Μένουν πάντα παιδιά (pics)

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ
Μπορεί να πέρασαν σαράντα χρόνια, μπορεί να αλλοιώθηκαν τα χαρακτηριστικά, αλλά αυτό που δεν έχει αλλάξει στους παίκτες που συγκροτούσαν την εθνική ομάδα παίδων του 1975, είναι το μεταξύ τους δέσιμο.

Πάντα έψαχναν μία ευκαιρία να ξανασμίξουν όλοι μαζί, όπως τότε και η συμπλήρωση των 40 χρόνων από την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αξιοποιήθηκε με μία αξέχαστη βραδιά.
Η συνάντηση παικτών και προπονητών, έγινε στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, εκεί όπου έζησαν μοναδικές στιγμές στο ξεκίνημα της καριέρας τους.

 Ο αρχηγός Γιάννης Τσουμής, το «πειραχτήρι» αλλά και η ψυχή για την μάζωξη αυτή, Βασίλης Αγραφιώτης, μαζί με τον τρίτο Θεσσαλονικιό Στέλιο Πλωμαρίτη (έλειπε μόνο ο Δημήτρης Καλπάκης που λόγω κωλύματος της τελευταίας στιγμής δεν ταξίδευσε), υποδέχτηκαν τους Αθηναίους συμπαίκτες τους (Παναγιώτης Γιαννάκης, Μέμος Ιωάννου, Λιβέρης Ανδρίτσος, Κώστας Μαγκουνής, Κώστας Μπατής, Κώστας Κακογεωργίου, Κώστας Χρυσικάκης, Παναγιώτης Αλεξανδρής). Η εγκαρδιότητα και τα πειράγματα, μαρτυρούσαν την ανεπτυγμένη μεταξύ τους φιλία.
Το δεύτερο μέρος του “reunion” στα Πατήσια, περιελάμβανε κατάθεση αναμνήσεων με συνοδεία μεζέδων και κρασιού στο όμορφο και ζεστό εστιατόριο του Ντίνου Αγγελίδη. Στο «Δια χειρός» υπογράφηκαν μπάλες, για να θυμίζουν στον καθένα τις μέρες εκείνες, αλλά και την ωραία βραδιά που διοργάνωσαν οι ίδιοι και υποσχέθηκαν να την επαναλάβουν του χρόνου στη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός ότι στέφθηκε με τόσο επιτυχία η εκδήλωση αυτή, οφείλεται στη δική τους επιθυμία, χωρίς να περιμένουν από κανέναν άλλον να τους τιμήσει.
Θυμήθηκαν τα παλιά, μίλησαν για τις οικογένειές τους, για τις ασχολίες τους, για τα ενδιαφέροντά τους, μέσα σ’  ένα παρεΐστικο κλίμα, με τους δύο προπονητές τους, τον Κώστα Αναστασάτο και τον Θόδωρο Ροδόπουλο, να τους καμαρώνουν και να τους νιώθουν δικά τους παιδιά.
Όλοι αναφέρθηκαν στο πόσο τους σημάδεψε αυτή η Εθνική για την μετέπειτα πορεία τους. Έκτισαν πραγματικές φιλίες και τόνισαν το ρόλο που έπαιξαν οι προπονητές τους. Χαρακτήρισαν μοναδική στα χρονικά τη συνεργασία του Θ. Ροδόπουλου και του Κ. Αναστασάτου, που είχαν την ίδια φιλοσοφία και μετέδιδαν τις γνώσεις τους χωρίς να προσπαθεί ο ένας να υπερισχύσει του άλλου.
 ΥΓ. Σαράντα χρόνια γνωριμίας με την τάξη του ’75, είναι τιμή μου να με έχουν φίλο και να με νιώθουν πάντα κοντά τους. Όπως και τότε… 

Τα ίδια πρόσωπα, με την ίδια σειρά, στο ίδιο σημείο του γηπέδου, αλλά με διαφορά σαράντα ετών οι δύο φωτογραφίες. Από αριστερά όρθιοι: Κώστας Μπατής, Στέλιος Πλωμαρίτης, Βασίλης Αγραφιώτης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Κώστας Μαγκουνής, Λιβέρης Ανδρίτσος. Κάτω: Δημήτρης Καλπάκης (ο μόνος απών από τη χθεσινή συνάντηση), Παναγιώτης Αλεξανδρής, Κώστας Κακογεωργίου, Μέμος Ιωάννου, Γιάννης Τσουμής, Κώστας Χρυσικάκης.

Ο Βασίλης Αγραφιώτης, που πρωτοστάτησε για να πραγματοποιηθεί αυτό το ραντεβού, υποδέχεται τον Παναγιώτη Γιαννάκη, τον Μέμο Ιωάννου (1η φωτό), τον Λιβέρη Ανδρίτσο (2η), τον Κώστα Μπατή (3η) και τους προπονητές Κώστα Αναστασάτο, Θόδωρο Ροδόπουλο (4η).

Ο Θόδωρος Ροδόπουλος καλωσορίζει τον Λιβέρη Ανδρίτσο

 Οι δύο Εσπεριώτες. Από τότε που ήταν συμπαίκτες στην Εθνική παίδων είχαν να συναντηθούν ο Στέλιος Πλωμαρίτης και ο Λιβέρης Ανδρίτσος. Ο πρώτος ανήκε στον Έσπερο Θεσσαλονίκης και ο δεύτερος στον Έσπερο Καλλιθέας.

 Ο Μέμος Ιωάννου και ο Παναγιώτης Αλεξανδρής

 Ένα άλμπουμ που έφερε μαζί του ο Κώστας Μαγκουνής με φωτογραφίοες από τους αγώνες του '75, ξεφυλλίζεται από τον Παναγιώτη Γιαννάκη και οι Μέμος Ιωάννου, Κώστας Χρυσικάκης, Κώστας Κακογεωργίου, φρεσκάρουν τη μνήμη τους με τις στιγμές του τελικού και την απονομή.

Ο Κώστας Μαγκουνής τα λέει με τον Λιβέρη Ανδρίτσο και ο Βάσίλης Αγραφιώτρης με τον Κώστα Χρυσικά, που είίχαν πολλά χρόνια να συναντηθούν

 Ο μικρός ρωτάει και μαθαίνει για την ιστορία των κυρίων που έχει απέναντί του. Ο Γιάννης Τσουμής και ο Μέμος Ιωάννου, απόφοιτοι του Πολυτεχνείου, θυμήθηκαν που είχαν και τα βιβλία τους μαζί στο ξενοδοχείο - στρατηγείο "Ξενοφών" (κάτι σαν το John's" για τουε νεότερους) για να διαβάζουν και την επόμενη χρονιά προκειμένου να δώσουν εξετάσεις δεν πήραν μέρος σε στο Βαλκανικό πρωτάθλημα.

 Ένας θρύλος υτου Σπόρτιγκ, ο διεθνής Αντώνης Πανταζής, βρέθηκε στα γνωστά λημέρια ύστερα από χρόνια και ο Γιάννης Τσουμής του εκμυστηρεύεται τον θαυμασμό που είχε όταν τον παρακουθούσε.

 

 Ο Κώστας Χρυσικάκης στο γήπεδο που μεγάωσε και αναδείχτηκε, ασχολείται με την αθλητική ψυχολογία, διδάσκει συγχρόνως γιόγκα και γυρίζει πολλά χρόνια πίσω βλέποντας τον Στέλιο Πλωμαρίτη και τον Βασίλη Αγραφιώτη.

 Ο Θόδωρος Ροδόπουλος μιλάει για τα κατορθώματα εκείνης της ομάδας και εστιάζει στο γεγονός ότι ήταν η πρώτη η οποία στηρίχτηκε σε τέσσερις γκαρντ και σε ημίψυλους σέντερ, κάτι που συνηθίζεται και στις μέρες μας

 Ενθύμιο οι μπάλες με τις υπογραφές τους. Σαν ένα συμβόλαιο παντοτινής φιλίας, σεβασμού και εκτίμησης

 Η πιο όμορφη παρέα.

 Αψογος οικοδεσπότης ο Ντίνος Αγγελίδης, που μοιράστηκε τις αναμνήσεις με τον Παναγιώτη Γιαννάκη συμπαίκτη του στον Άρη και προπονητή του στην Εθνική ομάδα, όπως και με τον Σταύρο Ταμβάκη, φίλο και συμπαίκτη του στον Σπόρτιγκ

 

 Και το φινάλε με την υπόσχεση να επαναληφθεί αυτή η υπέροχη βραδιά