Μπορεί ο Φόλκερ να... γίνει Τζιμ Μπιλμπά;;;

4

Ο Κώστα Τσιαμτσούρης γράφει για το νέο απόκτημα της ΑΕΚ Ράνταλ Φόλκερ, την κίνηση του Ζντοβτς να αλλάξει παίκτη από πολύ νωρίς και αναρωτιέται αν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του πάλαι ποτέ παίκτη της ομάδας τη χρονιά του πρωταθλήματος, Τζιμ Μπιλμπά.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΑΜΤΣΟΥΡΗ

«Αλλαγή μετά την πρώτη αγωνιστική… Καλά ξεκινήσαμε και φέτος» Τα λόγια του …ανώνυμου φιλάθλου της ΑΕΚ ήταν λογικό να ακουστούν μετά την αλλαγή του Τζος Όουενς με τον Ράνταλ Φόλκερ μετά το παιχνίδι με τον Απόλλωνα Πατρών.

Φυσικά είναι σχεδόν αγαθή σκέψη καθώς δεν λαμβάνει υπ’ όψιν αρκετές παραμέτρους αλλά χρήζει σε κάθε περίπτωση μιας εξήγησης, που επισήμως θα δοθεί, φανταζόμαστε, απ’ την εικόνα της ΑΕΚ στη συνέχεια της σεζόν, με τον …ράσταμαν Φόλκερ στη σύνθεσή της. Βεβαίως και είναι απορίας άξιο γιατί η ΑΕΚ, αφού μαθαίνουμε ότι ο Φόλκερ ήταν στην Ελλάδα εδώ και μέρες, σίγουρα πάντως πριν τον αγώνα με τον Απόλλωνα, δεν έκανε την αλλαγή πριν το παιχνίδι της Πάτρας για να μην χάσει το δικαίωμα μιας εκ των τριών που διαθέτει στον πρώτο γύρο.

Η… απάντηση που έδωσε, ανεπισήμως και ανωνύμως, άνθρωπος της ΑΕΚ ήταν η εξής: «Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε φέτος τόσες αλλαγές όσες πέρσι. Και …ποιον άλλον δηλαδή να διώξουμε; Τον Ντίξον;» Βεβαίως δε νομίζουμε ότι και ο Ντράγκαν Σάκοτα περίμενε ότι θα κάνει πέρσι τόσες αλλαγές, ούτε φυσικά ο Γιούρι Ζντοβτς στη συνέχεια ήταν …χαρούμενος βλέποντας ότι πρέπει και αυτός να …αλλάξει την μισή του ομάδα.

Μιλώντας με τον Σλοβένο πρόσφατα, και αυτός δεν ήθελε ούτε καν να αναφερθεί σε αλλαγές στο ρόστερ, δηλώνοντας, με εξαίρεση το θέμα του Όουενς, ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος. Ο Όουενς μάλιστα δεν έφταιγε που …κόπηκε και το ότι βρήκε ομάδα πριν λυθεί η συνεργασία του με την ΑΕΚ, και μάλιστα μια ομάδα με αξιόπιστο σκάουτινγκ και υψηλές προδιαγραφές, δείχνουν ότι δεν είναι κακός παίκτης. Κάθε άλλο μάλιστα. Κάθε παίκτης όμως ταιριάζει καλύτερα ή …χειρότερα σε διαφορετικές ομάδες, διαφορετικούς προπονητές και διαφορετικούς συμπαίκτες. Ο Όουενς ταίριαζε, θεωρητικά, σε ένα σχήμα με έναν ικανότατο σκόρερ δίπλα του στην ρακέτα, ή ως αλλαγή του στην πεντάδα, όταν θα χρειαζόταν η ομάδα κάτι διαφορετικό από έναν σέντερ που σουτάρει με πρόσωπο στο καλάθι.

Ο Φόλκερ μοιάζει παρόμοιος παίκτης, σχεδόν το ίδιο …κοντός για σέντερ (2.01), όχι ιδιαίτερα αθλητικός, χωρίς το παραμικρό σουτ απ’ τα …τρία μέτρα και πέρα. Οι προπονητές όμως δεν κοιτούν μόνο τα …απλά, επιφανειακά στατιστικά, αλλά και το πώς ταιριάζει σε συγκεκριμένα σχήματα ένας παίκτης και …ελπίζουν ότι με τους κατάλληλους συμπαίκτες και τακτικές, θα βοηθήσει την ομάδα τους περισσότερο. Για την ΑΕΚ, το ιδανικό σενάριο για τον Φόλκερ, που το γεγονός ότι έκανε δυο τριετίες μένοντας στην ίδια ομάδα στην Γαλλία τον κάνει να δείχνει πόσο χρήσιμος ήταν για τον προπονητή του, είναι να αποδώσει ως ένας…νατουραλιζέ (ως Γάλλος δηλαδή), Τζιμ Μπιλμπά.

Όπως και αυτός, αν και κοντός για μια θέση στην ρακέτα, έπαιζε σχεδόν σαν σέντερ, δενόταν με τις ομάδες του στην Γαλλία (έκανε εκεί δυο τετραετίες σε Σολέ και Λιμόζ και έπειτα δυο πενταετίες σε Βιλερμπάν και πάλι Σολέ) και όταν ήρθε στην Ελλάδα, στο ενδιάμεσο, αν και είχε μόλις 3,7 πόντους κατά μέσο όρο με την ΑΕΚ την σεζόν 2001-02, ήταν ένα πολύτιμο κομμάτι στην ομάδα που έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και φυσικά έγινε ιδιαίτερα αγαπητός και απ’ τον κόσμο της.

Όπως και ο Φόλκερ άλλωστε (που πήρε το 2014 τον τίτλο του καλύτερου ξένου στην Γαλλία), ο Μπιλμπά είχε έρθει στην ΑΕΚ ως MVP του γαλλικού πρωταθλήματος, άλλη μια …σύμπτωση που ενδεχομένως να έχει την σημασία της. Τι δεν θέλει η ΑΕΚ; Δεν θέλει να πέσει πάλι στην περσινή …παγίδα και στα πρώτα άσχημα αποτελέσματα να επικρατήσει η λογική των συνεχών αλλαγών, που πέρσι, όπως και να το κάνουμε στοίχησαν στην ομάδα, ειδικά στην Ευρώπη, έστω και αν αυτή κατάφερε τελικά να τερματίσει τρίτη στο πρωτάθλημα του ΕΣΑΚΕ.