• ΑΕΚ
  • Posted

Το Eurocup και ο νέος Χόλντεν

aek omadiki

Η ευρωπαϊκή προοπτική είναι αναγκαία για την ΑΕΚ όχι μόνο για λόγους γοήτρου, αλλά και για λόγους που συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξή της. Γι' αυτό φαίνεται πως έχει "κλειδώσει" η συμμετοχή στο Eurocup της επόμενης σεζόν.

Από τη στιγμή που πάτησε σταθερά στα πόδια της, δημιουργώντας με την πρόσληψη του Ντράγκαν Σάκοτα και την προσθήκη ορισμένων ξένων παικτών πρώτης γραμμής ομάδα ευθέως ανταγωνιστική των καλύτερων της Α1, η νέα ΚΑΕ ΑΕΚ υπό τον Μάκη Αγγελόπουλο έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αρχικά και προφανώς υπό το κράτος του ενθουσιασμού που είχαν προκαλέσει οι πρώτες κινήσεις του νέου ιδιοκτήτη, ο πήχης τέθηκε πολύ ψηλά. Γρήγορα, όμως, όλοι κατάλαβαν πως η συμμετοχή στην Ευρωλίγκα από την επόμενη κιόλας σεζόν δεν μπορούσε να αποτελέσει ρεαλιστική επιδίωξη.

Κατ' αρχάς επειδή δεν περισσεύει αυτή τη στιγμή θέση για την Ελλάδα στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός με την ισχύ και τις επιδόσεις τους όλα αυτά τα χρόνια σε όλα τα επίπεδα (αγωνιστικό, εμπορικό κλπ.) είναι αμετακίνητοι, ενώ την ίδια στιγμή το αποδυναμωμένο πρωτάθλημα της Α1 έχει υποχωρήσει στην κατάταξη των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και δεν μπορεί να δώσει κι άλλη θέση στη χώρα μας. Συν τοις άλλοις η κατάργηση από φέτος των προκριματικών και ο εξαγγελθείς περιορισμός των wild cards σε μόλις μία μείωναν ακόμα περισσότερο τις έτσι κι αλλιώς ελάχιστες ελπίδες της ΑΕΚ να επιστρέψει άμεσα στην Ευρωλίγκα, πάντα υπό την προϋπόθεση της κατάκτησης της τρίτης θέσης στο φετινό πρωτάθλημα.

Πέρα από όλα αυτά, για να επιστρέψει η ΑΕΚ στην Ευρωλίγκα, θα πρέπει να αποδείξει ότι το αξίζει. Το ότι είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της δεν φτάνει, οι καιροί έχουν αλλάξει, η διοργάνωση έχει μεγαλώσει πολύ και η Ένωση πρέπει να δείξει εμπράκτως πως μπορεί να σταθεί σε αυτήν. Σε επίπεδο όχι μόνο αγωνιστικό, αλλά κυρίως οργανωτικό και εμπορικό. Γι' αυτό και οι άνθρωποί της συμβιβάστηκαν γρήγορα με την ιδέα πως η συμμετοχή στο Eurocup είναι πρακτικά η μόνη τους επιλογή.

"Κλείδωσε" το Eurocup 

Οι επαφές της ΑΕΚ με τον Τζόρντι Μπερτομέου και το επιτελείο του έχουν αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό και κομβικό ρόλο σε αυτές έχει παίξει ο Κώστας Ρήγας. Ο υπεύθυνος για τον ορισμό των διαιτητών της Ευρωλίγκας (για τελευταία χρονιά φέτος, αφού το καλοκαίρι σκοπεύει να αποσυρθεί) έχει εκ του ρόλου του και όχι μόνο άμεση πρόσβαση στον ισχυρό άνδρα της Ευρωλίγκας και η γνώμη του μετράει πολύ στη Βαρκελώνη. Η ΑΕΚ τον προσέγγισε μέσω του παλιού συνοδοιπόρου του στην ελληνική διαιτησία, Σταύρου Δουβή, θεμελίωσε μαζί του καλή σχέση-όπως φάνηκε από τα δύο τελευταία παιχνίδια με Ολυμπιακό και Πανελευσινιακό, τα οποία ο Ρήγας παρακολούθησε μαζί με τον Δουβή, το δεύτερο δε μαζί και με τον Αγγελόπουλο-και αυτός με τη σειρά του φρόντισε μέσω των ισυχρών γνωριμιών του στα υψηλά κλιμάκια της Ευρωλίγκας να λειάνει το έδαφος της άμεσης επιστροφής της Ένωσης στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Όπως όλα δείχνουν, η ΑΕΚ θα παίξει την επόμενη σεζόν στο Eurocup. Με βάση την τελευταία προκύρηξη και εφόσον δεν αλλάξει κάτι σε αυτήν, η Ελλάδα δικαιούται μία θέση στη διοργάνωση, την οποία καταλαμβάνει η ομάδα που έχει τερματίσει ψηλότερα στη βαθμολογία. Με δεδομένο ότι οι δύο πρώτοι, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, θα παίξουν στην Ευρωλίγκα, εφόσον η Ένωση πάρει την τρίτη θέση, αποκτά αυτομάτως το δικαίωμα συμμετοχής στο Eurocup.

Ακόμα κι αν τερματίσει χαμηλότερα όμως, πάλι θα παίξει στο Eurocup, κάνοντας χρήση μίας από τις τρεις wild cards που δίνει κάθε χρόνο η διοργανώτρια. Σε αυτό συντείνουν όλες οι πληροφορίες που συνέλεξε το Basketnews από πηγές μέσα από την ΑΕΚ, αλλά και τον ΕΣΑΚΕ, ο οποίος έχει επίσης θεσμικό δίαυλο επικοινωνίας με τη Βαρκελώνη. Επισήμως η ΑΕΚ δεν πρόκειται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει κάτι επί του παρόντος, όμως η δουλειά έχει γίνει με τον τρόπο που αναφέραμε πιο πάνω και έχει αποδώσει καρπούς.

Ο νέος Χόλντεν 

Η επιστροφή της ΑΕΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι απαραίτητη όχι τόσο επειδή το επιβάλλει η ιστορία και το μέγεθος του ονόματός της, αλλά κυρίως διότι αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξή της. Με άλλα λόγια, αν δεν παίζει στην Ευρώπη, δεν μπορούν να έρθουν παίκτες υψηλών προδιαγραφών.

Η περίπτωση του Μάλκολμ Άρμστεντ είναι χαρακτηριστική. Ο Ντράγκαν Σάκοτα στάζει μέλι για τις ικανότητες του άγνωστου Αμερικανού γκαρντ, που βγάζει μάτια αγωνιζόμενος στη Σλοβενία και την Αδριατική Λίγκα με την Κρκα, και ισχυρίζεται ότι του χρόνου θα παίζει σε ομάδα Ευρωλίγκας. Θέλει, λοιπόν, να τον πάρει τώρα που το κασέ του είναι προσιτό. Υπό αυτή την έννοια θυμίζει κάπως τον Τζέι Αρ Χόλντεν, τον οποίον ο Σάκοτα είχε ανακαλύψει πριν από 14 χρόνια κάπου στο Βέλγιο, άγνωστο μεταξύ αγνώστων, τον είχε φέρει στην ΑΕΚ με μόλις 70.000 δολάρια, τον σύστησε στην Ευρωλίγκα και πανηγύρισε μαζί του την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Τα επόμενα χρόνια ο Χόλντεν υπέγραψε συμβόλαια εκατομμυρίων δολαρίων με την ΤΣΣΚΑ και έγινε ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη.

Για να αποκτήσει τώρα η ΑΕΚ το "νέο Χόλντεν" θα πρέπει να πληρώσει buy out στην Κρκα και φυσικά να αποζημιώσει και τον ίδιο. Τα λεφτά είναι πολλά και δικαιολογημένα η Ένωση θέλει να "δέσει" τον παίκτη για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα και όχι μόνο για τους επόμενους 2-3 μήνες. Όμως ο Άρμστεντ δεν έρχεται σε μια ομάδα που-τουλάχιστον επισήμως και εγγυημμένα-δεν έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Το ίδιο συμβαίνει με όλους τους παίκτες υψηλού επιπέδου. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι τον περασμένο Δεκέμβρη ο Ίαν Βουγιούκας δεν υπέγραψε στην ΑΕΚ, επειδή δεν έπαιζε στην Ευρώπη.

Το ίδιο θα συμβεί και το καλοκαίρι, οπότε η ΑΕΚ θα φτιάξει το ρόστερ της σχεδόν από το μηδέν, καθώς, με εξαίρεση τον Ντούσαν Σάκοτα, δεν έχει άλλον παίκτη με συμβόλαιο για την επόμενη χρονιά. Για να φτιάξει ομάδα υψηλού επιπέδου η Ένωση θα πρέπει να πάρει παίκτες υψηλού επιπέδου, οι οποίοι όμως δεν πρόκειται να έρθουν αν δεν έχουν το δέλεαρ της συμμετοχής σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Γι' αυτό η Ένωση δρομολόγησε την άμεση συμμετοχή της στο Eurocup. Για αρχή...