• Α1
  • Posted

Μαντζαραίοι και... Χάινς!

Η… αδελφοκτόνος μονομαχία του Περιστερίου κλέβει την παράσταση αυτό το Σαββατοκύριακο στην Α1! Αδέρφια και ξαδέρφια από τρεις διαφορετικές οικογένειες θα αναμετρηθούν μέχρις εσχάτων την Κυριακή στα δυτικά αθηναϊκά προάστια με  νικητή στο τέλος τον… Ολυμπιακό, που δεν γίνεται να χάσει από το Περιστέρι. Αντιθέτως… γίνεται να χάσει ο Πανιώνιος από τον Άρη στο Αλεξάνδρειο και μαζί του να χάσει και το αήττητό του.

Με αυτό το παιχνίδι ανάμεσα στον Άρη και τον Πανιώνιο, ίσως το πιο ενδιαφέρον απ’ όλα, ανοίγει το απόγευμα η αυλαία της 5ης αγωνιστικής της Α1. Κι είναι το ένα από τα μόλις δύο παιχνίδια που θα γίνουν το Σάββατο, καθώς το κυρίως πιάτο της αγωνιστικής θα σερβιριστεί την Κυριακή με πέντε αγώνες. Τότε θα μάθουμε αν η Καβάλα θα πετύχει την πρώτη νίκη της στο φετινό πρωτάθλημα, αλλά και την έκβαση των αναμετρήσεων των δύο «αιωνίων».                                                                                                                 

Σάββατο 10/11
ΑΡΗΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Γήπεδο: Αλεξάνδρειο, Θεσσαλονίκη
Ώρα: 17.00 (ΕΤ1)
Διαιτητές: Πηλοΐδης, Παναγιώτου, Ανδρικόπουλος
Το ζητούμενο: Ο Άρης με τον Βαγγέλη Αγγέλου στον πάγκο του μετρά δύο σερί νίκες, βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και δεν θέλει να χάσει αυτό το ρυθμό, αφού σκοπεύει να αναρριχηθεί κι άλλο στη βαθμολογία. Ο Πανιώνιος απλώς δεν θέλει να χάσει το αήττητό του και να παραμείνει στην κορυφή.
Τι θα δούμε: Ο Άρης με τον Αγγέλου προσανατολίζεται περισσότερο στο σετ παιχνίδι με πιστή εφαρμογή των συστημάτων και διάθεση για σκληρή άμυνα. Με αυτό το πλάνο και με τον Τσιάρα, που λογικά θα έχει μπει στο κλίμα της ομάδας και θα μπορέσει να τη βοηθήσει περισσότερο απ’ ό,τι στην Ελευσίνα, θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το πιο γρήγορο παιχνίδι του Πανιωνίου, που βασίζεται πολύ στα αθλητικά προσόντα των παικτών του και έχει έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ. Μένει επίσης να δούμε δύο ακόμα πράγματα. α) Αν ο Παππάς θα συνεχίσει το επιθετικό κρεσέντο του και θα σκοράρει για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι πάνω από 30 πόντους, β) πόσο ο Πανιώνιος έχει επηρεαστεί από το ταξίδι στο Βέλγιο και τη βαριά ήττα από την Οστάνδη για το Eurocup.

ΚΑΟΔ-ΙΚΑΡΟΣ
Γήπεδο: Κλειστό «Δ. Κραχτίδης», Δράμα
Ώρα: 17.00
Διαιτητές: Αναστόπουλος, Καρακατσούνης, Μαγκλογιάννης.
Το ζητούμενο: Για τον ΚΑΟΔ οι εντός έδρας νίκες σε τέτοια παιχνίδια είναι όρος επιβίωσης στην κατηγορία και συνθήκη υπέρβασης των στόχων του. Ο Ίκαρος από την άλλη θέλει να αποδείξει ότι δεν πήραν αέρα τα μυαλά του μετά την τεράστια νίκη του επί του Παναθηναϊκού και να επιβεβαιώσει την αγωνιστική βελτίωσή του.
Τι θα δούμε: Ο ΚΑΟΔ δεν έχει επηρεαστεί από τη βαριά ήττα στο ΣΕΦ από τον Ολυμπιακό, μια και κανείς δεν περίμενε τίποτα από το συγκεκριμένο αγώνα. Θα παίξει λοιπόν το αγαπημένο γρήγορο παιχνίδι του με τα πολλά σουτ και θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι και στο Κύπελλο πριν από μερικές εβδομάδες, όταν είχε νικήσει άνετα την ομάδα της Καλλιθέας με 96-73. Από την άλλη ο Ίκαρος, αν παίξει έτσι όπως έπαιξε και με τον Παναθηναϊκό, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, θα νικήσει και στη Δράμα. Θα παίξει όμως; Ο Δημήτρης Πρίφτης είναι πολύ επιφυλακτικός, διότι θυμάται πως πέρυσι η Καβάλα μετά την επίσης τεράστια νίκη της επί του Παναθηναϊκού πήγε κι έχασε στη Ρόδο από τον Κολοσσό με 83-55. Κι αυτό που κυρίως θα προσπαθήσει είναι να κρατήσει τους παίκτες του συγκεντρωμένους.

Κυριακή 11/11
ΚΟΛΟΣΣΟΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ Π.
Γήπεδο: Βενετόκλειο, Ρόδος.
Ώρα: 13.00
Διαιτητές: Γκόντας, Παπαπέτρου, Θεονάς.
Το ζητούμενο: Ο Κολοσσός έχασε την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά φέτος και έπεσε από την κορυφή, θέλει ωστόσο να μείνει κοντά σε αυτή και να διατηρήσει αλώβητη την έδρα του. Δεν είναι άλλωστε μικρό πράγμα να εξακολουθείς να είσαι πάνω από ολόκληρο Παναθηναϊκό. Ο Απόλλων, αφού πέτυχε επιτέλους την πρώτη νίκη του και ξεκόλλησε από τον πάτο, θέλει και μία ακόμα που θα αποτελέσει συν στην φετινή πορεία του.
Τι θα δούμε: Μεσημεράκι στη Ρόδο και με λιακάδα, όπως προβλέπει η ΕΜΥ, ο καιρός είναι κατάλληλος για καφεδάκι, αλλά και για μπάσκετ. Στο Βενετόκλειο άλλωστε το θέαμα αναμένεται να είναι καλό, διότι ο Κολοσσός παίζει καλά και δικαιούται απόλυτα να είναι τόσο ψηλά στη βαθμολογία. Ο Μηνάς Γκέκος θα βασιστεί και πάλι στα χαμηλά σχήματά του και στους «μπόμπερ» από την περιφέρεια, ενώ από την άλλη ο Νίκος Βετούλας θα προσπαθήσει να χτυπήσει με τους δικούς του σουτέρ, μόνο που ο Απόλλων ως τώρα δεν έχει εμφανιστεί τόσο αξιόπιστος. Ενδιαφέρον πάντως έχει να δουμε τι θα συμβεί αν το παιχνίδι πάει στον πόντο, καθώς οι Πατρινοί έχουν τρεις ήττες και μία νίκη σε τέτοιου είδους παιχνίδια, ενώ ο Κολοσσός μία στο ένα.

ΡΕΘΥΜΝΟ-ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ
Γήπεδο: Κλειστό «Μ. Μερκούρη», Ρέθυμνο
Ώρα: 16.00
Διαιτητές: Σχινάς, Σώμος, Γεωργιάδης.
Το ζητούμενο: Το Ρέθυμνο θέλει να διατηρήσει αλώβητη την έδρα του ώστε να συνεχίσει πάνω στα χνάρια της περσινής πετυχημένης του πορείας. Ο Πανελευσινιακός ψάχνει την πρώτη εκτός έδρας νίκη της ιστορίας του στην Α1, η οποία παράλληλα θα του δώσει χρήσιμη βαθμολογική ανάσα.
Τι θα δούμε: Run and gun παιχνίδι και…όποιος αντέξει! Και οι δύο προπονητές, Κουφός και Σκαραφίγκας, είναι θιασώτες του γρήγορου μπάσκετ, με τις πολλές επιθέσεις και τα πολλά σουτ, επομένως η αδρεναλίνη αναμένεται να ανέβει στα ύψη. Η αλήθεια πάντως είναι πως το Ρέθυμνο έχει εφαρμόσει καλύτερα αυτό το στιλ, μοιάζει να έχει μεγαλύτερη ομοιογένεια ως ομάδα και επειδή παίζει και στην έδρα του, είναι το φαβορί. Θα ενισχυθεί άλλωστε και με τον γκαρντ Κόλιμον, που έχει πάρει τη θέση του Μπίλι Ουάιτ. Στον Πανελευσινιακό ένα θέμα είναι οι ξένοι του, τους οποίους δεν δείχνει να εμπιστεύεται και πολύ ο Σκαραφίγκας, επομένως μένει να δούμε αν αυτό θα επιβεβαιωθεί ή είναι απλώς πλάνη…

ΚΑΒΑΛΑ-ΠΑΟΚ
Γήπεδο: Κλεισό Καλαμίτσας, Καβάλα
Ώρα: 17.00 (ΕΤ3)
Διαιτητές: Τανατζής, Σταματόπουλος, Δεσλής
Το ζητούμενο: Η Καβάλα ψάχνει την πρώτη νίκη της, καθώς είναι η μοναδική ομάδα της Α1 που δεν έχει πάρει ακόμα ροζ φύλλο αγώνα. Ο ΠΑΟΚ ψάχνει την πρώτη εκτός έδρας νίκη του για φέτος για προφανείς βαθμολογικούς λόγους, αλλά και για… οικονομικούς. Οι άνθρωποί του λένε πως αν η ομάδα νικήσει στην Καβάλα, ο κόσμος θα ζεσταθεί και στην Πυλαία την επόμενη εβδομάδα θα κοπούν περισσότερα εισιτήρια απ’ όσα κόβοντα ως τώρα. Άρα θα μπουν περισσότερα χρήματα στο ταμείο, το οποίο δεν θα είναι μείον, όπως συνέβη μετά τα δύο πρώτα εντός έδρας παιχνίδια με Ίκαρο και Περιστέρι! Κρίση…
Τι θα δούμε: Η Καβάλα έχει πλέον νέο προπονητή, αφού στα μέσα της εβδομάδας ο Κρις Χουγκάζ αντικαταστάθηκε από τον Δημήτρη Γαλάνη, ο οποίος δεν έχει προλάβει να αλλάξει και πολλά πράγματα. Κατά συνέπεια θα στηριχθεί και πάλι κατά κύριο στο δίδυμο της περιφέρειας Γκράντι και Γκαγκαλούδη, ο οποίος είναι σε εξαιρετική κατάσταση από τότε που πήγε στην Καβάλα. Πρόβλημα για τον Γαλάνη, εκτός από την απειρία του, είναι και το ότι δεν έχει αποκτηθεί ακόμα ο Αμερικανός ψηλός που θα αντικαταστήσει τον Νάναλι. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη έχει κι αυτός ένα πολύ καλό δίδυμο γκαρντ, τους Χάτσερ και ΜακΓκραθ, έχει και τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, που δεσπόζει με την εμπειρία του μέσα στις ρακέτες, δεν έχει όμως μεγάλο βάθος κι έχει θέμα αν τα ατού του δεν πάνε καλά.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Γήπεδο: Κλειστό «Α. Παπανδρέου», Περιστέρι
Ώρα: 19.00 (ΕΤ3)
Διαιτητές: Πουρσανίδης, Ψαριανός, Κατραχούρας.
Το ζητούμενο: Το Περιστέρι θέλει να δείξει ότι μπορεί να παίξει καλό μπάσκετ και να διασώσει την αξιοπρέπειά του. Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να ζητά τίποτα λιγότερο από μία άνετη νίκη, που θα επιτρέψει στον Γιώργο Μπαρτζώκα να κάνει συντήρηση δυνάμεων.
Τι θα δούμε: Τρεις φοβερές ενδοοικογενειακές κόντρες! Δεν πρέπει να έχει συμβεί ξανά στην ιστορία της Α1 σε έναν αγώνα να τίθενται αντιμέτωποι αδερφοί και ξάδερφοι από τρεις διαφορετικές οικογένειες! Έχουμε και λέμε: Ο Αντώνης Μάντζαρης του Περιστερίου απέναντι στον αδελφό του, Βαγγέλη, του Ολυμπιακού. Ο Τάιλερ Χάινς του Περιστερίου απέναντι στον αδελφό του, Κάιλ, του Ολυμπιακού. Και ο Ντουάιτ Θορν του Περιστερίου απέναντι στον ξάδελφό του, Έισι Λο, του Ολυμπιακού. Φοβερό! Μάλιστα, επειδή τα αδέρφια και τα ξαδέρφια παίζουν λίγο πολύ στις ίδιες θέσεις, υποθέτουμε ότι σε αρκετές στιγμές του αγώνα θα παίζουν πράγματι ο ένας απέναντι στον άλλον. Οπότε εκεί θα υπάρξει ανταγωνισμός δίχως έλεος. Λογικά, θα πρέπει ήδη να έχουν πέσει και τα σχετικά στοιχήματα. Οι κόντρες αυτές φυσικά είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει να παρουσιάσει αυτός ο αγώνας, καθώς κατά τα άλλα ο Ολυμπιακός θα νικήσει. Α, θα δούμε για πρώτη φορά στο ελληνικό πρωτάθλημα και τον Τζος Πάουελ, που στο Μιλάνο έπαιξε ελάχιστα. Ο Μπαρτζώκας θα του δώσει χρόνο, διότι μέσα από τέτοια παιχνίδια θα μπορέσει να προσαρμοστεί πιο γρήγορα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ
Γήπεδο: ΟΑΚΑ
Ώρα: 19.00
Διαιτητές: Μάνος, Ταβουλαρέας, Παγώνης.
Το ζητούμενο: Ο Παναθηναϊκός προφανώς δεν μπορεί να πάθει ξανά ό,τι έπαθε με τον Ίκαρο. Κάτι τέτοιο, αν συμβεί, δεν θα έχει ιστορικό προηγούμενο και θα δρομολογήσει άλλες εξελίξεις. Δεν θα συμβεί, όμως, και ο Παναθηναϊκός θέλει να αποδείξει ότι μπορεί κάποια στιγμή να παίξει καλό μπάσκετ. Ο Ηλυσιακός θα ήθελε να γίνει… Ίκαρος, όμως πλέον έχασε και το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Αναζητά λοιπόν μια αξιοπρεπή εμφάνιση.
Τι θα δούμε: Τον Δημήτρη Παπανικολάου να επιστρέφει στο ΟΑΚΑ. Ως παίκτης έχει επιστρέψει και με το Περιστέρι, ως προπονητής όμως είναι η πρώτη φορά, απέναντι μάλιστα στον προπονητή που είχε όταν έπαιξε το Περιστέρι. Τον Αργύρη Πεδουλάκη. Ξέρει λοιπόν τι να κάνει για να τον δυσκολέψει λιγάκι. Όχι όμως και να τον νικήσει, καθότι ο Ηλυσιακός δεν έχει ούτε την ποιότητα ούτε το βάθος για να κοντράρει στα ίσια τον Παναθηναϊκό. Ο οποίος θα προσπαθήσει να παίξει μπάσκετ και να συνεχίσει τη διαδικασία ένταξης στο παιχνίδι του παικτών όπως ο Πάνκο, ο Ούκιτς, ο Κίτσεν, που είναι πολύτιμοι, αλλά για την ώρα ψάχνονται.