«Θρύλος ο Ζοτς, νιώθω τυχερός δίπλα στον Ιτούδη!»

1235298 1

Ο Ανδρέας Πιστιόλης μιλάει στο «basketnews» για την πορεία της καριέρας του δίπλα στους Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Δημήτρη Ιτούδη, τα μελλοντικά του πλάνα, τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, τους Καλάθη-Σπανούλη, τη ζωή στη Μόσχα οπως και για τη... νεα ΤΣΣΚΑ! 

656565644Συνέντευξη στην Μάνια Αλιβιζάτου

Ανήκει εδώ και χρόνια στο επιτελείο μιας εκ των μεγαλύτερων ομάδων της Ευρώπης, της ΤΣΚΚΑ Μόσχας στο πλευρό του Δημήτρη Ιτούδη. Επί σειρά ετών έχει υπάρξει σε όλα τα κλιμάκια στον Παναθηναϊκό, δίπλα στους Ομπράντοβιτς και Ιτούδη, ακολούθησε στη συνέχεια τον Ιτούδη στην Τουρκία και από το 2014 στη μεγάλη πρόκληση της ΤΣΣΚΑ.

Όλα τα χρόνια ενασχόλησής σου με το μπάσκετ τα έχεις ζήσει στον Παναθηναϊκό. Σήμερα είσαι ο άμεσος συνεργάτης του Δημήτρη Ιτούδη στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αρχικά θέλω να μου μιλήσεις για την εμπειρία σου στον Παναθηναϊκό.

Στον Παναθηναϊκό έχω περάσει πραγματικά από όλα τα πόστα. Ξεκίνησα σε μικρή ηλικία να παίζω μπάσκετ, στην συνέχεια έγινα προπονητής στις υποδομές και μετά αναβαθμίστηκα στην πρώτη ομάδα. Την εποχή που δούλευα στις υποδομές μπορώ να πω ότι προσπαθούσαν όλοι αλλά δεν είχαμε τις δυνατότητες και τη υποστήριξη που υπάρχει σήμερα . Πλέον με χαροποιεί ιδιαίτερα η δουλειά που βλέπω να γίνεται στον Παναθηναϊκό με την στήριξη της διοίκησης την ενεργή συμμετοχή τον πρώην παικτών της ομάδας, την χρήση του ΟΑΚΑ και την υποστήριξη από ειδικούς. Μια μεγάλη ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός πρέπει να δίνει σημασία στη δημιουργία αθλητών που αγαπούν τον αθλητισμό και να αποτελέσουν τη νέα γενιά φιλάθλων και αθλητών.
Για την πρώτη ομάδα τι να πω; Μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Στη χρυσή εποχή του ήταν ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος της Ευρώπης. Ένας σύλλογος δομημένος στα καλύτερα επαγγελματικά πρότυπα, όπου παίκτες και προπονητές είχαν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας. Σήμερα εξακολουθεί να θεωρείται αυτό που στον αθλητισμό ονομάζουμε ‘power house’, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Έχω μεγάλο σεβασμό για το σύλλογο που ξεκίνησα και με εμπιστεύτηκε.

Έχεις συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Τι έχεις αποκομίσει από αυτόν, πως είναι σαν άνθρωπος και σαν προπονητής;

Ο Ομπράντοβιτς είναι ένας ζωντανός θρύλος και είναι τέτοιος λόγω του υποδειγματικού τρόπου που δουλεύει. Είναι ηγετική φυσιογνωμία, με βαθιά γνώση του μπάσκετ αλλά και της ψυχολογίας του αθλητή. Αυτός ο συνδυασμός είναι που του επιτρέπει να μεταδώσει τις γνώσεις του στους παίκτες και να πάρει το 100% από αυτούς. Έχει τον μοναδικό τρόπο να κάνει τους ανθρώπους που δουλεύουν μαζί του να πιστεύουν ότι μπορούν να πετύχουν.

707541 1

Κλείνει το κεφάλαιο Παναθηναϊκός και έρχεται το κεφάλαιο ΤΣΚΚΑ. Αυτό πως προκύπτει; Ήταν εύκολη απόφαση;

Καταρχήν να πω ξανά ότι είμαι αυτό που λένε γέννημα θρέμμα του Παναθηναϊκού. Έβαλα το τριφύλλι στην ηλικία των έξι και μεγαλώνοντας μέσα στον σύλλογο όλη μου τη ζωή θεωρούσα ότι αυτό ποτέ δεν θα αλλάξει. Όμως όλα στην ζωή έχουν ένα τέλος και έτσι ήρθε η ώρα και για εμένα να προχωρήσω , σε συνδυασμό με τις γενικότερες αλλαγές εκείνη την εποχή. Μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεκινήσω μαζί με τον Δημήτρη Ιτουδη ένα νέο κεφάλαιο στην Banvit και μετά από μια πολύ καλή χρόνια κερδίσαμε την θέση μας στη ΤΣΣΚΑ. Το να πάψω να είμαι στον Παναθηναϊκό ήταν κάτι που δεν είχα φανταστεί και για αυτόν το λόγο ήταν δύσκολο και καθόλου ευχάριστο, αλλά βλέποντας την μετέπειτα πορεία μου δεν μπορώ παρά να είμαι χαρούμενος. Πάντα όμως η αίσθηση του να μπαίνεις στο ΟΑΚΑ είναι μοναδική έστω και ως αντίπαλος πλέον...

Μιας και μιλήσαμε για κορυφαίους προπονητές, ένας από αυτούς είναι και ο Δημήτρης Ιτούδης. Πως είναι η συνεργασία σου τώρα και πως ήταν η συνεργασία σου στον Παναθηναϊκό;

Ο Δημήτρης είναι ο άνθρωπος που πίστεψε σε εμένα την εποχή που έκανα το βήμα από τις υποδομές στην πρώτη ομάδα, μου έμαθε τα μυστικά του επαγγέλματος και από το 2005 μέχρι σήμερα έχουμε αναπτύξει μια συνεργασία η οποία διαρκώς εξελίσσεται και προσαρμόζεται. Από τα πρώτα χρόνια μου στον Παναθηναϊκό μέχρι σήμερα οι ευθύνες μου και οι αρμοδιότητες μου διαρκώς αυξάνονται κάτι που χρειάστηκε πολύ δουλειά για να το κερδίσω γιατί ο Δημήτρης δεν είναι ανθρώπους που χαρίζεται όσον αφορά την δουλειά.

Ο Δημήτρης Ιτούδης πώς είναι σαν άνθρωπος και σαν προπονητής;

Ο Δημήτρης είναι ένας προπονητής με βαθιά γνώση του αντικειμένου του, που δίνει μεγάλη προσοχή στην λεπτομέρεια. Είναι σκληρός αλλά δίκαιος και ξέρει ποτέ να πιέσει και ποτέ να στηρίξει έναν παίκτη για να πάρει το 100% . Θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος της ελληνικής προπονητικής στο εξωτερικό και είμαι πολύ τυχερός που έμαθα το μπάσκετ δίπλα του και με εμπιστεύεται. Καθημερινά προσπαθώ να ανταποδίδω την εμπιστοσύνη του.

Μπορεί να υπάρξει σύγκριση της κατάστασης που ζεις τώρα στην ΤΣΚΚΑ μ' αυτή του Παναθηναϊκού;

Σαφώς. Όπως είπα και πριν ,την εποχή που δούλευα στον Παναθηναϊκό η ομάδα ήταν στην καλύτερη της εποχή. Τότε δούλευα με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Ευρώπης όπως και τώρα. Οι απαιτήσεις περιοριζόταν σε μια μόνο λέξη ‘τίτλοι’ όπως και τώρα στην ΤΣΣΚΑ. Δουλεύω σχεδόν όλη μου την καριέρα με μερικούς από τους καλύτερους παίκτες της Ευρώπης σε ομάδες που έχουν στόχο την πρώτη θέση και είμαι πολύ ευχαριστημένος με αυτή την πορεία.

Είχες τον Σάρας Γιασικεβίτσιους ως παίκτη. Όλοι αναγνωρίζουν την αξία του ως παίκτης, περίμενες να εξελιχθεί έτσι όπως εξελίσσεται ως προπονητής;

Ναι, το πίστευα. Όταν δουλεύεις με τους παίκτες βλέπεις το τρόπο που προσεγγίζουν το παιχνίδι και μπορείς να καταλάβεις ποιος είχε την λογική του προπονητή και ποιος όχι. Ο Σάρας δεν ήταν απλά ένας παίκτης με ένστικτο αλλά ήξερε σε βάθος τι έπρεπε να γίνει και γιατί.

Θεωρείς ότι έχει επηρεαστεί προπονητικά από τη συνύπαρξη με Ομπράντοβιτς-Ιτούδη;

Σίγουρα, θεωρώ ότι έχει βασίσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο δουλειάς του αλλά και το παιχνίδι του στο μπάσκετ του Παναθηναϊκού εκείνης της εποχής. Έχει όμως και άλλες επιρροές από τους προπονητές υψηλού επιπέδου που δούλεψε, όπως ο Τσαβι Πασκουαλ.

1232850 1

Νικ Καλάθης. Τον είχατε στον Παναθηναϊκό από την πρώτη στιγμή που ήρθε από τις ΗΠΑ. Πώς βλέπεις την εξέλιξή του από έναν ταλαντούχο γκαρντ σε ηγέτη του Παναθηναϊκού;

Αν και ήταν πάντα ένας παίκτης με σπουδαίο ταλέντο, δεν μπορούσε κάποιος να πει με σιγουριά ότι θα έφτανε σε αυτό το επίπεδο, και ότι θα μπορεί να επωμιστεί ένα τέτοιο ρόλο. Πολλοί παίκτες με πλούσια προσόντα δεν το κατάφεραν. Αυτό δείχνει και την εργατικότητα του αλλά και την δύναμη του χαρακτήρα του. Νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και για τον Παναθηναϊκό αλλά και το ελληνικό μπάσκετ.

Πάμε λίγο στον αρχηγό του Ολυμπιακού, τον Βασίλη Σπανούλη. Συνεργαστήκατε στον Παναθηναϊκό. Θέλω να μου πεις τη γνώμη σου για τον Βασίλη και αν ήταν αναμενόμενη η πορεία του;

Ο Βασίλης είναι μια από τις πιο δυνατές προσωπικότητες του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ένας άνθρωπος γεννημένος νικητής και από τους παίκτες που ζουν και δουλεύουν για το μπάσκετ. Όσοι έχουν εργαστεί μαζί του καταλαβαίνουν πολύ καλά γιατί έχει πετύχει τόσα πολλά στην καριέρα του. Πιστεύω ότι αν είχε την πολυτέλεια να διαλέξει μια καλύτερη κατάσταση για αυτόν στην Αμερική, θα είχε πετύχει και στο NBA.

Από τους εν ενεργεία παίκτες ποιον ξένο και ποιον έλληνα θα ήθελες να προπονήσεις αλλά και ποιους θα ήθελες στην ομάδα;

Από Έλληνες νομίζω ότι η απάντηση είναι πολύ απλά τον Γιάννη Αντεντοκουμπο. Αλλά αν θέλεις να μιλήσουμε πιο ρεαλιστικά για παίκτες ευρωπαϊκού βεληνεκούς, θα ήθελα να είχα δουλέψει κάποια στιγμή με τον Νίκο Ζήση, έναν παίκτη που θα είχε τραβήξει πολύ μεγαλύτερη προσοχή πάνω του αν δεν συνυπήρχε με την πιο δυνατή σε γκαρντ γενιά του ελληνικού μπάσκετ. Από ξένους θα ήθελα να είχα ζήσει από κοντά το φαινόμενο Ντοντσιτς.

Πώς είναι η ζωή στη Μόσχα; Πώς υποδέχθηκε η ΤΣΣΚΑ την έλευσή ενός ελληνικού σταφ; Υπήρχαν δυσκολίες;

Η Μόσχα είναι μια πολύ όμορφη Πόλη. Η ζωή στην Ρωσία αλλά και εκτός Ελλάδας γενικά θέλει μια μικρή προσαρμογή αλλά μετά είναι μια σπουδαία εμπειρία. Οι Ρώσοι γενικά είναι πολύ φιλικοί απέναντι στους Έλληνες όποτε και η έλευση μας στην ομάδα ήταν πολύ ομαλή και θετική. Οι όποιες δυσκολίες υπήρχαν δεν είχαν να κάνουν με το θέμα εθνικοτήτων αλλά με την προσαρμογή σε μια νέα προπονητικη φιλοσοφία.

Η ΤΣΣΚΑ είναι ομάδα γεμάτη σπουδαίους παίκτες και προσωπικότητες. Πώς είναι η συνεργασία μαζί τους από τη σκοπιά του προπονητή;

Το να δουλεύεις με μεγάλους παίκτες είναι σπουδαίο . Όχι μόνο γιατί πολλές φορές κάνουν την δουλειά σου πιο εύκολη αλλά και γιατί ο τρόπος που χειρίζονται τις διάφορες καταστάσεις στο γήπεδο ,με κάνει να σκέφτομαι διαφορετικά, μου δίνουν ιδέες. Δεν είναι όμως τόσο απλό. Ο χειρισμός αυτών των προσωπικοτήτων δεν είναι απλή υπόθεση. Μεταξύ των πολλών άλλων , είναι απαραίτητο να αποδεικνύεις τις γνώσεις σου και ικανότητα σου σε κάθε συναναστροφή για να κερδίσεις τον σεβασμό τους.

Οι Έλληνες προπονητές έχουν δυναμική παρουσία στην Ευρώπη. Πιστεύεις ότι οι Έλληνες προπονητές και παίκτες είναι το καλύτερο εξαγώγιμο προϊόν;

Το ελληνικό μπάσκετ πάντα ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Παλαιότερα μπορούσαμε να κρατήσουμε τους παίκτες και τους προπονητές εντός Ελλάδας. Μετά την οικονομική κρίση δεν ήμασταν σε θέση να τους κρατήσουμε όλους εντός και για αυτό, όπως λες , γίναμε εξαγώγιμο προϊόν. Οι Έλληνες προπονητές επωφελήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο από το υψηλό επίπεδο προπονητών που ήρθαν στην Ελλάδα τα χρυσά χρόνια του μπάσκετ και τώρα δείχνουν υψηλό επίπεδο γνώσης και μεθοδικής δουλειάς που μας ξεχωρίζει από άλλους.

1235415 1 1

Συμφωνείς με την άποψη και του Δημήτρη Ιτούδη για σειρά playoffs ως το τέλος στην Ευρωλίγκα, αντί για το Final Four;

Σίγουρα τα playoffs είναι πιο δίκαια. Αλλά πλέον το μπάσκετ για να προχωρήσει έχει μετατραπεί σε προϊόν και ως τέτοιο το ζητούμενο δεν είναι το πιο δίκαιο αλλά το πιο εμπορικό. Προφανώς οι άνθρωποι που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις κρίνουν ότι το final four είναι πιο εμπορικό. Θα το ξέραμε σίγουρα αν είχαμε δοκιμάσει και τα playoffs. Όπως και να έχει αυτή είναι η κατάσταση και υπό αυτές τις συνθήκες πρέπει να αγωνιστούμε.

Τι να περιμένουμε από την φετινή ΤΣΚΚΑ;

Μια ομάδα που θα πρωταγωνιστεί όπως πάντα. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να διατηρήσουμε το υψηλής ποιότητας μπάσκετ που παίξαμε μέχρι τώρα και να προσθέσουμε σκληράδα στο παιχνίδι μας. Έχουμε ένα καλό συνδυασμό έμπειρων παικτών και νέων πεινασμένων αθλητών και ελπίζω αυτό να βγει καλά στο γήπεδο.

Μιας και ολοκληρώθηκαν, όπως φαίνεται τα ρόστερ των δύο αιωνίων θέλω να μου κάνεις ένα πρώτο σχόλιο για τις μεταγραφές αλλά και τις ανανεώσεις που έγιναν αλλά και πως κρίνεις τους δύο προπονητές.

Οι προπονητές των ομάδων είναι του υψηλότερου επιπέδου και δείχνει το ότι οι ελληνικές ομάδες σέβονται την αξία του προπονητή. Ο Παναθηναϊκός έχει την πολυτέλεια να συνεχίζει με τον προπονητή του ενώ ο Ολυμπιακός γυρνάει σελίδα και θα έχει περίοδο προσαρμογής αλλά πιστεύω ότι ο coach Σφαιροπουλος έκλεισε έναν επιτυχημένο κύκλο και άφησε έργο πίσω του. Τα ρόστερ δεν μου αρέσει να τα κρίνω το καλοκαίρι χωρίς να δω πως ο προπονητής σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τους παίκτες. Προφανώς οι δυο πιο ενδιαφέρουσες κινήσεις είναι η μεταπήδηση του Παπαπέτρου στον ΠΑΟ και η αντικατάσταση του από τον Τιμα στον Ολυμπιακό.

Ποια ομάδα πιστεύεις ότι θα είναι πιο ανταγωνιστική σε επίπεδο Ευρωλίγκας;

Είναι νωρίς για να κρίνουμε κάτι τέτοιο, αλλά νομίζω όπως κάθε σεζόν θα χτυπήσουν τετράδα στη regular season και final four. Η ομάδα με τις λιγότερες ατύχιες θα πάει πιο ψηλά.