• ΑΕΚ
  • Posted

«Το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει ανάγκη τη δυνατή ΑΕΚ»

ivkovic sakota

Λίγες ώρες πριν από τη μεγάλο γιορτή της ΑΕΚ, οι Ντράγκαν Σάκοτα και Ντούσαν Ίβκοβιτς παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου, στην οποία αναφέρθηκαν τόσο στο φιλικό παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων, όσο και για τη συνέχεια της φετινής σεζόν.

«Δεν χρειάζεται να εξηγήσω πως αισθάνομαι και τι αίσθηση έχω. Χαίρομαι που είμαι κοντά σας και βλέπω πολλά γνωστά πράγματα και τώρα εγώ βλέπω πάντα μπροστά. Η παράδοση είναι σημαντική, μόνο που αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ σημαντική για την ΑΕΚ. Εξήγησα στους παίκτες τι σημαίνει η ΑΕΚ κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Τι συμβολίζει το παρελθόν της όλα» δήλωσε αρχικά ο Ντούσαν Ίβκοβιτς  και συνέχισε λέγοντας: «Το δεύτερο, όπως λέω για το μέλλον είναι πάρα πολύ σημαντικό λιγο πολύ για όλη την Ευρώπη η ΑΕΚ με τον Σάκοτα και τον Αγγελόπουλο προσπαθεί να "χτυπήσει" Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Η Ευρώπη θέλει μια δυνατή ΑΕΚ. Ήρθαμε για ένα καλό παιχνίδι κι εύχομαι καλή τύχη και κακή πορεία. Μακάρι να έχουμε ένα καλό φιλικό παιχνίδι».

Για τις στιγμές από τη θητεία του στην ΑΕΚ: «Σε όλες τις ομάδες μπορώ να πω ότι δουλέψαμε σκληρά και δυνατά στην ΑΕΚ. Ήταν δύο χρόνια αξέχαστα στην ομάδα. Οι προπονητές δεν είναι καλοί, όσο παίρνουν τίτλους. Υπάρχουν καλοί προπονητές που δεν κατέκτησαν τίτλους, αλλά άφησαν έργο. Η ΑΕΚ τότε ήταν πολύ δυνατή ομάδα. Ήμασταν πάντα μέσα στους τίτλους. Ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή για εμένα. Τότε η Ευρωλίγκα ήταν πολύ άδικη εναντίον της ΑΕΚ. Είχα πολύ καλή συνεργασία με την διοίκηση της ομάδας και δεν είχα φύγει. Είμαι από τους λίγους προπονητές που τελείωσα όλες τις συμφωνίες. Η ΑΕΚ ίσως τότε μπορούσε κάτι παραπάνω και στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Τότε ήταν μια περίοδος πολύ διαφορετική από την σημερινή. Ωραία χρόνια και όλοι είναι μέσα στην καρδιά μου».

Για τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στην τουρκική λίγκα και το ελληνικό Πρωτάθλημα: «Είναι λίγο δύσκολο να συγκρίνουμε την κατάσταση. Ένα πρωτάθλημα θέλει οικονομική υποστήριξη. Βλέποντας τα πρωταθλήματα η πιο δυνατή λίγκα είναι η τουρκική. Θα έχουνε ευκαιρίες και τα νέα παιδιά, παίζοντας για τις ομάδες τους. Δεν θέλω να μιλάω για τον εαυτό μου και βλέπω ότι τουρκικό μπάσκετ αλλάζει γενιές. Μια γενιά που έδωσε αρκετά πράγματα και πολλούς παίκτες στο ΝΒΑ, μια πορεία που μοιάζει με την ελληνική. Τώρα είναι πολύ σημαντικό για το ελληνικό μπάσκετ ώστε να ξυπνήσουν όλοι και οι ομάδες αλλά και οι παίκτες. Η τουρκική λίγκα αυτή τη στιγμή είναι η πιο δυνατή στην Ευρώπη».

Ο Ντράγκαν Σάκοτα δήλωσε με τη σειρά του: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Ίβκοβιτς και την ομάδα της Εφές. Μας έκανε την τιμή να ανοίξουμε τη σεζόν με ένα φιλικό. Πιστεύω και συμφωνώ ότι μιλώντας για προσωπα είναι καλό να θυμόμαστε ότι υπάρχουν κάποιες επιτυχίες. Θέλουμε να παρουσιάσουμε τις ομάδες και καλούμε τους φιλάθλους να είναι κοντά μας. Είναι αρχή, έχουμε κάποιες ευχές και στόχους οι δύο ομάδες. Πρέπει να πούμε ότι έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Σε σχέση με πέρυσι περιμένουμε να δούμε μια ομάδα που θα παλέψει για Final Four Ευρωλίγκας αλλά και το πρωτάθλημα. Θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε κάποια πράγματα σήμερα. Με την ευκαιρία να παίζουμε με μια τέτοια ομάδα μικρή σημασία έχει εάν υπάρχει διαφορά. Θα θέλαμε κάθε σεζόν να έχουμε ένα τέτοιο event, να φέρει η ΑΕΚ μια μεγάλη ομάδα. Έτσι γίνεται στην Ευρώπη. Είναι καλό οι φίλαθλοι να ξεκινούν από ένα τέτοιο event και μετά να στηρίζουν την ομάδα για τον τελικό στόχο της. Καλή επιτυχία και στις δύο ομάδες».

Για το τουρκικό Πρωτάθλημα και το πόσο έχει ανέβει με τον ερχομό των Ίβκοβιτς και Ομπράντοβιτς: «Το μπάσκετ στην Τουρκία τους είχα πει παλιά θα ανέβει αν έρθουν Ιβκοβιτς και Ομπράντοβιτς. Και τώρα είναι εκεί οι καλύτεροι. Τους βλέπω, βλέπω πολλά παιχνίδια, αντιγράφουν κάποιοι το ίδιο στυλ. Έχει γίνει και στην Ελλάδα. Εχουν γίνει πολλές και σημαντικές αλλαγές προς το καλύτερο. Η Ελλάδα με την Τουρκία έχουν τεράστιες διαφορές, οικονομικά τώρα, δεν έχει τους μεγάλους παίκτες η Ελλάδα πια που έχει η Τουρκία τώρα».

Για το αν το παιχνίδι με την Εφές είναι προετοιμασία ενόψει του αγώνα Κυπέλλου με τον Άρη: «Όλα τα φιλικά είναι παιχνίδια είναι πρόβα. Δεν έχει σημασία να μιλάμε για την κατάσταση που είμαστε. Θα δούμε σε τι κατάσταση είμαστε και πόσο μπορούμε να αντιδράσουμε στο παιχνίδι. Υπάρχει μια ποιοτική διαφορά, μιας και είμαστε ομάδες με διαφορετικούς στόχους. Οι ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη φέρνουν ένα διαφορετικό στυλ και είναι μια προετοιμασία για τη συνέχεια. Το παιχνίδι με τον Άρη έχει σημασία καθώς είναι παιχνίδι Κυπέλλου, όμως πολλές φορές έχουμε δει ομάδες να μην είναι καλές στο ξεκίνημα της σεζόν».

Για το πειθαρχικό παράπτωμα του Ντάνιελ Όρτον και τους τραυματισμούς: «Δεν είναι στιγμή να μιλήσουμε για τα προβλήματα. Κάποια στιγμή έρχονται μέσα και κάποια στιγμή πριν από την έναρξη της σεζόν. Περνάμε μια δυσκολία αλλά δεν θέλω να μιλήσω τώρα γιατί για μια σεζόν είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν κάποια πράγματα. Όταν τρέχει το αγωνιστικό δεν προλαβαίνεις να κάνεις και πολλά. Θα ήθελα να πω κάτι, επειδή έχω δουλέψει στην Τουρκία 2 χρόνια και είχα καταλάβει ότι υπήρχαν χρήματα στις ομάδες, κάθε χρόνο ανέβαινε και ανεβαίνει κι άλλο. Είχα πολλές συζητήσεις με ανθρώπους εκεί. Το μπάσκετ στην Τουρκία θα βελτιωθεί πολύ από τη στιγμή που θα έρθουν Ίβκοβιτς-Ομπράντοβιτς. Είναι λογικό καθώς έφερνα τους κορυφαίους προπονητές. Πολλοί άλλοι προπονητές αντιγράφουν τους προπονητές αυτούς. Όλοι θυμούνται πώς έρχονταν οι προπονητές και τι σχολή έφερναν. Πλέον, μπορούμε να μιλήσουμε για κάποιες μεγάλες αλλαγές. Υπάρχουν οικονομικές διαφορές και είναι κάτι που μοιάζει στην Τουρκία».