Βίοι παράλληλοι

Μπορεί ο Σπόρτιγκ, να μην είναι πλέον κυρίαρχος στο χώρο μπάσκετ γυναικών, αλλά φρόντισε να αφήσει πλούσια κληρονομιά στις νεότερες γενιές. Μπασκετμπολίστριες με τον πρωταθλητισμό στο DNA  τους, συνεχίζουν να μεταλαμπαδεύουν την αγάπη τους για το άθλημα στις διαδόχους τους. Επιμένουν, προσπαθούν και δεν γυρίζουν την πλάτη σ’ αυτό που τους χάρισε όμορφες στιγμές και επηρέασε θετικά την προσωπικότητά τους.
Η Γιασεμή Σαμαντούρα  και η Ελένη Καπογιάννη, δύο από τις εκπροσώπους της «μπελ επόκ» του μπάσκετ γυναικών, δίνουν τη δική τους λάμψη στο φετινό πρωτάθλημα.  Είναι της ίδιας γενιάς και «μπολιάστηκαν» με το μικρόβιο του πρωταθλητισμού στον Σπόρτιγκ, ενώ συνέπεσαν μαζί και στην Εθνική ομάδα με προπονητή τον Μάκη Ποτόσογλου. Βίοι παράλληλοι.
Το ταλέντο της Γιασεμής ξεχώρισε από τότε που έπαιζε στη Χαλκίδα και είχε προπονητή τον Γιώργο Βελισαράκο. Όταν ο τελευταίος ανέλαβε τον Σπόρτιγκ την έφερε μαζί του στα Πατήσια και δεν άργησε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, σε μία εποχή που ο Σπόρτιγκ δεν επέτρεπε σε κανέναν ν΄ αμφισβητήσει την κυριαρχία του.

       Η Γιασεμή Σαμαντυούρα  (πρώτη από αριστερά κάτω).με τη φανέλα του Σπόρτιγκ

                                     ...και με τη φανέλα του Παναθηναϊκού (δεύτερη από αριστερά)

 

Το 1989 κι ενώ είχε κατακτήσει πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα με τις «κυανέρυθρεες», μεταπήδησε στον Παναθηναϊκό, με τον πρόεδρο Παύλο Γιαννακόπουλο να προσφέρει περισσότερα χρήματα, απ΄ ότι ο Σπόρτιγκ για την παραμονή της. Την «πράσινη» φανέλα φόρεσε μέχρι το 1997 και το 2000 ως προπονήτρια οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του νταμπλ.
Μετά από 11 χρόνια επέστρεψε στη Λεωφόρο και φιλοδοξεί να οδηγήσει πάλι την ομάδα στην κορυφή, η οποία τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι καπαρωμένη από τον Αθηναϊκό.

Γεμάτη τίτλους είναι και η καριέρα της Ελένης Καπογιάννη, που ξεκίνησε από την Καλογρέζα για να καταλήξει στον Σπόρτιγκ, με τον οποίο πήρε μέρος και σε δύο φάιναλ φορ του κυπέλλου πρωταθλητριών, το 1991 στη Βαρκελώνη και το 1992 στο Μπάρι, με προπονητή τον Βαγγέλη Νικητόπουλο. Τη στόφα του πρωταθλητή, η Ελένη την μετέφερε αργότερα και στον ΔΑΣΑΛ, που κατέκτησε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα.

 

Η Ελένη Καπογιάννη, δίπλα στον προπονητή Βαγγέλη Νικητόπουλο, κατά την

άφιξη από τη Βαρκελόνη το 1991, όταν οι Σπόρτιγκ κατέλαβε την τρίτη θέση στο

ευρωπαϊκό φάιναλ φορ. Μαζί της και οι Σοφία Κλιγκοπούλου, Όλγα

Λαναρά, Τζούντι Μόσλεϊ, Άννη ΚωνσταντινίδουΚατερίνα Πεταχτή.

Τώρα ως προπονήτρια , με σημαντικές εμπειρίες, βρίσκεται στο τιμόνι του Ελληνικού, της ομάδας που κάνει αισθητή την παρουσία της κι έχει όλες τις προϋποθέσεις για να καθιερωθεί ως νέα δύναμη στο χώρο. Το περασμένο Σάββατο άλλωστε, συγκέντρωσε πάνω της τους προβολείς, με το κατόρθωμά της να νικήσει στο Βύρωνα τον Αθηναϊκό και να του σταματήσει το απλησίαστο ρεκόρ των 105 σερί νικών.
 Αυτό και μόνο, δίνει αυτόματα ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα και, γενικότερα, ώθηση στο άθλημα. Το μεθεπόμενο Σάββατο (8/12),  η Ελένη και η Γιασεμή, θα βρεθούν αντίπαλες στο Ελληνικό και στο πλευρό τους θα είναι πολλές παλιές συμπαίκτριες τους, που χαίρονται για την πρόοδό τους. Άλλωστε στο Ελληνικό ακολουθεί τα βήματα της Στέλας Κομματά, συμπαίκτρια της Καπογιάννη στον Σπόρτιγκ, και η κόρη της, που την έχει ξεπεράσει σε ύψος. Εδώ μπορεί να έχουμε «ενδοοικογενειακό» δίλημμα για τον νικητή, μιας και ο γιος της Κομματά, αγωνίζεται στην ομάδα εφήβων του Παναθηναϊκού.