• ΑΕΚ
  • Posted

Δύσκολο του Βουγιούκα

vouyou galata

Η ΑΕΚ θέλει, αλλά αυτό δεν αρκεί για να πάρει τον Ίαν Βουγιούκα. Πρέπει να θέλουν κι άλλοι. Γι' αυτό οι πιθανότητες στην παρούσα φάση δεν είναι με το μέρος της Ένωσης. Ιδού πώς έχει η κατάσταση.

Ο Ίαν Βουγιούκας δεσμεύεται με συμβόλαιο με τη Γαλατασαράι. Παρ' όλα αυτά δεν είναι ικανοποιημένος στην Κωνσταντινούπολη, διότι παίζει λίγο και κατά βάση στην Ευρωλίγκα (αφού λόγω του περιορισμού των ξένων, στο τουρκικό πρωτάθλημα συνήθως βρίσκεται εκτός 12άδας), ενώ και η διοίκηση δεν είναι συνεπής στις οικονομικές υποχρεώσεις της. Δεν θα έλεγε λοιπόν όχι σε μια αλλαγή περιβάλλοντος.

Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει να συναινέσει και η Γαλατασαράι. Ο Εργκίν Αταμάν δήλωσε πρόσφατα ότι "εκτός από μένα και τον Αρόγιο, όλοι οι άλλοι είναι ελεύθεροι να φύγουν", αλλά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Η Γαλατασαράι έχει πράγματι σοβαρά οικονομικά προβλήματα και οφείλει πολλά χρήματα στους παίκτες της (μισθούς τεσσάρων και πέντε μηνών), τα περισσότερα όμως σε αυτούς που βρίσκονται από τα προηγούμενα χρόνια στην ομάδα. Οι οφειλές προς τους παίκτες που πήγαν το καλοκαίρι δεν είναι μεγάλες. Στον Βουγιούκα, για παράδειγμα, χρωστά μόνο ένα μηνιάτικο. Άρα, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, αυτός δεν μπορεί να επωφεληθεί του κανονισμού του τουρκικού πρωταθλήματος, που καθιστά αυτοδίκαια ελεύθερο όποιον παίκτη έχει λαμβάνειν πάνω από δύο μισθούς. Πρέπει να διαπραγματευτεί με την ομάδα.

Σε αυτή τη διαπραγμάτευση ο Βουγιούκας, όπως είναι φυσικό, θα κοιτάξει να πάρει όσο πιο μεγάλο μέρος (αν όχι όλο) από το συμβόλαιο ύψους 300.000 Ευρώ, που υπέγραψε το καλοκαίρι. Ο Αταμάν είναι προφανές ότι δεν τον θέλει, άλλωστε τις προάλλες δήλωσε ξεκάθαρα ότι "ήταν λάθος η απόκτηση του Βουγιούκα", όμως τα δεδομένα μπορεί να διαφοροποιηθούν μετά την αποχώρηση του Φουρκάν Αλντεμίρ, που θα αναζητήσει την τύχη του στο ΝΒΑ και τους Σίξερς. Με έναν σέντερ λιγότερο αίφνης υπάρχει κενό μέσα στη ρακέτα και ειδικά στην Ευρωλίγκα, όπου δεν υπάρχει ο περιορισμός των ξένων, ο Βουγιούκας γίνεται πιο χρήσιμος. Πάντως αυτή η διαπραγμάτευση θα χρειαστεί το χρόνο της, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που δεν έχει αρχίσει ακόμα.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, ρόλο θα παίξει και το τι θέλει ο ίδιος ο Βουγιούκας. Όπως προκύπτει από το περιβάλλον του, δεν θα βιαστεί. Θα προσπαθήσει να δει μήπως μετά την αποχώρηση του Αλντεμίρ αλλάξει προς όφελός του η κατάσταση και τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η κανονική περίοδος της Ευρωλίγκας, δηλαδή μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, δεν σκοπεύει να μετακινηθεί. Μέχρι τότε περιμένει να έχει καταλάβει αν αξίζει τον κόπο να συνεχίσει την προσπάθεια στη Γαλατασαράι, με την απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια ότι η τελευταία θα προκριθεί στο Top 16, ή αν θα ήταν καλύτερα να αναζητήσει την τύχη του αλλού. Κατά προτίμηση σε ομάδα της Ευρωλίγκας ή του Eurocup. Άλλωστε μετά το τέλος της κανονικής περιόδου και ως την έναρξη του Top 16 μπορεί να πάρει μεταγραφή σε άλλη ομάδα της Ευρωλίγκας ή του Eurocup και φαίνεται ότι αυτή είναι η προτεραιότητά του σε περίπτωση που φύγει από το Γαλατασαράι. Η επιστροφή στην Ελλάδα και σε μια ομάδα όπως η ΑΕΚ, που δεν μετέχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, είναι μάλλον η τελευταία εναλλακτική επιλογή του.

Εκτός, βέβαια, εάν η ΑΕΚ θέλει τόσο πολύ να τον αποκτήσει, ώστε τον δελεάσει με μια πολύ καλή οικονομική πρόταση. Το ότι τον θέλει και μάλιστα πολύ είναι δεδομένο, όχι μόνο επειδή ο Βουγιούκας είναι ένας πολύ καλός σέντερ, αλλά και διότι είναι Έλληνας. Αν καλύψει τη θέση του σέντερ με αυτόν, τότε μπορεί να ξοδέψει την τρίτη και τελευταία αλλαγή ξένου που δικαιούται στον πρώτο γύρο παίρνοντας έναν πόιντ γκαρντ και να κλείσει τις δύο μεγάλες τρύπες στο ρόστερ της άμεσα και δίχως να περιμένει να αρχίσει ο δεύτερος γύρος του πρωταθλήματος στα μέσα Γενάρη. Όμως ο Ντράγκαν Σάκοτα σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΡΙΤ δήλωσε πως "δεν θέλουμε να βγούμε έξω από τον προϋπολογισμό μας για να πάρουμε τον Βουγιούκα". Όπερ σημαίνει ότι δεν θα προσφέρει γην και ύδωρ για να τον επαναπατρίσει.

Στην πραγματικότητα αυτό που θα προσπαθήσει να κάνει η ΑΕΚ είναι να συμπληρώσει την αποζημίωση που θα πάρει ο Βουγιούκας από τη Γαλατασαράι ως το ποσό των 300.000 Ευρώ, που προβλέπει το συμβόλαιό του με την τουρκική ομάδα ως ετήσιες αποδοχές για τη φετινή σεζόν. Προσφέροντάς του παράλληλα θέση βασικού και αναντικατάστατου και τη δυνατότητα να κάνει μια παραγωγική χρονιά στην Α1, που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει ένα καλύτερο συμβόλαιο του χρόνου.

Όλα αυτά αν τελικά η ΑΕΚ αποφασίσει ότι διαθέτει τα χρήματα και μπει σε διαπραγμάτευση μαζί του. Διότι μέχρι στιγμής εκτός από ένα δυο τηλεφωνήματα που λέγεται ότι έχουν γίνει προς τον παίκτη υπό μορφή διερευνητικής κρούσης, σοβαρή συζήτηση δεν έχει αρχίσει. Όσο πάντως η ΑΕΚ κερδίζει με τις... αλχημείες του Σάκοτα στο υπάρχον ρόστερ, ο χρόνος είναι σύμμαχός της...