• NBA
  • Posted

Νίκη για Μαϊάμι και... Πόποβιτς

Η απίστευτη απόφαση του Γκρεγκ Πόποβιτς να στείλει πίσω στο Τέξας τους καλύτερούς του παίκτες (Ντάνκαν, Πάρκερ, Τζινόμπιλι, Γκριν) ίσως ήταν η αιτία να νικήσει το Μαϊάμι το Σαν Αντόνιο (105-103) στο ντέρμπι της ημέρας (30/11), αλλά τις εντυπώσεις κέρδισαν οι παγκίτες των Σπερς. Κομβικός για τους πρωταθλητές ο Ρέι Άλεν.

Λίγες μόνο ώρες πριν από το τζάμπολ του ματς που περίμεναν πολλοί, ο έμπειρος τεχνικός των «σπιρουνιών» φρόντισε να εκπλήξει με την απόφασή του τόσο τους εχθρούς όσο και τους φίλους της ομάδας. Ο Πόποβιτς έδωσε έντολη στους Τιμ Ντάνκαν, Τόνι Πάρκερ, Μανού Τζινόμπιλι και Ντάνι Γκριν, να επιστρέψουν στη βάση τους, καθώς το επόμενο παιχνίδι στο πρόγραμμα είναι το ντέρμπι της δυτικής περιφέρειας με το Μέμφις.

Η απόφαση του 63χρονου τεχνικού κρίνεται... ευρωπαϊκή! Στο ΝΒΑ δεν συνηθίζουν να προστατεύουν για τα επόμενα ματς πριν τα πλέι οφ, όμως ο Αμερικανός –σερβικής καταγωγής- προπονητής ξέρει πολύ καλά ότι για την πρωτιά στη Δύση, οι Σπερς συναγωνίζονται τους Γκρίζλις και όχι τους πρωταθλητές Χιτ, τους οποίους στα πλέι οφ είναι πιθανό να τους συναντήσουν μόνο στους τελικούς.

Μετά τη φυγή των τεσσάρων άσων του Σαν Αντόνιο άπαντες περίμεναν μία εύκολη επικράτηση για τους Χιτ. Οι αναπληρωματικοί του Πόποβιτς πάντως όχι μόνο αποδείχτηκαν «σκληρά καρύδια», αλλά λίγο έλειψε να πανηγυρίσουν και μία ανέλπιστη νίκη. Τουλάχιστον αυτό που κέρδισαν είναι την εμπιστοσύνη του προπονητή τους, αλλά και την αυτοπεποίθησή τους, που πλέον δικαιολογημένα είναι ανεβασμένη.

Τελικά αυτός που «καθάρισε» για το πλήρες Μαϊάμι, ήταν ο βετεράνος σούτινγκ γκαρντ Ρέι Άλεν ο ο οποίος πέτυχε εννιά πόντους –είκοσι συνολικά σε 27’- στην τελευταία περίοδο και το τρίποντο που έβαλε μπροστά το συγκρότημα του Έρικ Σποέλστρα με 100-98, μόλις 22’’ πριν τη λήξη.

Πρώτος σκόρερ του ματς ήταν ο συνήθης ύποπτος ΛεΜπρόν Τζέιμς με 23 πόντους. Ο Ντουέιν Ουέιντ πρόσθεσε 19, ενώ ο Κρις Μπος πέτυχε double double με 18 πόντους και δώδεκα ριμπάουντ.

Για τους ηττημένους ο Γκάρι Νιλ σταμάτησε στους είκοσι πόντους. Πολύ καλός και ο Τιάγκο Σπλίτερ με 18 πόντους και εννιά ριμπάουντ, ενώ σημαντική ήταν και η προσφορά του Γάλλου σούτινγκ γκαρντ Νάντο Ντε Κολό (15 π.).

Μαϊάμι Χιτ (Σποέλστρα): Τζέιμς 23 (2), Λιούις 3 (1), Μπος 18, Ουέιντ 19, Τσάλμερς 8 (1), Κόουλ 8, Άλεν 20 (1), Χάσλεμ 4, Μίλερ 2, Άντονι

Σαν Αντόνιο (Πόποβιτς): Ντιό 12 (10), Μπόνερ 10 (2), Σπλίτερ 18, Ντε Κολό 15 (2), Μιλς 7 (1), Νιλ 20 (2), Μπλερ 6, Άντερσον 9 (1), Τζόζεφ 3 (1)