Μην τον χειροκροτάτε, μιμηθείτε τον

diama1

Ο Γιώργος Βαλαβάνης γράφει για την υπερπροσπάθεια του Δημήτρη Διαμαντίδη στη Βιτόρια, στέκεται στους συμπαίκτες που δεν τον βοήθησαν καθόλου, στον Τζόρτζεβιτς ο οποίος «μαθαίνει στα πλέι οφ την ψυχολογική και προπονητική διαχείρηση τέτοιων αγώνων» ενώ εξηγεί ότι ο Μπουρούσης δεν άφησε τους πράσινους να του πάρουν τη μπουκιά από το στόμα.

 Aν, ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήθελε να μιμηθεί τον Θανάση Βέγγο, θα έχει βάλει στην...σειρά τους συμπαίκτες του, όπως είχε κάνει ο αείμνηστος ηθοποιός με τις εφτά αδελφές του και θα τους έχει...ταράξει στα χαστούκια, γιατί δεν αξιοποίησαν στην παράταση του δεύτερου αγώνα με την Λαμποράλ, το εκπληκτικό τρίποντο που σημείωσε στα 8’’ και τους έδωσε την ευκαιρία να έφευγαν με το 1-1 από την Βιτόρια. Δεν κάνει, όμως, τέτοια πράγματα ο Μήτσος. Ούτε κάν ομιλία δεν κάνει στα αποδυτήρια και όσο ο Παναθηναϊκός έχει ακόμα πιθανότητες πρόκρισης, δεν πρόκειται να μιλήσει. Τα έργα του μιλάνε από μόνα τους.

Σε ηλικία 36 ετών και με το ισχυρό «θέλω» του για να ανοίξει τον δρόμο πρόκρισης του Παναθηναϊκού προς το 11ο φάιναλ φορ της ιστορίας του, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο για το έκτο και τελευταίο της καριέρας του, ο αρχηγός του «τριφυλλιού» έγινε...μπαλαρίνα και εκτός ισορροπίας, με το ένα πόδι στον αέρα και με την φόρα του σώματος του προς τα πίσω, φώναξε το σύνθημα της νίκης στα άλλα...παλικάρια της ομάδας. Ποιός τον άκουσε; Μόνο ο... Μπουρούσης που αντιλήφθηκε ότι ο συμπατριώτης του, Διαμαντίδης θα του «άρπαζε την μπουκιά» και διεκπεραίωσε επιτυχώς τις πρώτες επιθέσεις της Λαμποράλ στην παράταση, παίρνοντας την μπάλα κοντά στο καλάθι και εξουδετερώνοντας τον Κούζμιτς (5 φάουλ) που τον είχε περιορίσει αποτελεσματικά.

«Συνήθως, η ομάδα που οδηγεί το παιχνίδι στην παράταση, νικά, γιατί έχει καλύτερη ψυχολογία, αλλά εμείς ήμασταν πιο τυχεροί και ψύχραιμοι από τον Παναθηναϊκό» παραδέχτηκε ο Έλληνας σέντερ της Λαμποράλ και ενώ ο Χέινζ και ο Ουίλιαμς, αντί ορθολογιστικών επιθέσεων και μεγαλύτερης βεβαιότητας στις επιθετικές πρωτοβουλίες τους, αστόχησαν σε δυο συνεχόμενα καθοριστικά τρίποντα. Ο Ανταμς «απάντησε» στους δυο συμπατριώτες του, με εύστοχο τρίποντο και ο Παναθηναϊκός είναι πλέον με την «πλάτη στον τοίχο». Τώρα, απ’ αυτή την θέση, πρέπει να βγάλουν τον εξάκις πρωταθλητή Ευρώπης, ΟΛΟΙ οι συμπαίκτες του Διαμαντίδη και φυσικά ο Τζόρτζεβιτς που μαθαίνει στην διάρκεια των πλει οφ για την προπονητική και ψυχολογική διαχείριση αυτών των αγώνων. Γιατί, στον πρώτο αγώνα η κάκιστη εικόνα του ΠΑΟ, βαραίνει σε ποσοστό άνω του 50% τον Σέρβο προπονητή για την ψυχολογική προετοιμασία της ομάδας και την τακτική που ακολούθησε.

 Η Λαμποράλ δεν είναι άτρωτη. Κάθε άλλο, μάλιστα. Ξέρει, όμως να κρύβει τις αδυναμίες της, τις τρεις σημαντικές απουσίες της και οι 6-7 παίκτες του Περάσοβιτς, παίζουν με το μέγιστο πάθος, χωρίς το άγχος του γηπεδούχου να «λυγίζει» τα χέρια τους, ειδικά από την γραμή του τρίποντου που ήταν αισθητά πιο εύστοχοι από τον Παναθηναϊκό και στα δυο παιχνίδια. Και «το έχουν» και το πιστεύουν ο Τζέιμς, ο Ανταμς, ο Μπέρτανς από την γραμή των 6.75, ενώ ο Παναθηναϊκός είναι...δυσκοίλιος στο μακρινό σουτ και πρέπει να σιγουρεύει τις επιθέσεις του. Στο δεύτερο παιχνίδι, χαμήλωσε τον μέσο όρο επίθεσης της Λαμποράλ κατά 10 πόντους, αλλά έχασε από την επίθεση.

Στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός, παρά το δεδομένο άγχος που θα έχει λόγω του μηδενικού περιθωρίου άλλης ήττας που θα σημάνει αποκλεισμό, θα φτάσει στο 2-2, γιατί θα παίξει με το «μαχαίρι στα δόντια», θα έχει την συμπαράσταση 20.000 φίλων του και την ψυχολογία του γηπεδούχου. Αν, όμως, φτάσει στο πέμπτο παιχνίδι και ηττηθεί ξανά στην Βιτόρια, θα πρέπει ΟΛΟΙ στον Παναθηναϊκό, να ζητήσουν συγνώμη από τον αρχηγό τους και κάποιοι, όπως ο Πάβλοβιτς, να δώσει στον Διαμαντίδη και ποσοστό από το συμβόλαιο του, ανάλογο με τα λάθη που έκανε και την τεχνική ποινή που δέχτηκε. Για την συνεισφορά του από την θέση του φόργουορντ και τον λόγο της απόκτησης του, μπροστά από τον Γιάνκοβιτς, τα λόγια είναι-προ πολλού-περιττά.

ΥΓ. Αν πέρυσι, ο Ομπράντοβιτς οδήγησε την Φενέρ στο φάιναλ φορ της Μαδρίτης για πρώτη φορά στην ιστορία της τουρκικής ομάδα, φέτος, είναι σαφές ότι ο «Ζότς» την έχει ετοιμάσει για τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της. Βλέποντας την Φενέρ να διαλύει την περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ, στον δεύτερο αγώνα, θυμήθηκα την οκτάωρη προπόνηση που είχε κάνει στον Παναθηναϊκό και πάλι σε  διαδικασία των πλει οφ, επιστρέφοντας στην Αθήνα, με ήττα. Μοναδικός στην προετοιμασία των ομάδων τους για να βρίσκονται στο τοπ της φόρμας τους, πνευματικά και αγωνιστικά, την κατάλληλη στιγμή. Το έκανε στον Παναθηναϊκό και το επαναλαμβάνει στην Φενέρ. «Εξαφάνισε» την απουσία του Βέσελι, πήρε το μάξιμουμ από τον Σλούκα, ύστερα από ύπουλο τραυματισμό.

Στο Βερολίνο, ο οκτάκις πρωταθλητής Ευρώπης, θα πάει για το έννατο δαχτυλίδι του.