Όλα στον αέρα!

xalva esake

Πέντε μέρες πριν απο το τζάμπολ της Α1 η ΑΕΚ απειλεί να τινάξει στον αέρα το τηλεοπτικό συμβόλαιο των 12, οι κανονισμοί πρωταθλήματος δεν έχουν υπογραφεί και υπάρχει θέμα και με τον κεντρικό χορηγό! Ελλάδα 2014...

Ο ΕΣΑΚΕ ανακοίνωσε ότι το πρωτάθλημα θα αρχίσει την Κυριακή 12 Οκτωβρίου και ότι την Τρίτη θα κάνει γνωστό το πρόγραμμα της πρεμιέρας. Παρ' όλα αυτά οι εκκρεμότητες που υπάρχουν είναι μεγάλες, αφορούν βασικά ζητήματα και θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να τινάξουν ολόκληρο το πρωτάθλημα στον αέρα! Ας δούμε, όμως, τι συμβαίνει.

Τηλεοπτικά

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός υπέγραψαν, ως γνωστόν, ξεχωριστές συμφωνίες (με NOVA ο πρώτος και με ΟΤΕ TV ο δεύτερος), ενώ οι υπόλοιπες 12 ομάδες δεσμεύονται με το τριετές συμβόλαιο που υπέγραψε πέρυσι ο ΕΣΑΚΕ με τη NOVA. Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, δεν δεσμεύονται όλες. Οι δύο ομάδες που προβιβάστηκαν φέτος από την Α2 πρέπει να υπογράψουν τη σύμβαση για να δεσμευτούν. Ο Κόροιβος την υπέγραψε. Η ΑΕΚ όμως όχι. Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.

Πριν από μερικές ημέρες η NOVA απέστειλε επιστολή στον ΕΣΑΚΕ με την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εφιστούσε την προσοχή στη λίγκα για τον τρόπο με τον οποίο θα διένειμε το ποσό της μεταξύ τους συμφωνίας στις 12 ομάδες. Σημείωνε δηλαδή την ανάγκη να θεσπιστούν και εμπορικά κριτήρια με βάση το brand name της κάθε ομάδας.

Ο ΕΣΑΚΕ δεν έκανε κάτι τέτοιο. Και μετά τη συμφωνία του Κόροιβου να ενταχθεί στο πακέτο των 12, απέστειλε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας τη σύμβαση και στην ΑΕΚ για να την υπογράψει. Αντί για το υπογεγραμμένο κείμενο της σύμβασης, όμως, η ΑΕΚ απέστειλε επιστολή με την υπογραφή του Αλέξη Αλεξίου, με την οποία δήλωνε την άρνησή της να υπογράψει και την πρόθεσή της να διερευνήσει την αγορά για πιο συμφέρουσα πρόταση. Εξέφραζε μάλιστα τη δυσαρέσκειά της για το ότι δεν ελήφθη υπόψη η εμπορική αξία που έχει το όνομα ΑΕΚ και το μερίδιό της ήταν το το χαμηλότερο από τις 12 ομάδες.

Η πιάτσα βοά ότι η ΑΕΚ έχει συμφωνήσει με τον ΟΤΕ TV. Λέγεται μάλιστα ότι θα εισπράξει από αυτόν σχεδόν τα διπλάσια απ' όσο είναι το καθαρό μερίδιό της από τη σύμβαση του ΕΣΑΚΕ με τη NOVA (κάτι παραπάνω από 200 χιλιάδες Ευρώ, έναντι 114.000 που δικαιούται από τη NOVA)! Κανείς από την Ένωση δεν επιβεβαιώνει για την ώρα αυτή τη συμφωνία.

Αν πάντως η ΑΕΚ καταλήξει στον ΟΤΕ TV, τότε δημιουργείται θέμα με τη σύμβαση του ΕΣΑΚΕ με τη NOVA. H λίγκα στη συμφωνία της με το συνδρομητικό κανάλι είχε δεσμευτεί ότι, με την εξαίρεση των αγώνων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, τα υπόλοιπα πέντε παιχνίδια θα γίνονται το Σάββατο στις 17.00 έτσι ώστε η NOVA να τα μεταδίδει ταυτόχρονα βγάζοντας την εκπομπή "Λεπτό προς Λεπτό". Η συμφωνία αφορούσε ΠΕΝΤΕ παιχνίδια. Αν φύγει η ΑΕΚ, τα παιχνίδια αυτά γίνονται ΤΕΣΣΕΡΑ. Άρα τίθεται ζήτημα αθέτησης από τον ΕΣΑΚΕ της συμφωνίας.

Με βάση τα συμφωνηθέντα, σε μια τέτοια περίπτωση η NOVA έχει δικαίωμα ακόμα και να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση! Και ο ΕΣΑΚΕ να ψάχνει στις 7 Οκτωβρίου για νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο! Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, οι υπεύθυνοι του συνδρομητικού καναλιού δεν είναι διατεθειμένοι να τραβήξουν το σκοινί στα άκρα. Πρέπει ωστόσο να αναμένεται περικοπή του ποσού που έχει λαμβάνειν ο ΕΣΑΚΕ από το συνδρομητικό. Άρα λιγότερα χρήματα για τις ομάδες. Όλα αυτά αν η ΑΕΚ επιλέξει τον ΟΤΕ TV και δεν μείνει στη NOVA.

Κανονισμοί

Ο νόμος προβλέπει ρητά ότι εφόσον η λίγκα δεν καταρτίσει τους κανονισμούς πρωταθλήματος και αυτοί δεν έχουν υπογραφεί από τον υφυπουργό Αθλητισμού ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ της ΕΟΚ, το πρωτάθλημα δεν μπορεί να αρχίσει. Σήμερα, 6 Οκτωβρίου 2014, οι κανονισμοί ούτε έχουν υπογραφεί ούτε υπάρχει συμφωνία επ' αυτών!

Το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του υφυπουργού Γιάννη Ανδριανού σύσκεψη με την παρουσία εκπροσώπων της ΕΟΚ, του ΕΣΑΚΕ και του ΠΣΑΚ για το θέμα. ΕΣΑΚΕ και ΕΟΚ διαφώνησαν, όπως διέρρευσε, κυρίως σε δύο ζητήματα: α) Τα πρόστιμα, που φέτος ο ΕΣΑΚΕ θέλει να τα μειώσει, αλλά η ομοσπονδία αρνείται. β) Τη μία μεταγραφή Έλληνα παίκτη μεσούσης της σεζόν, την οποία ο ΕΣΑΚΕ θέλει να καθιερώσει και η ομοσπονδία να καταργήσει.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο υφυπουργός Αθλητισμού κάλεσε τις δύο πλευρές να τα ξαναπούν σύντομα, να καταλήξουν σε μια συμφωνία και να τον επισκεφθούν ξανά τις επόμενες ημέρες. Η εκκρεμότητα, όπως διαπιστώνετε, είναι σημαντική.

Κεντρικός χορηγός

Όπως είναι γνωστό, ο Παναθηναϊκός έχει υπογράψει συμφωνία με την εταιρεία Stoiximan.gr. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τις αμέσως προσεχείς ημέρες ο Ολυμπιακός θα ανακοινώσει τη δική του συμφωνία με ιδιωτική στοιχηματική εταιρεία.

Ο ΟΠΑΠ, που υποτίθεται ότι είναι ο κεντρικός χορηγός, θα δει να μπαίνουν στο πρωτάθλημα δύο ανταγωνιστές του! Την ίδια ώρα, υπάρχουν φήμες που επιμένουν ότι τόσο ο Άρης όσο και ο ΠΑΟΚ έχουν έτοιμες δικές τους συμφωνίες με ιδιωτικές στοιχηματικές εταιρείες. Η ΑΕΚ από τη δική της πλευρά (μέσω και μιας συμφωνίας με τον ΟΤΕ TV, όπως λένε κάποιοι) επιδιώκει να πάρει περισσότερα χρήματα από τον ΟΠΑΠ συνάπτοντας δική της, ξεχωριστή συμφωνία.

Αν συμβούν όλα αυτά, τότε ο ΟΠΑΠ δεν θα έχει κανένα λόγο να δίνει τα χρήματα που συμφώνησε αρχικά να δώσει στον ΟΠΑΠ. Αν δεν υπαναχωρήσει, θα κάνει κι άλλες περικοπές, πέραν όσων έχει ήδη κάνει (ακούγεται ότι φέτος κόβει και τα πριμ κατάκτησης καλύτερης θέσης, που έδινε μέχρι πέρυσι!). Άρα, λιγότερα λεφτά για τις ομάδες...