Ένας γάμος και δύο «κηδείες»

 
 
Η πρόσφατη επιλογή του Ντόνι ΜακΓκραθ να εγκαταλείψει τον ΠΑΟΚ για χατίρι της Ζαλγκίρις Κάουνας, επανέφερε στη μνήμη μας, την υπόθεση του Ντόμινικ Τζέιμς. Ενός Αμερικανού που ακολούθησε την ίδια (ακριβώς) τακτική και πλέον βρίσκεται στη γαλλική Πουατιέ, ελπίζοντας ότι θα βρει τη χαμένη (μπασκετικά) φρεσκάδα του κι ένα καλό συμβόλαιο για την επόμενη χρονιά.
 
Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο περιπτώσεων είναι ότι, ο ΜακΓκραθ πήγε σε μια ομάδα με παρουσία στο Top16 της Ευρωλίγκα, αφού όταν ο Τζέιμς αποφάσισε να εγκαταλείψει τον Άρη και μετακομίσει στο Βελιγράδι για λογαριασμό της Παρτιζάν, η τελευταία είχε αποκλειστεί από τη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Μια ομοιότητα έχει να κάνει με τη μηνιαία αποζημίωση, αφού ο ΜακΓκραθ θα εισπράττει 25.000 ευρώ, ενώ ο Τζέιμς εισέπραττε 20.000 ευρώ μηνιαίως. Όπως επίσης και ότι, αμφότεροι υπέγραψαν συμβόλαια μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Κοινώς, εγκατέλειψαν τις ομάδες τους, δίχως να διασφαλίσουν (έστω) συμβόλαιο 1 ½ έτους.
 
Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι, ο Τζέιμς πήρε λανθασμένη απόφαση. Για δύο λόγους. Καταρχήν, φέρθηκε αντιεπαγγελματικά στην ομάδα που τον ανέδειξε και τον επανέφερε στο χρηματιστήριο του ευρωπαϊκού μπάσκετ (σ. σ. στις 23 Ιανουαρίου 2012 η αποστολή του Άρη αναχωρούσε για το Ντόνετσκ της Ουκρανίας, αλλά ο Αμερικανός ήδη είχε μαζέψει τα πράγματά του και βρισκόταν στο Βελιγράδι για τη Παρτιζάν), ενώ ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την αγωνιστική παρουσία του. Πριν καν συμπληρωθεί ένας μήνας, στη Παρτιζάν είχαν μετανιώσει για την επιλογή τους και αποδείχθηκε ότι, μάταια περίμεναν από τον Αμερικανό να εξελιχθεί σε νέο… Μπο ΜακΚάλεμπ.
 
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Παρτιζάν δεν προχώρησε στην ανανέωση του συμβολαίου του κι έχοντας αποτύχει στην ομάδα του Βελιγραδίου, ο Αμερικανός δεν κατάφερε να βρει συμβόλαιο σε καλή ομάδα, ενδεχομένως να συνυπολογίστηκε και η συμπεριφορά του απέναντι στον Άρη. Κι έτσι επέλεξε μια μικρομεσαία ομάδα του ιταλικού πρωταθλήματος, τη Ρέτζιο Εμίλια. Εντούτοις κι εκεί η παρουσία του δεν ήταν ικανοποιητική. Βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας (μόνο), στο περιθώριο του ιταλικού All Star Game, όταν μπροστά σε χιλιάδες θεατές, έκανε πρόταση γάμου στην αγαπημένη του και εισέπραξε θετική απάντηση. Αγωνιστικά, πέρα από 2-3 καλά παιχνίδια, βυθίστηκε στη μετριότητα.
 
Το διαζύγιο με την Ρέτζιο Εμίλια ήταν αναπόφευκτο και πλέον βρίσκεται στην Πουατιέ. Η γαλλική ομάδα βρίσκεται στη προτελευταία θέση της βαθμολογίας και ο Ντομινίκ Τζέιμς θα επιδιώξει να την «αναστήσει». Στη πρώτη εμφάνισή του, αναδείχθηκε MVP της αγωνιστικής στο γαλλικό πρωτάθλημα, καθώς σημείωσε 34 πόντους και οδήγησε την Πουατιέ σε μια αναπάντεχη εκτός έδρας νίκη επί της Βιλερμπάν.
 
Ποιος ξέρει… Στη πόλη Πουατιέ που εκπέμπει ρομαντισμό λόγω της αρχιτεκτονικής της και των πλακόστρωτων σοκακιών, ενδεχομένως να βρει τον παλιό καλό εαυτό του. Εξάλλου, δεν αμφισβητούνται οι αγωνιστικές ικανότητές του, αλλά οι επιλογές του.