Ο Βαγγέλης κερνάει …ΠΡΟΚΡΙΣΗ

Olympiakos real mantzaris1

Τα δύσκολα, αλλά και η Ρεάλ εξιτάρουν τον Ολυμπιακό, που στον αγώνα για την επιβίωσή του, πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνισή του μέχρι τώρα και κατατρόπωσε τη βασίλισσα (99-84), μέσα σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ.

Τώρα που κρίνονται όλα, η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, πέρα από την νίκη, αλλά και την ανατροπή της διαφοράς, έστειλε το πιο ηχηρό μήνυμα προς τους δύο τελευταίους αντιπάλους της στο «Τοπ-16». Με την Χίμκι στ Ρωσία και με την ΤΣΣΚΑ στο Ν. Φάληρο.Όλα είναι ακόμη ρευστά για την πρόκριση στην επόμενη φάση, μετά την πενταπλή ισοβαθμία που υπάρχει (Μπαρτσελόνα, Μπάμπεργκ, Ολυμπιακός, Ρεάλ, Χίμκι) για την 3η και 4η θέση, στον όμιλο - φωτιά, αλλά με τέτοια εμφάνιση, οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

 Ανήμερα της γιορτής του, ο Βαγγέλης Μάντζαρης έκανε το καλύτερο δώρο στον εαυτό του με την εκπληκτική απόδοσή του. Τη χρειαζόταν για να τονωθεί ψυχολογικά και ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Με 6/6 τρίποντα (ατομικό ρεκόρ), έστειλε αδιάβαστο τον Λάσο και μαζί με τον Βασίλη Σπανούλη, οδήγησαν εκ του ασφαλούς τον Ολυμπιακό στην επίτευξη του στόχου.  

Με την απόδοση του α΄ ημιχρόνου, ο Ολυμπιακός έκτισε τη νίκη του και ανάγκασε τη Ρεάλ να σκέφτεται από νωρίς τον τρόπο με τον οποίο θα προστατεύσει τη διαφορά των 12 πόντων του αγώνα στην Μαδρίτη. Οι «ερυθρόλευκοι» με την ενέργεια, τη διάρκεια, το πάθος και την αποφασιστικότητα που τους διέκρινε, είχαν αξιοθαύμαστη ισορροπία σε άμυνα και επίθεση. Υποχρέωσαν τη Ρεάλ σε χαμηλή παραγωγικότητα και επιθετικά είχαν την καλύτερη βραδιά.  Ο Ολυμπιακός διέθετε πληρότητα, περισσότερες λύσεις και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πήρε τα μέγιστα από όλους τους παίκτες του. Με σωστή διαχείριση, κράτησε φρέσκια την ομάδα του και χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι παρέταξε δύο διαφορετικές πεντάδες στις δύο πρώτες περιόδους.

Τα πλάνα της Ρεάλ από νωρίς πήγαν περίπατο, όταν δέχθηκε νωρίς δύο τρίποντα από τον Μάντζαρη, σε συνδυασμό και με την υπεροχή του Ολυμπιακού κοντά στο καλάθι. Τόσο ο Μιλουτίνοφ, όσο και ο Ουόρικ στο δεύτερο πεντάλεπτο, έκαναν μεγάλη ζημιά στη «βασίλισσα» και η διαφορά εκτοξεύθηκε στους 15 πόντους (14΄34-19), χωρίς να είναι στην πεντάδα οι Σπανούλης, Μάντζαρης. Ακόμη και όσες φορές η Ρεάλ με σπασμωδικές προσπάθειες κατάφερε να μειώσει τη διαφορά, ο Ολυμπιακός αντιδρούσε αμέσως. Όπως στο τέλος του α΄ δεκαλέπτου που η διαφορά μειώθηκε στους δύο πόντους (19-17), μετά από ένα προβάδισμα 10 πόντων στο πρώτο κιόλας τετράλεπτο (14-4), ο Σπανούλης απάντησε με τρίποντο (22-17).Το ίδιο έπραξε ο αρχηγός και στη λήξη του ημιχρόνου, οδηγώντας την ομάδα στα αποδυτήρια με ένα +20 (53-33).

Η διαφορά έφτασε και τους 25 πόντους στην τρίτη περίοδο (68-43) και όταν σε ένα στιγμιαίο χαλάρωμα η Ρεάλ μείωσε στους 16 (70-54), ο Μάντζαρης της έκοψε κάθε διάθεση για επιστροφή, με το πέμπτο τρίποντό του. Ήταν φανερό ότι το ενδιαφέρον της τελευταίας περιόδου θα εστιαζόταν στην τελική διαφορά. Και η Ρεάλ έχοντας αποδεχθεί την ήττα, έριξε όλο το βάρος στο να διατηρήσει τη διαφορά του πρώτου αγώνα. Κατάφερε να μειώσει σε 14 πόντους στο 1΄38΄΄ πριν από τη λήξη (92-78), αλλά ο Σπανούλης με τις βολές, ο Πρίντεζης με το κάρφωμα και ο Παπανικολάου με τις δύο «τάπες», έβαλαν το κερασάκι στην τούρτα.

Δεν υπάρχει παίκτης του Ολυμπιακού που να μην είχε συμβολή σ’  αυτή την επιτυχία. Ο Μάντζαρης, ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, έδωσαν το σύνθημα και ακολούθησαν οι υπόλοιποι. 

Τα δεκάλεπτα: 23-17, 53-33, 73-54, 99-84.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γ. Σφαιρόπουλος): Όντομ 3 (1), Χάντερ 5, Παπαπέτρου 7 (1), Σπανούλης 18 (2/6 τρ., 6 ασ.), Στρόνμπερι 5 (1), Μιλουτίνοφ 4, Πρίντεζης 17, Μάντζαρης 19 (6/6), Ουόρικ 8, Χάκετ 5, Παπανικολάου 8.

ΡΕΑΛ (Π. Λάσο): Ρίβερς 17 (3), Φερνάντεθ, Νοτσιόνι 9 (2), Ματσιούλις 6 (2), Ρέγιες 6, Ροντρίγκεθ 11 (1), Αγιόν 7, Κάρολ 11 (1), Λίμα, Γιουλ 17 (3), Τέιλορ.