Παρά λίγο ν’ αυτοκτονήσει...

aek layrio harris

Του Κ. Τσιαμτσιούρη

Όταν έχεις διαφορά 24 πόντων και …αέρα 16 απ’ το επιθυμητό +8, με μόλις επτά λεπτά να απομένουν πρέπει να έχεις τάσεις …αυτοκτονίας για να την χάσεις ειδικά στην έδρα σου.

Η ΑΕΚ κάπως έτσι συμπεριφέρθηκε στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης με το Λαύριο και από μια εύκολη επικράτηση παραλίγο να βρεθεί στο καναβάτσο και να χάσει απ’ την διαφορά έως και το παιχνίδι…

Τελικά η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα, που έξαλλος κάλεσε δυο φορές σε τάιμ άουτ τους παίκτες του, για να τους βάλει τις φωνές, επικράτησε με 96-86 καθώς ο παραλίγο MVP του αγώνα και ενδεχομένως MVP του φετινού πρωταθλήματος, Μακένζι Μουρ, ήταν αυτός που έκανε το πιο …ανόητο λάθος στο τέλος. Ο Αμερικανός φόργουορντ, αφού αστόχησε σε μια απ’ τις δυο βολές που κέρδισε με 30’’ πριν από τη λήξη, μετά από δυο βολές του Τζέιμς αστόχησε σε σουτ τριών πόντων με 10’’ να απομένουν και αμέσως μετά, ενώ το χρονόμετρο έτρεχε, έκανε φάουλ στον Κέβιν

Πάντερ πριν αυτός περάσει το κέντρο με το χρονόμετρο να δείχνει μόλις 5’’. Ο πρώην άσος του Λαυρίου με δυο βολές έστειλε την διαφορά στους 10 πόντους και όταν ένα μακρινό τρίποντο του Νίξον στην εκπνοή κατέληξε εκτός καλαθιού της ΑΕΚ, η «Ένωση» πανηγύρισε την διπλής αξίας νίκη καθώς με αυτή «έπιασε» το Λαύριο στην τρίτη θέση και το προσπέρασε μάλιστα έχοντας πλέον το πλεονέκτημα της ισοβαθμίας καθώς ανέτρεψε το 80-72 του πρώτου γύρου.

Μέχρι και το 33’ πάντως τίποτε δεν προοιώνιζε μια εξέλιξη θρίλερ στο τέλος καθώς η ΑΕΚ κατάφερε να ελέγχει απόλυτα τον ρυθμό και το σκορ στην αναμέτρηση και μάλιστα με κινητήριο μοχλό και οργανωτή τον Βασίλη Ξανθόπουλο και εκτελεστή τον Μάνι Χάρις, έφτασε στο +15 στο 18’ (50-35), στο +20 στο 28’ (69-49) και στο +24 στο 33’ (80-56).

Κάπου εκεί ο Σάκοτα απέσυρε τον Χάρις στον πάγκο, ενώ η άμυνα της ΑΕΚ ανέλαβε χρέη απλού παρατητηρή καθώς το Λαύριο, πολύ άστοχο μέχρι τότε απ’ την περιφέρεια, άρχισε να βομβαρδίζει το καλάθι της. Με έξι τρίποντα στα επόμενα έξι λεπτά, οι φιλοξενούμενοι αρχικά έκαναν ένα επιμέρους σκορ 15-0 και μείωσαν σε 80-71, ενώ μετά από ένα λάθος του Γκριν και κλέψιμο του Νίκον στο τελευταίο λεπτό, που οδήγησε σε ένα τρίποντο του Λαμπ, μείωσαν στο 90-85, φτάνοντας κοντά σε μια μεγάλη ανατροπή και αγκαλιά με την …διατήρηση τουλάχιστον του δικού τους πλεονεκτήματος. 

Ο Ντελρόι Τζέιμς όμως ήταν ψύχραιμος σε 4 βολές στη συνέχεια, αν και ήταν ένας απ’ τους παίκτες της ΑΕΚ που ο Χρήστος Σερέλης ζήτησε απ’ τους παίκτες του να σημαδέψουν με φάουλ στα τελευταία δευτερόλεπτα, και με τις τελευταίες έγραψε το 94-86 με 23,9’’ να απομένουν. Στη συνέχεια ο Μέγιερ πρώτα και μετά ο Μουρ αστόχησαν σε διαδοχικά σουτ τριών πόντων, ενώ το φάουλ του τελευταίου στον Πάντερ, έκρινε ουσιαστικά την αναμέτρηση.

Απ’ την ΑΕΚ, ο Μάνι Χάρις των 18 πόντων, των 15 ριμπάουντ και των 5 ασίστ ήταν πάλι κορυφαίος, αν και η ομάδα του είχε πάλι σημαντικά προβλήματα στην πέριφερειακή άμυνα, ειδικά με τον Μάικ Γκριν στο παρκέ. Πολύτιμος πάλι ο Πάντερ, που εκτός των τελευταίων βολών, ευστόχησε και σε ένα τρίποντο με 55’’ να απομένουν, που διατήρησε το προβάδισμα της «Ένωσης» σε μια περίοδο που είχε προβλήματα στο σκοράρισμα, ενώ και ο Δημήτρης Μαυροειδής έκανε καλό παιχνίδι, μετά από καιρό, με 16 πόντους και 6 ριμπάουντ, κτυπώντας το Λαύριο στην ρακέτα, όπου αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα στην άμυνά του. 

Για το Λαύριο, ο Μουρ είχε 23 πόντους, 13 ριμπάουντ και 8 ασίστ αλλά και την λάθος επιλογή του φάουλ στο τέλος, με τον Σερέλη να του το εξηγεί αμέσως μετά και τον Αμερικανό να …καταρρέει στο παρκέ όταν κατάλαβε την …γκάφα του.

Τα δεκάλεπτα: 24-18, 52-39, 74-56, 96-86

ΑΕΚ (Σάκοτα): Τζέιμς 17, Γκριν 6, Χάρις 19, Λαρεντζάκης 4, Χάντερ 12, Ξανθόπουλος 5 (1), Βασιλόπουλος 4, Μαυροειδής 16, Καββαδάς, Πάντερ 13 (2).

ΛΑΥΡΙΟ (Σερέλης): Κακλαμανάκης 2, Λαμπ 1, Μέγιερ 17 (3), Ουίγκινς 11 (1), Μουρ 23 (1), Τζόνσον 4, Βεργίνης, Κουζέλογλου 2, Νίξον 10 (2), Περράκης 3, Γιαννακόπουλος.

Η στατιστική του αγώνα, εδώ