Ζοτς: «Καλύτεροι φίλοι μου οι παίκτες μου, ξεπερνώ τα όρια κάποιες φορές»

ererere 0

O Zέλικο Ομπράντοβιτς ανέλυσε την φιλοσοφία του στην ιστοσελίδα της Euroleague, ενώ στάθηκε στην ψυχολογία της ομάδας και ανέφερε πως οι παίκτες του είναι οι καλύτεροι φίλοι του.

 Αναλυτικά όλα όσα έγραψε ο Ζοτς

«Όταν συναναστρέφομαι με τους παίκτες μου, σκέφτομαι ένα πράγμα: Είμαστε όλοι άνθρωποι και θέλω να τους δείξω σεβασμό. Μου δόθηκε η ευκαιρία να είμαι ο προπονητής τους, αλλά παράλληλα είμαι και άνθρωπος.Ξέρουν ότι Θέλω να τους βοηθήσω, αν έχουν πρόβλημα στη ζωή τους. Οι καλύτεροι φίλοι μου είναι οι παίκτες μου. Ζούμε τόσα πολλά μαζί, δεν γίνεται αλλιώς.

Θελω να  συζητώ μαζί τους για όλα τα θέματα εντός και εκτός παρκέ. Μερικές φορές δεν θέλουν να κάνουν ερωτήσεις μπροστά σε όλους και έρχονται να μου μιλήσουν προσωπικά Κάθε ιδέα είναι καλοδεχούμενη. Έτσι πρέπει.

Χρειάζεται να ξέρεις να αντιδράς σε κάθε περίσταση. Όταν είσαι στον πάγκο, πρέπει να ξέρεις πως νιώθουν οι παίκτες σου. Έχεις 12 διαφορετικούς χαρακτήρες και ο κάθε παίκτης αντιδρά με διαφορετικό τρόπο σε κάθε κατάσταση. Να είσαι σκληρός, αλλά και μαλακός με κάποιον άλλον. Πρέπει να καταλάβουν πως το μοναδικό που θέλω από αυτούς είναι να γίνουν καλύτεροι και να κάνουν την ομάδα καλύτερη.

Η δουλειά μας έχει άγχος.Χρειάζεται άμεση σκέψη και απόφαση. Κάποιες φορές ξεπερνάω τα όρια. Το ξέρω. Αλλά όταν αυτό γίνεται, δεν έχω κανένα πρόβλημα να ζητήσω συγνώμη. Λέω στον παίκτη: "Εντάξει, έκανα ένα λάθος βήμα ή είπα κάτι που δεν ήταν σωστό. Με ξέρεις και ξέρεις πως αυτό δεν το έκανα επίτηδες. Ήταν κάτι της στιγμής και σου ζητάω συγνώμη γι'αυτό".

Δεν θα το αλλάξω αυτό, επειδή το παιχνίδι είναι έντονο και είναι δύσκολο να τα ελέγξεις όλα. Προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου με τον καλύτερο τρόπο και να βοηθήσω την ομάδα μου. Χρειάζεται να ακουμπήσω κάποιον ή να είμαι σκληρός με τους παίκτες μου σε μερικές περιπτώσεις. Μπορεί κάποιοι να μείνουν έκπληκτοι, αλλά αυτό μένει ανάμεσα σε μένα και στον παίκτη μου και ξέρουμε γιατί συνέβη.

Ξέρουν τον χαρακτήρα μου. Είμαι άμεσος, αλλά ξέρουν πως θέλω να δίνουν το 100% σε κάθε στιγμή στην προπόνηση ή στον αγώνα. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Ζοτς: «Καλύτεροι φίλοι μου οι παίκτες μου, ξεπερνώ τα όρια κάποιες φορές»

Όταν δίνεις το 100%  είναι πνευματικό, όχι μόνο σωματικό.  Πρέπει να τα δίνουν όλα , αφού το παιχνίδι κρίνεται από τις αντιδράσεις τους. Η συγκέντρωσή μου σε ένα παιχνίδι πρέπει να βρίσκεται στο 100%. Αν δεν συγκεντρωθώ, τότε η ομάδα μου έχει πρόβλημα. Πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι οι παίκτες μου.

Επίσης σημαντικό είναι να τους πάρω την πίεση. Σε κρίσιμα ματς ειδικά, προσπαθώ να τους χαλαρώσω χαλαρώσω τους παίκτες μου με διάφορες τεχνικές. Πρέπει να είναι χαλαροί και να θυμούνται πως παίζουν μπάσκετ σε όλη τους την ζωή και πως παίζουν για να το απολαύσουν.

Κάποιες άλλες φορές, πρέπει να τους υπενθυμίζεις πως πρέπει να είναι σοβαροί. Σε ένα φιλικό ρώτησα προς τον πάγκο: «Τώρα τι πρέπει να κάνω; Να τους βγάλω έξω και τους πέντε; Έτσι πρέπει;. Δεν ήταν συγκεντρωμένοι. Όταν γίνεται αυτό, ο προπονητής πρέπει να αντιδράσει, επειδή η ομάδα πρέπει να είναι συγκεντρωμένη για 40 λεπτά.

To μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι λαθών. Δεν είναι πάντα εύκολο για τους παίκτες να δεχτούν τα λάθη τους. Ξέρεις πως σκέφτονται. Αυτό διορθώνεται με το βίντεο. Άστους να το δουν μόνοι τους.

Προσπαθώ να βοηθήσω τους παίκτες μου ώστε να μην ξανασυμβεί κάποιο λάθος που γίνεται. Υπάρχει διαφορά στο λάθος, που είναι φυσιολογικό, και στο λάθος που επαναλαμβάνεται. Δεν πρέπει να κάνεις 2 φορές το ίδιο λάθος. Για αυτό τον λόγο εξηγώ στους παίκτες που κάθονται στον πάγκο κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού. Θέλω να τους προετοιμάσω ώστε να μην κάνουν τα ίδια λάθη.

Δεν θα πρέπει ν ξεπερνάς τα όρια. Μην είσαι εγωιστής. Να νοιάζεσαι και για την ομάδα, όχι μόνο για τον εαυτό σου. Αν δω κάποιον να συμπεριφέρεται εγωιστικά, αμέσως αντιδρώ: Τον βγάζω εκτός παιχνιδιού ή σταματώ την προπόνηση. Δεν πρέπει να είσαι εγωιστής στην ομάδα μου και κάθε παίκτης πρέπει να το γνωρίζει αυτό.

Είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Στην αρχή της σεζόν τους λέω:«Έχουμε κάποιους κανόνες. Να είμαστε ομάδα, να έχουμε ίδιο τρόπο σκέψης. Αν έχετε πρόβλημα με αυτό, η πόρτα είναι εκεί. Μπορείτε να φύγετε». Αυτό γίνεται την πρώτη μέρα.

Θέλω οι παίκτες μου να έχουν προσωπικές φιλοδοξίες. Να σκοράρουν και να βοηθούν σε πολλά πράγματα στο παρκέ. Θέλω να έχω φιλόδοξους παίκτες. Υπάρχει ένα όριο όμως από την φιλοδοξία και τον εγωισμό, το οποίο δεν πρέπει να ξεπεραστεί. Όταν σε ρωτούν γιατί παίζεις μπάσκετ, η απάντηση πρέπει να είναι για την ομάδα»