Ο "Agent Zero" του Πόρτλαντ

blazers lillard celebrates

Η ομάδα του Πόρτλαντ έχει κερδίσει αδιαμφισβήτητα τον τίτλο της πιο "καυτής" ομάδας του ΝΒΑ, αφού σε 12 αγώνες μετράει μόνο μία ήττα, έχοντας παραλληλα 6 σερί νίκες. Αυτό βέβαια, κατά κύριο λόγο, οφείλεται στον Ντάμιαν Λίλλαρντ. Ναι καλά θυμάστε, είναι ο ίδιος που δεν επιλέχτηκε στο φετινό All Star Game αλλά έβαλε 51 πόντους στους πρωταθλητές Warriors και τους υποχρέωσε στην πέμπτη ήττα τους για φέτος. Με την ευκαιρία λοιπόν, ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον 25χρονο γκαρντ των Μπλέιζερς μελετώντας την καριέρα του, την ιστορία του αλλά και την παράλληλη... δουλειά του!

Ο Ντάμιαν Λαμόντ Όλλιε Λίλλαρντ (όπως πλήρως ονομάζεται) γεννήθηκε στο Όκλαντ της Καλιφόρνια παίζοντας μπάσκετ στους Όκλαντ Ρέμπελς (AAU) μέχρι την Πέμπτη τάξη. Βέβαια, η πορεία προς το ΝΒΑ δεν ήταν πάντα ρόδινη, όπως δηλώνει και ο ίδιος. Η ομάδα στην οποία αγωνιζόταν δεν συγκέντρωνε κόσμο, ούτε καν σκάουτερ διότι δεν είχε φήμη μπασκετοσχολής και έτσι οι περισσότεροι την αγνοούσαν. Όμως αυτό δεν τον εμπόδιζε από το να δουλεύει καθημερινά, κάνοντας ένα ρεκόρ 23-9 (νίκες-ήττες ομάδας) την τελευταία του χρονιά και τραβώντας όλα τα βλέμματα πάνω του. Το 2008, μάλιστα, το ESPN τον κατάταξε ως το 48ο καλύτερο πόιντ-γκαρντ στο έθνος. Έτσι ήρθε και η πρόταση από το Weber State University. Έκει πέρα διακρίθηκε από νωρίς όμως ύπήρχε ένα πρόβλημα. Λόγω ενός τραυματισμού στο πόδι, η τρίτη χρονιά του κόπηκε και έτσι ενεργοποίηθηκε ένας όρος που έχουν οι Αμερικανοί αθλητές στα κολεγιακά τους συμβόλαια, αυτός του "redshirt". Συγκεκριμένα, όταν υπάρχει ένας τραυματισμός και χάνει ο αθλητής τη χρονιά του, του δίνεται η δυνατότητα να φοιτήσει άλλο ένα έξτρα χρόνο, όπως και έγινε για τον Λίλλαρντ. Στην τέταρτη χρονιά του "απογειώθηκε" έχοντας 24.5 πόντους μέσο όρο, τερματίζοντας δεύτερος στη κατάταξη των σκόρερ σε όλο το έθνος. Έτσι του μπήκε η ιδέα να δοκιμάσει την τύχη του στο Ντραφτ, αφήνοντας την τελευταία του χρονιά στο κολλέγιο.

Το κεφάλαιο ντραφτ, η ρούκι σεζόν και τα απίστευτα ρεκόρ
Ο Ντάμιαν επιλέχθηκε ως το νούμερο 6 στο Ντραφτ του 2012, από τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς. Εκεί όπου πραγματικά έπιασε το ταύρο από τα κέρατα. Στο ντεμπούτο του, εναντίον των Λος Άντζελες Λέικερς, σημείωσε 23 πόντους και 11 ασίστ, μπαίνοντας σε ένα αρκετά κλειστό κλαμπ παιχτών, μαζί με τους Oscar Robertson και Isiah Thomas, οι οποίοι είχαν τουλάχιστον 20 πόντους και 10 ασίστ στον πρώτο τους αγώνα ως επαγγελματίες. Στη συνέχεια, πήρε μέρος στο διαγωνισμό δεξιοτήτων στο τριήμερο του All Star Game όπου και κέρδισε. Οι διακρίσεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί, αφού ήταν μονίμως ο ρούκι του μήνα για τη δυτική περιφέρεια σε όλη τη σεζόν και όπως ήταν αναμενώμενο δεν υπήρχε εμπόδιο στο δρόμο του για το βραβείο του ρούκι της χρονιάς, το οποίο και κέρδισε με σχετική ευκολία. Σαν να μην έφταναν αυτά πέτυχε και άλλο ένα ρεκόρ, ως ο ένας από τους δύο παίχτες των Μπλέιζερς (ο άλλος ήταν ο Ντρέξλερ) που τελείωσαν τη πρώτη τους σεζόν με 1500 πόντους και 500 ασίστ.

Η έπειτα πορεία του στο ΝΒΑ
Η κορυφαία του (επόμενη) επιτυχεία ήταν η συμμετοχή του στο All Star Game της σεζόν 13-14, όπου και έγινε ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία της λίγκας που συμμετείχε σε όλα τα παιχνίδια και διαγωνισμούς του τριήμερου. Μάλιστα, κέρδισε για δεύτερη σερί φορά τον διαγωνισμό δεξιοτήτων. Εκείνη τη χρονιά το Πόρτλαντ τερμάτισε πέμπτο στη Δύση και αντιμετώπισε το Χιούστον στο πρώτο γύρο των Πλέι οφ. Ο Ντάμιαν οδήγησε την ομάδα του στην πρόκριση με 4-2, πετυχαίνοντας ένα φοβερό τρίποντο στη λήξη του αγώνα που χάρισε τη τελευταία νίκη που χρειαζόντουσαν. Η χρονιά όμως τελείωσε στον επόμενο γύρο όταν και αποκλείστηκαν από τους Σπερς.

Τη σεζόν 14-15 ήταν πραγματικά αθόρυβος, αφού δεν κατέριπτε ρεκόρ ή δεν έκανε μεγάλες εμφανίσεις συχνά όπως μας είχε συνηθίσει. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην επιλεχθεί ούτε στο All Star Game. Αν και εκείνη τη περίοδο η τύχη του χαμογέλασε καθώς τον διάλεξαν να αναπληρώσει τον τραυματία Μπλέικ Γκρίφιν.

Στη φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει πολύ δυνατά και μάλλον έχει... ξεχάσει πως έχει "χασει" τους καλύτερους συμπαίκτες του (Άλντριτζ, Μπατούμ, Μάθιους και Ρ. Λόπεζ). Στο πλευρό του όμως έχει τον φοβερό Μακόλουμ, όπου έχουν εξελιχθεί σε φοβερό δίδυμο. Αυτή τη στιγμή έχουν ρεκόρ 30-27 και βρίσκονται στην 6η θέση της δυτικής περιφέρειας "παρέα" με το Ντάλλας.

Η παράλληλη καριέρα
Η δουλειά του όμως σαν μπασκεμπολίστας δεν είναι η μόνη, αφού έχει ανακαλύψει την κλίση του στη ραπ μουσική. Ο "Dame DOLLA" όπως ονομάζεται στη βιομηχανία της ραπ έχει βγάλει αρκετά τραγούδια. Μάλιστα στο τελευταίο του κομμάτι δείχνει να σνομπάρει την μη επιλογή του στο φετινό All Star Game. Οι στίχοι του αναφέρουν: " Δεν κατάφερα να γίνω All Star, την τελευταία όμως φορά που δεν με υπολόγισαν... τι έκανα; Game 6" (Αναφέρεται στο νικητήριο καλάθι ενάντια στους Ρόκετς στα πλέι οφ.).

Και για να λέμε την αλήθεια, είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος πως γίνεται ένας παίκτης του επιπέδου του να μην συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους της λίγκας.