το οποίο έληξε με 45-28 και την ΑΕΚ να δίνει μεγάλη έμφαση στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με την ΑΕΚ να μπαίνει πιο δυναμικά και να παίρνει για πρώτη φορά διαφορά μεγαλύτερη των 20 πόντων (50-28 στο 23'). Ο Κολοσσός προσπάθησε να αντιδράσει με τον Ρέλεφορντ να παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες και κάποια στιγμή μείωσε 54-37 (25'), ωστόσο η ΑΕΚ δεν έχασε τον έλεγχο του αγώνα. Ειδικά από τη στιγμή που επανήλθε στην πεντάδα της τόσο ο Καλαμπόκης όσο και ο Μαυροειδής, που ήταν πιο αποτελεσματικός από τον Μαυροκεφαλίδη και στις δύο πλευρές του παρκέ, αλλά και ο Κάρτερ, που έβγαλε μπόλικη ενέργεια στην άμυνα. Με ένα ξέσπασμα στο τελευταίο λεπτό της τρίτης περιόδου η ΑΕΚ προηγήθηκε με 61-39, έχοντας βάλει οριστικά το νερό στο αυλάκι.

Καθώς μάλιστα στην τελευταία περίοδο συνέχισε να επιδεικνύει συνέπεια στην άμυνα και να ελέγχει τα ριμπάουντ από τα πολλά άστοχα σουτ των παικτών του Κολοσσού, δεν είχε απολύτως κανένα πρόβλημα, αντιθέτως διεύρυνε τη διαφορά. Στο 34' και μετά από τεχνική ποινή που καταλογίστηκε στον Λαρεντζάκη (ήταν και το πέμπτο φάουλ του...) προηγήθηκε με 76-44 χάρη σε έξι συνεχόμενους πόντους του Σάκοτα, λίγο αργότερα το σκορ έγινε 81-47 με ένα μακρινό τρίποντο του Γκριν και το παιχνίδι τελείωσε ήσυχα και ωραία με την ΑΕΚ να νικά εύκολα με 92-57.

ΑΕΚ: Χέρστον 5(1), Μιλόσεβιτς 15(1), Μπράουν 7(2), Σαρικόπουλος 2, Κατσίβελης 3(1), Παπαντωνίου 2, Σάκοτα 15(2), Γκριν 6(2), Μαυροκεφαλίδης 4, Κάρτερ 8, Καλαμπόκης 17(3), Μαυροειδής 8.

ΚΟΛΟΣΣΟΣ: Λαρεντζάκης 4, Μανωλόπουλος 6(1), Ντέιβις 14, Ρέλεφορντ 11(1), Σαλούστρος 7, Γεωργαλλής 1, Λίντεν 3(1), Αγγελάκος 2, Αχόνεν 3(1), Λιούις 6(2).