Επιστρέφει στο… σπίτι του

1558217

O Κώστας Τσιαμτσούρης γράφει μερικές σκέψεις που προκάλεσε η υποδοχή του Ντουέιν Ουέιντ στο Μαϊάμι τα ξημερώματα, ενόψει της πρώτης επίσκεψης και του Κώστα Βασιλειάδη ως αντιπάλου του ΠΑΟΚ στην Πυλαία.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΑΜΤΣΟΥΡΗ

Τα ξημερώματα έκατσα να δω τον αγώνα στο Μαϊάμι, με την Χιτ να υποδέχεται τον Ντουέιν Ουέιντ για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, ως αντίπαλο και μάλιστα με τους …μισητούς για κάθε άλλη ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστήσει στην Ανατολή, Μπουλς. Οι συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες έφυγε το καλοκαίρι που μας πέρασε είναι λίγο έως πολύ γνωστές, αλλά εγώ τις έχω στο νου μου κάπως έτσι: Ο Ουέιντ είναι πλέον σε μια ηλικία κοντά στην απόσυρση, έχει ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς και την τελευταία διετία φαινόταν ότι η καριέρα του είχε πάρει την κάτω βόλτα, πριν πέρσι κάνει ένα πραγματικά καλό πρωτάθλημα με την φανέλα της.

Το συμβόλαιό του έληξε όμως και η Χιτ, παρότι όταν έφυγε ο ΛεΜπρόν ο πρόεδρός της, Πατ Ράιλι είχε δηλώσει ότι ο Ουέιντ είναι και θα παραμείνει η σημαία της ομάδας, δεν έδειξε διατεθειμένη να του δώσει ένα συμβόλαιο …ανταμοιβής για τις υπηρεσίες του. Προσπάθησε το ίδιο διάστημα να …προσελκύσει τον Κέβιν Ντουράντ χωρίς επιτυχία αλλά ακόμη και όταν δεν τα κατάφερε, η αρχική της πρόταση προς τον Ουέιντ ήταν κοντά στα 10 εκατομμύρια τον χρόνο, ενώ οι Μπουλς τελικά του έδωσαν παραπάνω απ’ τα διπλάσια… Στην πορεία, η προσφορά της ανέβηκε, αλλά ο καταγόμενος απ’ το Σικάγο Ουέιντ είχε πάρει την απόφασή του να μετακομίσει και να αφήσει την πόλη της απέραντης παραλίας για την την πόλη των …ανέμων.

Ήταν φανερό επίσης ότι ο Ουέιντ έτσι και αλλιώς έβλεπε ότι η Χιτ ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει στην επόμενη σελίδα της και με πρόσφατο το …πάθημα των Λέικερς, που είχαν χαρίσει ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο στον Κόμπι Μπράιαντ για τα τελευταία του δύο χρόνια, αν και ήταν φανερό ότι δεν ήταν πλέον ανάλογα αποτελεσματικός στο παρκέ, δεν ήθελε να …ξοδέψει παραπάνω και να πάει το πρότζεκτ της ανανέωσης πίσω μερικά χρόνια.

Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι περίμενα ότι οι οπαδοί της Χιτ, ή κάποια μερίδα τους τέλος πάντων, θα τον αποδοκίμαζε… Κάτι τέτοιο δεν έγινε, παρά μόνο στην τελευταία φάση όταν ο Ουέιντ …βούτηξε για να κερδίσει ένα φάουλ και να σώσει την ομάδα του. Και τα κατάφερε, αν και προκάλεσε έναν μίνι εκνευρισμό. Οι φίλαθλοι του Μαϊάμι δεν τον γιούχαραν ούτε όταν φάνηκε νωρίτερα να σπρώχνει τον Τζάστις Ουίνσλοου, τον νεαρό που προαλείφεται ως διάδοχός του, όταν αυτός τον κράτησε απ’ την φανέλα.
Δεν τον αποδοκίμασαν ούτε όταν έκανε …χαζό τον νεαρό προσπερνώντας τον με μια προσποίηση για να φτάσει σε ένα ακροβατικό ανάποδο λέι απ.

Και στο τέλος του αγώνα φυσικά ο Ουέιντ έμεινε στο παρκέ, χειροκροτήθηκε, παρότι η Χιτ έχασε με το αμφισβητούμενο φάουλ που κέρδισε στο τέλος, και φιλιά έδωσε σε όλους τους πρώην συμπαίκτες του και με ορισμένους φιλάθλους στην πρώτη σειρά των καθισμάτων, ενώ εκατοντάδες ήταν αυτοί που φορούσαν την φανέλα της Χιτ με το όνομά του. Και ο Ράιλι ζήτησε συγγνώμη για τον χειρισμό της υπόθεσής του και παραδέχθηκε ότι ακόμη κλαίει, αλήθεια όχι …σχήμα λόγου, όταν τον θυμάται.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Γιατί ο αυριανός αγώνας στην Πυλαία, όπου ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί για πρώτη φορά ως αντίπαλο τον Κώστα Βασιλειάδη είναι μια σύμπτωση που ελπίζω να μην μας …θλίψει όλους εμάς τους μπασκετικούς. Ο Βασιλειάδης, που στο σύντομο πέρασμά του απ’ τον Ολυμπιακό δεν είχε παίξει στην Πυλαία αντίπαλος του ΠΑΟΚ, θα παίξει για πρώτη φορά εναντίον του «δικεφάλου» με την φανέλα της ΑΕΚ. Και παρότι «δικέφαλος» ο ένας, «δικέφαλος» και ο άλλος, κάθε άλλο παρά φίλα σωματεία είναι και κάθε άλλο παρά …αγαπούν οι οπαδοί του ενός το άλλο. Ο «Βάσκος» έχει ήδη ακούσει τα εξαμάξης και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και μέσω φίλων και γνωστών στην Θεσσαλονίκη και πραγματικά δεν το αξίζει αυτό…

Όπως είχε πει και ο ίδιος άλλωστε από πέρσι στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, είχε πάρει την απόφαση να βοηθήσει για μια χρονιά την ομάδα, τιμώντας το παρελθόν και την ιστορία του εκεί, αλλά μετά θα έψαχνε για κάτι άλλο, διαφορετικό στην καριέρα του. Επέλεξε την ΑΕΚ, ίσως …ανόητα καθώς δεν σκέφθηκε ότι αυτό θα εκνεύριζε τον μέσο χούλιγκαν. Θα έπρεπε ίσως να δεχθεί μια πρόταση μόνο από κάποια ομάδα της Ισπανίας, της Ρωσίας ή ακόμη και της Τουρκίας, παρά της έτερης ομάδας με ρίζες απ’ την Κωνσταντινούπολη, που απλά οι ιδρυτές της έτυχε να βρεθούν στην Αθήνα αντί για την Θεσσαλονίκη στον ξεριζωμό.

Και φυσικά δεν είναι ο μόνος αθλητής ελληνικής ομάδας που οι οπαδοί της θα τον κράξουν (ελπίζω να μην ξεφύγουν πέρα απ’ αυτό), όταν θα τον δουν με τα χρώματα μιας άλλης. Δεν προκαλεί έκπληξη αυτό, αλλά δεν θα ήταν ωραία να το δούμε στο παρκέ να αγκαλιάζει όλους τους πρώην συμπαίκτες του, τον Σούλη Μαρκόπουλο, τον Μπάνε Πρέλιεβιτς, κάποιους απ’ τους γνωστούς του θαμώνες-φιλάθλους της Πυλαίας, απ’ αυτούς που τόσα χρόνια τον αγκάλιαζαν και τον αποθέωναν κάθε φορά που έμπαινε για προθέρμανση εκεί; Δεν θα ήταν ωραία και ο ΠΑΟΚ να του έχει ετοιμάσει ένα βίντεο, που θα άγγιζε τα συναισθήματα όχι μόνο των δικών του φιλάθλων αλλά και όλων όσων αγαπούν τους πραγματικά ποιοτικούς παίκτες και να δακρύσει με αυτό και ο ίδιος και οι φίλοι του; Δεν θα ήταν ωραία να τον χειροκροτούν ακόμη και όταν πετυχαίνει ένα καλάθι, όπως έκανε ο Ουέιντ στο Μαϊάμι;

Σε τελική ανάλυση αυτό θα ήταν μεγαλύτερο κέρδος όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ αλλά και για το ελληνικό μπάσκετ. Αυτό θα ήταν ένα βήμα προόδου, ένα γεμάτο «παλατάκι» και όλοι όρθιοι να τον χειροκροτούν πριν το τζάμπολ και μετά ας τον …γιουχάρουν και λίγο αν βάλει το νικητήριο, για την ΑΕΚ σουτ.