«Ερυθρόλευκες» ατάκες και άγνωστες ιστορίες του Ντούντα

23 12

Το BasketNews θυμίζει δηλώσεις του Ντούσαν Ίβκοβιτς που έμειναν στην ιστορία από τις δύο παρουσίες του στον Ολυμπιακό καθώς επίσης και ιστορίες που δεν είναι γνωστές στους περισσότερους.

Ο θρυλικός Ντούσαν Ίβκοβιτς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου, σκορπώντας ανείπωτη θλίψη σε όλη την μπασκετική κοινότητα. Ήταν άλλωστε ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους προπονητές όλων των εποχών και οι επιτυχίες του ήταν αναρίθμητες τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

1. Οταν ο Ντούντα έκλαψε για τον Μητροπάνο: "Η φιλία του Δημήτρη Μητροπάνου για μένα θα μείνει όσο είμαι κι εγώ".

2. "Ο Γιαννάκης δεν ήθελε να παίζει με τον Τεόντοσιτς επειδή είναι αργός στα πλάγια βήματα. Είπα στους προέδρους του Ολυμπιακού ότι ο Τεόντοσιτς είναι αργός στην πλάγια κίνηση, επειδή έχει μεγάλα αρχ...ια και δυσκολεύεται να τα μεταφέρει από την μία πλευρά στην άλλη".

3. "Με τον Νίκο Γκάλη λοιπόν, πιστεύω ότι είχα την καλύτερη σχέση. Τον δεύτερο χρόνο, που εμείς κερδίσαμε όλες τις ομάδες, μια στιγμή μουτρωμένος κάτι είπε. Του λέω “τι έγινε ρε φίλε; Τι πρόβλημα έχεις; Μετά έμαθα ότι μου έκαναν ένα φοβερό πόλεμο από έξω. Ένας από τους κορυφαίους σε αυτό τον πόλεμο ήταν ο Πάρης Καλημερίδης. Εδώ να σου πω ότι μετά από χρόνια, σε μια εκδήλωση στον Μαντουλίδη, είχε ζητήσει δημόσια συγγνώμη από μένα, για όλα όσα έκανε εναντίον μου. Λίγοι άνθρωποι είχαν δεχτεί τέτοιο πόλεμο απ’ έξω".

4. Σε ερώτηση δημοσιογράφου στην πρώτη του θητεία στον Ολυμπιακό: "Τι είστε εσείς κύριε, πανεπιστήμονας του μπάσκετ;".

5. Κάποια στιγμή σε ημίχρονο αγώνα του Ολυμπιακού στη EuroLeague, είχε πει έξαλλος στους παίκτες του: "Δεν θα με γ@μ&%τε εσείς, εγώ θα σας γ@%&σω".

6. Στην τελευταία μεγάλη του συνέντευξη είχε πει για τον Παναγιώτη Φασούλα: "Αν ο Φασούλας δούλευε περισσότερο, πιστεύω θα πήγαινε στο ΝΒΑ και μάλλον θα γινόταν ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών στην Ελλάδα".

7. Σε ένα άλλο σημείο, είχε αναφέρει για τον χαμένο τελικό του ΠΑΟΚ το 1993 από τη Ρεάλ Μαδρίτης: "Χάσαμε τον αγώνα και θυμάμαι ότι στα αποδυτήρια μόνο ένας παίκτης σηκώθηκε όρθιος και μίλησε, ήταν ο Τζον Κόρφας. Με το που μπήκα, σηκώθηκε, χτύπησε το χέρι στο στήθος του και είπε 'εγώ φταίω'".

8. Για τον Ολυμπιακό είχε πει: "Ο Ολυμπιακός κυλάει στο αίμα μου. Το τονίζω αυτό. Κυλάει στο αίμα μου".

Όταν είχε απομακρύνει τον Ουίλι Άντερσον του Ολυμπιακού και είχε ερωτηθεί σχετικά, καθώς είχε "γλυκό" σουτ, η απάντησή του ήταν αποστομωτική: "Γλυκιά είναι και η τούρτα αλλά δεν παίζει μπάσκετ".

10. Σε ένα ματς του Ολυμπιακού είχε απογοητευτεί από την ομάδα του. "Εχω δοκιμάσει τα πάντα", φωνάζει δυνατά και ο Δημήτρης Παπανικολάου τού απαντάει χρησιμοποιώντας μια πετυχημένη διαφήμιση της εποχής: "Με ultrex λούστηκες".