Έγραψε ιστορία ο Τάσος Στεφάνου (pics)

tasos stefanou

Την έχασε τη μάχη με τη ζωή τα ξημερώματα ο Τάσος Στεφάνου,  σε ηλικία 72 ετών, βυθίζοντας σε πένθος το ελληνικό μπάσκετ και όχι μόνο. Συνέδεσε το όνομά του με την ιστορία του Παναθηναϊκού τον οποίο υπηρέτησε πιστά πάνω από μισό αιώνα

. Ήταν ο άνθρωπος που λάτρευε το μπάσκετ και κατείχε ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ. Δε είχε χάσει αγώνα του Παναθηναϊκού και ήταν κοντά σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες του. Είχε φίλους σε όλη την Ευρώπη, με προσφορά αναγνωρισμένη και από τους αντιπάλους. Ήταν και θα αναφέρεται στο εξής ως το παράδειγμα του αληθινού, του πραγματικού φιλάθλου.

Έγραψε ιστορία και αυτή αποτυπώνεται στο κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των παλαίμαχων του Παναθηναϊκού.

«Ξεκίνησε την καριέρα του ως αθλητής στα τμήματα υποδομής του συλλόγου και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού. Ξεκίνησε την καριέρα του ως αθλητής στα τμήματα υποδομής του συλλόγου και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού.

Ήταν πάνω από 50 χρόνια δίπλα στο τριφύλλι και ως γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, στέφθηκε πέντε φορές πρωταθλητής Ευρώπης, κατέκτησε αμέτρητα πρωταθλήματα και συνέβαλε τα μέγιστα των δυνατοτήτων του στην επίτευξη των άθλων του «αυτοκράτορα». 

Γεννήθηκε στην Αθήνα, στα «καταπράσινα» σοκάκια των Εξαρχείων. Ήταν και δεν ήταν 5 ετών όταν αντίκρισε για πρώτη φορά τα μπασκετικά «θηρία» του Παναθηναϊκού να «κατασπαράζουν» τη ΧΑΝ. Μαγεύτηκε! Αγάπησε τον αθλητισμό και αφιέρωσε τη ζωή του στο μπάσκετ. Συμμετείχε σε όλα τα τμήματα των υποδομών της ομάδας, αρχικά ως παίκτης και μετέπειτα σαν έφορος. Αγωνίσθηκε στην ανδρική ομάδα του Παναθηναϊκού, στέφθηκε μαζί της Πρωταθλητής το 1967 και συνέχισε, από διοικητικό πόστο πλέον, να υπηρετεί το «τριφύλλι» με ευλάβεια. Είτε ως παίκτης, είτε ως προπονητής, είτε ως έφορος, ο Τάσος Στεφάνου γνώρισε λαμπρές επιτυχίες. Ρίσκαρε για τον Παναθηναϊκό, αφιέρωσε την ζωή του σ’ αυτόν, γέλασε, έκλαψε και πορεύθηκε πιστά στο πλευρό του.

Κλήθηκε να στηρίξει το τμήμα μπάσκετ του Παναθηναϊκού σε δύσκολες εποχές. Είχε το σθένος, την πίστη που χρειαζόταν για να τα καταφέρει. Ακούραστος εργάτης, συνέχισε να συνεισφέρει στον σύλλογο με τον ίδιο ζήλο, την ώρα που οι «πράσινοι» κάρφωναν καταπράσινη τη σημαία τους στο υψηλότερο βουνό της Ευρώπης. Του αναλογεί μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας, αφού υπήρξε στο πλευρό του μεγάλου συλλόγου εδώ και μισό αιώνα. Πάντοτε αναγκαίος, και τι δεν έκανε για τον «αυτοκράτορα» Παναθηναϊκό. Αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του συλλόγου, γεγονός που τον κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στο φίλαθλο κοινό. Ο Στεφάνου ήταν ο αθλητής του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου που αποκάλεσε πρώτος το κλειστό γήπεδο μπάσκετ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως: «Τάφο του Ινδού».

Ο ίδιος παραδεχόταν πως αποτελεί τον… πνευματικό πατέρα του προσωνύμιου που φέρει η ιστορική έδρα, κάτι που εμπνεύστηκε μετά την προβολή της ταινίας «Τάφος του Ινδού» του Φριτς Λανγκ. Ο ίδιος θυμάται: «Είχα πάει με κάτι συμπαίκτες μου στο σινεμά »Αρζεντίνα», το οποίο βρισκόταν πολύ κοντά στο γήπεδο της Λεωφόρου. Παρακολουθήσαμε την ταινία »Τάφος του Ινδού» του Φριτς Λανγκ. Στο σενάριο, για να πάει ο πρωταγωνιστής στον τάφο έπρεπε να κατέβει μια σειρά με σκαλιά. Ήταν ίδια με εκείνα του κλειστού! Όταν τα είδα, είπα στην παρέα: »Ο τάφος του Ινδού είναι ίδιος με το γήπεδό μας». Το τι έγινε δεν περιγράφετε. Αυτό ήταν! Το όνομα έμεινε για πάντα»!

 Η κηδεία του Τάσου Στεφάνου, θα γίνει την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στις 13:00 στην Κρήτη.

81a

Μία σπάνια φωτό, με τον Τάσο Στεφάνου (τέταρτος από αριστερά) με την ιδιότητα του εφίόρου στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Από αριστερά ο Τάσος Βαλοπετρόπουλος, ο Κώστας Πολίτης, συνεγάτης του Πάνος Μεταξάς, τον οποίο είχε παντρέψει ο Τάσος Στεφάνου.

Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός
 
«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods εκφράζει τη βαθιά οδύνη της για το χαμό ενός εξέχοντος  μέλους της «οικογένειάς» της, του Τάσσου Στεφάνου, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή τα ξημερώματα της Τρίτης (19/12).
Ο εκλιπών συνέδεσε το όνομά του με το «τριφύλλι» διατελώντας αθλητής και παράγοντας του συλλόγου για περισσότερα από πενήντα χρόνια.
Γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1945  και ξεκίνησε την καριέρα του ως αθλητής στα τμήματα υποδομής της καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού. Αγωνίσθηκε στην ανδρική ομάδα, στέφθηκε μαζί της Πρωταθλητής το 1967 και συνέχισε, από άλλα πόστα πλέον, να προσφέρει στον σύλλογο. Είτε ως προπονητής, είτε ως έφορος, είτε ως Γενικός Διευθυντής της ΚΑΕ, ο Τάσσος Στεφάνου γνώρισε λαμπρές επιτυχίες με τον Παναθηναϊκό, στον οποίο είχε αφιερώσει τη ζωή του.
Ο Τάσσος Στεφάνου ήταν ένας «πιστός στρατιώτης» της Παναθηναϊκής Ιδέας, την οποία υπηρέτησε με πάθος. Από σήμερα η Παναθηναϊκή οικογένεια είναι φτωχότερη. Θα αποτελεί για όλους μας έμπνευση και θα συνεχίσει να μας καθοδηγεί με το ήθος και την ευγένεια του, αξίες άρρηκτα συνδεδεμένες με την ομάδα μας.
Την Τετάρτη (20/12, 15.00) θα τελεστεί Τρισάγιος στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, ενώ η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή (22/12, 13.00) στο αγαπημένο του Φόδελε στο Ηράκλειο της Κρήτης...
Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του. Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή τόσο στο αποψινό αγώνα της ομάδας μας, όσο και σε όλες τις αναμετρήσεις της Euroleague και Eurocup αυτής της αγωνιστικής.
Καλό ταξίδι.»


Η ανακοίνωση ης ΚΑΕ Ολυμπιακός
Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Τάσου Στεφάνου και του Παναθηναϊκού για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου.

Ο Τάσος Στεφάνου υπήρξε ένας εργάτης του μπάσκετ και το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο».

 

Η ανακοίνωσης του συνδέσμου Βετεράνων καλαθοσφαιριστών του Ολυμπιακού
 
«Ένας άνθρωπος με ήθος που αφιέρωσε τη ζωή του στο μπάσκετ και τον Παναθηναϊκό έφυγε σήμερα από κοντά μας. Ο Τάσος Στεφάνου υπήρξε πρότυπο αθλητή και παράγοντα και θα τον θυμόμαστε πάντα για την ευγένειά του και την αφοσίωσή του στις αξίες του αθλητισμού.
Ο Σύνδεσμος Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ολυμπιακού εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην μονάκριβη κόρη του, Τέτα, για την απώλεια του πολυαγαπημένου της πατέρα. Σύνδεσμος Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ολυμπιακού».