Όταν ο Παναθηναϊκός έριξε την βόμβα... Γιασικεβίτσιους! (vids)

 jasikevicius pao 2008 625x375

Συμπληρώνονται 13 χρόνια από τη μέρα που η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωνε την απόκτηση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και προκαλούσε ντελίριο ενθουσιασμού στους φίλους της ομάδας! 

 Tρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007. Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι «σκάει» η μεγάλη «βόμβα» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ! 

«Η μεγαλύτερη μεταγραφή φέτος στην Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών στο Ελληνικό μπάσκετ, είναι γεγονός. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους επιστρέφει στην Ευρώπη μετά από δύο χρόνια απουσίας στο ΝΒΑ (Ιντιάνα και Γκόλντεν Στέιτ) για τα χρώματα του Παναθηναϊκού. Η απόκτηση του Λιθουανού σούπερ σταρ οριστικοποιήθηκε και ο παίκτης θα φτάσει στην Αθήνα την Πέμπτη το απόγευμα (18.00) προκειμένου να ενσωματωθεί στη νέα του ομάδα».

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός έκανε δικό του έναν από τους καλύτερους μπασκετμπολίστες της Ευρώπης, ο οποίος άφησε το ΝΒΑ προκειμένου να επιστρέψει στην Ευρώπη για χάρη του «τριφυλλιού». Ήταν μια μεταγραφή που ολοκληρώθηκε κατόπιν λεπτών και προσεκτικών χειρισμών από την διοίκηση των «πρασίνων» και με την αμέριστη συμβολή του προπονητή, Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Όπως είναι γνωστό, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αποτελούσε και τον μεγάλο στόχο του «αιώνιου» αντίπαλου, Ολυμπιακού. Το όνομά του είχε ακουστεί έντονα για τους «ερυθρόλευκους» οι οποίοι παρακολουθούσαν στενά την περίπτωσή του πριν καν ολοκληρωθεί η σεζόν 2006-07! Το όνομά του «έπαιζε» έντονα στα ρεπορτάζ των Πειραιωτών πριν από το Eurobasket της Ισπανίας, ενώ ήταν χαρακτηριστική η κίνηση ενός φίλους του Ολυμπιακού να φορέσει κασκόλ στον Σάρας κατά την άφιξη της εθνικής Λιθουανίας για το τουρνουά «Ακρόπολις» αλλά εκείνος να το βγάζει από πάνω του. 

Εκείνη την χρονική περίοδο δεν υπήρχαν προχωρημένες επαφές του Γιασικεβίτσιους με τον Παναθηναϊκό, ενώ ο ίδιος είχε αρχίσει να κάνει ερωτήσεις για τον Ολυμπιακό και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν διατεθειμένοι να στρώσουν χαλί εκατομμυρίων στα πόδια του και να του προσφέρουν τριετές συμβόλαιο με 10 εκατομμύρια ευρώ καθαρές αποδοχές. Όμως όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, δεν ήταν αρκετό αφού -όπως λεγόταν τότε- δεν «καιγόταν» να συνεργαστεί ξανά με τον Πίνι Γκέρσον, ούτε όμως και με τον... Άρβιντας Ματσιγιάουσκας.  

Ο ίδιος ο Σάρας ήταν σε ανοικτή γραμμή, τόσο με τη Ρεάλ Μαδρίτης, όσο (και περισσότερο) με την Μπαρτσελόνα αλλά τα επτά εκατομμύρια που του πρόσφεραν οι «μπλαουγκράνα» δεν ήταν και ικανά για να τον δελεάσουν. Παρά την αγάπη που έτρεφε για την Βαρκελώνη και την ομάδα της Μπαρτσελόνα, έψαχνε το κάτι... διαφορετικό, ενώ κρατούσε στο τραπέζι και την παραμονή του στο ΝΒΑ. Όμως δεν ήταν αυτό που, πραγματικά, ήθελε.

Όπως αναφέρει ο αστικός μύθος της εποχής, εκείνος που κατάφερε να τον πείσει προκειμένου να υπογράψει στον Παναθηναϊκό, δεν ήταν άλλος από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Μάλιστα ο ίδιος μύθος αναφέρει επίσης ότι ο Σέρβος προπονητής είχε συναντηθεί μαζί του στην Ισπανία όπου διεξάγονταν το Eurobasket. Ο Γιασικεβίτσιους δεν άργησε να δώσει τα χέρια μαζί του, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που ικανοποιήθηκε πλήρως και το οικονομικό κομμάτι λαμβάνοντας 3,5 εκατομμύρια ευρώ καθαρά για κάθε χρόνο του συμβολαίου του! 

Μάλιστα εικάζεται ότι είχε υπογράψει και προσύμφωνο με τον Παναθηναϊκό τις μέρες που βρισκόταν στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, έχοντας συναντηθεί και με τον -τότε μάνατζερ της ομάδας- Μάνο Παπαδόπουλο. 

Κανείς δεν διέψευσε, αλλά και κανείς δεν επιβεβαίωσε αυτές τις επαφές. Το σίγουρο είναι ότι ο Σάρας έγινε παίκτης του Παναθηναϊκού στις 25 Σεπτεμβρίου 2007, σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ!