Allez la bleue!

Καταξιώθηκε σε δύναμη του παγκόσμιου μπάσκετ η Γαλλία. Πρωταθλήτρια στο Ευρωμπάσκετ πέρυσι, τρίτη στο φετινό Μουντομπάσκετ.

Η επιτυχία της στον σημερινό μικρό τελικό απέναντι στη Λιθουανία (95-93) παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι έπαιξε σε λιγότερο από 20 ώρες, μετά την υπερπροσπάθειά της στον ημιτελικό με τη Σερβία και με τις χτυπητές απουσίες που είχε σ’  αυτή τη διοργάνωση.
Οι «μπλέ» «χτύπησαν» πάλι στο τελευταίο δεκάλεπτο και ο μικρός τελικός πρόσφερε πλούσιο θέαμα και αγωνία.
Κι αν με τη Σερβία χθες δεν κατάφεραν να κάνουν την μεγάλη ανατροπή, σήμερα είχαν αυτοί την τελευταία λέξη. Στα 3΄13΄΄ πριν από τη λήξη, η Λιθουανία ήταν μπροστά με 80-77 και τότε άρχισε η αντεπίθεση της Γαλλίας που πέτυχε ένα 9-0 και προηγήθηκε με 86-80, ενώ απέμεναν 30 δευτερόλεπτα. Από το σημείο αυτό και μετά άρχισε η «ρώσικη ρουλέτα» στις βολές, που ξεκίνησε με δύο άστοχες του Ερτέλ, αλλά στη συνέχεια είχαν 8/9. Η Λιθουανία που προσπαθούσε να «βρει» στις επιθέσεις  της ένα τρίποντο, αυτές ανακόπτονταν εγκαίρως με φάουλ.
Η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας, στο τρίτο δεκάλεπτο με 5/6 τρίποντα πήρε μία διαφορά 9 πόντων κι έδειξε να φέρνει το παιχνίδι στα μέτρα της. Όμως οι Γάλλοι δεν τα παράτησαν και με τον Μπατούμ πάλι, αλλά και την ψυχραιμία στις βολές, κατάφεραν να νικήσουν πάλι τη Λιθουανία όπως πέρυσι στον τελικό στη Σλοβενία.
Ο Μπατούμ με 27 π. (2/5 τρ.), ήταν ο κορυφαίος, ενώ μεγάλη συμβολή είχαν και οι Ντιαό, Ερτέλ.
Η Γαλλία είχε 25/37 δίποντα, 7/20 τρίποντα και 243/33 βολές.
Ο Βαλαντσιούνας ήταν ο πρωταγωνιστής της Λιθουανίας (25 π. 8/10 διπ., 9/10 βολές, 9 ριμπ.), που οι επιδόσεις της ήταν 24/50 δίποντα, 7/17 τρίπ. 24/28 βολές.