Το θαύμα της Μακάμπι με την Ζάλγκρις! (vid)

1

Πριν από ακριβώς 16 χρόνια έμελλε να «γραφτεί» μια από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία της EuroLeague, πιο γνωστή και ως «το θαύμα της Μακάμπι με την Ζάλγκιρις» για την τελευταία αγωνιστική του ΤΟΡ-16. 

 Στις 8 Απριλίου 2004 σημειώθηκε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τρίποντα στην ιστορία της διοργάνωσης. Ήταν η τελευταία αγωνιστική για το ΤΟΡ-16 με την Μακάμπι να ήθελε μόνο τη νίκη προκειμένου να πάρει την πρόκριση για το Final 4 της EuroLeague το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο Τελ Αβίβ.

Η Μακάμπι ήθελε μόνο τη νίκη για να πάρει το εισιτήριο για την τελική φάση, αφού σε περίπτωση ήττας από την αδιάφορη Ζάλγκιρις η ομάδα που θα προκρίνονταν στο Final 4 θα ήταν η Βαλένθια του Δήμου Ντικούδη. Και δεν ήθελε και πολύ για να συμβεί. Στα 2'' πριν από το τέλος του αγώνα ο φοβερός και τρομερός Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχοντας σημειώσει 37 πόντους σε εκείνο το ματς κάνει το 5ο του φάουλ στον Γκούστας.   

Με το σκορ στο 91-94 υπέρ της Ζάλγκιρις, ο Λιθουανός αστόχησε και στις δύο βολές και η Μακάμπι είχε την ευκαιρία για ένα τελευταίο σουτ! Ο Ντέρικ Σαρπ έμελλε να ήταν εκείνος που θα περνούσε στην ιστορία της EuroLeague. Εκμεταλλεύτηκε την πάσα γηπέδου από τον Γκουρ Σέλεφ και με περίσσια δόση αυτοπεποίθηση επιχείρησε τρίποντο και έστειλε τη μπάλα στο καλάθι της Ζάλγκιρις. Ισοπαλία 94-94 και παράταση! 

Στο έξτρα πεντάλεπτο η Μακάμπι πήρε την ώθηση του κοινού και παρά την απουσία του Σάρας κατάφερε να φτάσει στη νίκη με 107-99 (επιμέρους 13-5 στην παράταση) και πήρε το εισιτήριο για το Final 4 όπου στη συνέχεια κατέκτησε και το τρόπαιο! 

ΜΑΚΑΜΠΙ (Πίνι Γκέρσον): Μπαστόν 8, Σαρπ 5 (1), Βούιτσιτς 18, Πάρκερ 12, Σέλεφ 1, Μπουρστάιν 6, Χαλπερίν 3, Γιασικεβίτσιους 37 (3), Σούντοφ, Τόμας, Μπλούθενταλ 17 (2).

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ (Αντάνας Σιρέικα): Γκούστας 1, Μπέαρντ 11, Σαλένγκα 9, Τιμίνσκας 6 (1), Σαμπόνις 29 (4), Κότα 20 (2), Γιαβτόκας 3, Μπαγκάτσκις 20 (4).