Σπανούλης: «Οταν χάνεις έναν τελικό, θες να πας πίσω και να το πάρεις»

vassilis spanoulis olympiacos piraeus eb15

Ο Βασίλης Σπανούλης δήλωσε πως είναι πανέτοιμος για το... step up στον β' γύρο του Top 16, σχολίασε την επιστροφή του Παπανικολάου και μίλησε για την «δίψα» της επιστροφής στον τελικό του Final Four.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο αρχηγός των ερυθρόλευκων στην επίσημη ιστοσελίδα της Euroleague: Για το τί χρειάζεται να βελτιώσει ο Ολυμπιακός στον β' γύρο του Top 16: «Θέλουμε περισσότερες νίκες για να προκριθούμε στα πλέι οφ που είναι και ο στόχος μας. Είχαμε σκαμπανεβάσματα στο πρώτο μισό. Ξεκινήσαμε με δύο πολύ καλές εφμανίσεις και μετά ακολούθησαν δύο πολύ κακά παιχνίδι που τα πληρώνεις στο Top 16. Πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια, δεν υπάρχει άλλος τρόπος αν θέλουμε να προκριθούμε. Δεν ξέρω τι συνέβη, αλλά οι ήττες από Μπάμπεργκ και Ζαλγκίρις μας έβαλαν σε δύσκολη θέση. Πρέπει να παλέψουμε και να πάρουμε μερικές καλές νίκες»

Για το αν νιώθει πως είναι έτοιμος να ανεβάσει επίπεδο στην απόδοσή του: «Ναι, είμαι έτοιμος. Νιώθω καλά σωματικά και είμαι υγιής. Είχαμε μερικά προβλήματα στο ξεκίνημα της σεζόν, αλλά τώρα είμαι έτοιμος. Ξέρω πως η ομάδα μου χρειάζεται να βγω μπροστά στα κρίσιμα παιχνίδια που έρχονται. Ξέρω πως θα πρέπει να κάνω τα πάντα για να βοηθήσω την ομάδα μου να προκριθεί και είμαι έτοιμος».

Για την επιστροφή του Κώστα Παπανικολάου: «Είναι σπουδαίο για εμάς, γιατί έχουμε έναν καλό κορμό, πράγμα που είναι σημαντικό για την επιτυχία. Είναι δύσκολο να κάνεις αλλαγές τέτοια περίοδο, αλλά έπρεπε να πάρουμε έναν παίκτη όπως ο Κώστας. Είμαστε χαρούμενοι που φέραμε πίσω έναν δικό μας άνθρωπο. Ο Κώστας είναι σαν αδερφός μας και πετύχαμε πολλά στο παρελθόν. Εχουμε μεγάλο κίνητρο να πετύχουμε ξανά στο παρόν και το μέλλον».

Για το αν θεωρεί τον αγώνα στην Βαρκελώνη παιχνίδι-κλειδί: «Για να είμαι ειλικρινής, κάθε παιχνίδι από εδώ και πέρα είναι κλειδί. Ετσι είναι η κατάσταση και κάθε παιχνίδι είναι σαν τελικό. Ξέρω πως και η Μπαρτσελόνα είναι σε άσχημη θέση, αλλά δεν νοιαζόμαστε για τους αντιπάλους. Τους σεβόμαστε, αλλά πρέπει να φροντίσουμε τους εαυτούς μας. Πρέπει να προσπαθήσουμε να είμαστε σε καλή κατάσταση και στην καλύτερη θέση να παλέψουμε, να είμαστε συγκεντρωμένοι».

Για το γεγονός πως ο Ντιλέινι δήλωσε ότι εκτελεί ένα play που ο κόουτς Μπαρτζώκας είχε σχεδιάσει για εκείνον: «Πρώτα απ' όλα, ο Ντιλέιν κάνει εξαιρετική σεζόν, όπως και η ομάδα του. Πρέπει να πω ότι είναι λίγο ασυνήθιστο αυτό, αλλά δείχνει ότι οι καλοί παίκτες θέλουμε συνεχώς να βελτιώνονται. Πιστεύει πως μπορεί να γίνει πιο αποδοτικός με αυτό το play και το είπε στον κόουτς. Οπως είπα, δείχνει ότι θέλει να βελτιωθεί. Και όντως είναι τιμητικό για μένα».

Για το τι σημαίνει «σωστό μπάσκετ» για τον ίδιο και τον Ολυμπιακό: «Πρέπει να παίξουμε μπάσκετ με αυτοπεποίθηση και να σιγουρευτούμε πως όλοι κάνουν το δικό τους step up στον ρόλο που έχουν και δίνουν το 100%. Αυτό σε κάνει επιτυχημένο. Θα πρέπει να κάνουμε step up και να μην παίζουμε απλά καλά, αυτό δεν αρκεί τώρα. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να νικήσουμε. Δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι αν παίξουμε καλά. Θα είμαστε ικανοποιημένοι μόνο αν νικήσουμε και όλοι πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε την επόμενη φάση στην άμυνα και στηνεπίθεση. Δεν πρέπει να σκέφτεσαι τι συνέβη πριν. Πρέπει να πηγαίνεις στην επόμενη φάση και να κάνεις αυτό που πρέπει».

Για το πώς τον αντιμετωπίζουν οι αντίπαλες άμυνες εδώ και χρόνια: «Δεν είναι εύκολο να έχεις την αντίπαλη άμυνα να επικεντρώνεται σε σένα, αλλά αυτή είναι η δουλειά μου εδώ και τόσα χρόνια. Μερικά χρόνια είναι πιο δύσκολο, άλλα λιγότερο, αλλά έχω μάθει να παίζω με αυτόν τον τρόπο. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είσαι αφοσιωμένος και να παίζεις ομαδικό μπάσκετ. Είναι ένα ομαδικό άθλημα και όλοι πρέπει να βρίσκονται στην κατάλληλη θέση και να παίρνουν τη σωστή απόφαση στη σωστή στιγμή, να είναι έτοιμοι να πάρουν την σωστή πάσα ή να κάνουν το σωστό σουτ. Για όλα αυτά, πρέπει να είσαι πάντα συγκεντρωμένος».

Για το αν ο φετινός όμιλος του Ολυμπιακού είναι ο δυσκολότερος που έχει γίνει στο Top 16: «Νομίζω πως είναι ο πιο δύσκολος όμιλος που έχω δει. Υπάρχουν πολλά σκαμπανεβάσματα, η κατάσταση αλλάζει κάθε εβδομάδα. Πιστεύω πως θα δούμε πολλά μεγάλα παιχνίδια μέχρι το τέλος του Top 16 και πολλές ομάδες θα διατηρήσουν τις πιθανότητές τους να μπουν στα πλέι οφ μέχρι το φινάλε του γύρου».

Για το πόσο σημαντικό είναι να βλέπει ο κόσμος τις μεγάλες ομάδες να παίζουν αντίπαλες συχνά, όπως θα γίνεται με το νέο σύστημα την επόμενη σεζόν: «Νομίζω πως αυτό είναι εξαιρετικό. Ο κόσμος θέλει να βλέπει μεγάλα ματς και τις μεγάλες ομάδες. Πιστεύω πως είναι μια σπουδαία κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση. Θα παίξουμε μερικά παραπάνω παιχνίδια, αλλά θα είναι καλύτερο για την προώθηση της διοργάνωσης και φυσικά για τους οπαδούς. Ως παίκτης, νιώθω πολύ ωραία που θα μπορώ να ανταγωνίζομαι τις κορυφαίες ομάδες όλη τη σεζόν. Κάθε παίκτης θέλει μεγάλα παιχνίδια! Το κίνητρο δίνει στους παίκτες την ευκαιρία να δουλέψουν πιο σκληρά και να βελτιωθούν κάθε μέρα».

Για το αν του δίνει κίνητρο το γεγονός ότι πέρυσι ο Ολυμπιακός δεν κατέκτησε την Euroleague και το αν θέλει να προσπαθήσει να επιστρέψει στο Final Four και να πάρει φέτος τον τίτλο και το βραβείο του MVP: «Ήταν δύσκολο να πάμε μέχρι το τέλος του δρόμου και να χάσουμε στον τελικό. Είχαμε μια φανταστική σεζόν και δώσαμε όλα όσα είχαμε, αλλά στα σπορ δεν κερδίζεις πάντα όλα τα τρόπαια. Είμαστε ευλογημένοι και χαρούμενοι που έχουμε πάρει δύο Euroleague και έχουμε φτάσει σε άλλον έναν τελικό μέσα σε τέσσερα χρόνια. Είμαστε περήφανοι και αποτελεί κίνητρο για εμάς το να βρεθούμε ξανά εκεί. Φυσικά, δεν μπορούμε να κοιτάζουμε τόσο μακριά, κοιτάζουμε μόνο το επόμενο παιχνίδι. θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και να πάμε παιχνίδι - παιχνίδι για να φτάσουμε το Final Four και να έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε άλλο ένα τρόπαιο. Υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο: όταν χάνεις έναν τελικό, θέλεις να πας πίσω και πάρεις τον τίτλο. Αλλά, το μόνο που μετράει τώρα είναι το ματς με την Μπαρτσελόνα. Θα πρέπει να πάμε βήμα - βήμα και να συγκεντρωθούμε στο επόμενο παιχνίδι».