• NBA
  • Posted

Ενας τρελός στην Κίνα!

 

arenas

Έτοιμος να γίνει συμπαίκτης του Γι Γιανλιάν, στην κινέζικη Γκουαντόνγκ Τάιγκερς εμφανίζεται ο Γκίλμπερτ Αρίνας. Το basketnews θυμάται τα κατορθώματά του και τις τρέλες του στο ΝΒΑ...

Ο 30χρονος γκαρντ δεν στερείται μπασκετικής ικανότητας ούτε έχει γεράσει και γι’ αυτό δεν βρίσκει συμβόλαιο στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι ότι όλοι τον θεωρούν... τρελό!

Ενας μπασκετμπολίστας ο οποίος μεταπήδησε απευθείας από το λύκειο, στο επαγγελματικό πρωτάθλημα και αγωνίζεται με την ίδια άνεση στις θέσεις «1» και «2», ενώ παράλληλα έχει πολύ στενή σχέση με το αντίπαλο καλάθι δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να βρει ομάδα στο ΝΒΑ. Και όμως από ό,τι φαίνεται είναι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σεζόν 2005-06 φορώντας τα χρώματα των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς είχε κλείσει τη χρονιά σκοράροντας κατά μέσο όρο 29,3 πόντους. Μία επίδοση εξαιρετική που οδήγησε τους «Μάγους» στα πλέι οφ εκείνης της σεζόν. Σε έξι παιχνίδια που έπαιξε η ομάδα της πρωτεύουσας ο «agent Zero» -όπως ήταν τότε το παρατσούκλι του λόγω του αριθμού του στη φανέλα- σημείωσε 34 πόντους ανά παιχνίδι. Παράλληλα από το 2005 έως το 2007 αγωνίστηκε τρεις φορές στο All Star Game.

Η ζωή εκτός γηπέδου

Γεννημένος στη Φλόριντα ο Αρίνας από μικρός ήταν ένα παιδί το οποίο περνούσε πολλές ώρες στο δρόμο. Κάπως έτσι είχε πολλές παραστάσεις από ξεκαθαρίσματα λογαριασμών. Ετσι έμαθε και τα... όπλα.

Οταν ξεκίνησε να παίζει στα 19 του χρόνια στο Γκόλντεν Στέιτ, ο «Γκίλμπο» καταλάβε ότι πλέον θα γινόταν πλούσιος και ανυπομονούσε για τη μεγάλη ζωή.

Πολλά ξενύχτια, πολλές καταχρήσεις, αλλά την ίδια στιγμή καλές εμφανίσεις στο παρκέ, γεγονός που επισκίαζε όλα τα υπόλοιπα, καθώς το 2003 κατέκτησε το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη της λίγκας.

Το 2007 ο Αρίνας έκλεινε τα 25 του χρόνια και αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα πάρτι αντάξιο των ονείρων του! Ξόδεψε ένα εκατομμύριο δολάρια για μία βραδιά. Και γιατί να μην το κάνει αφού –σύμφωνα με το σκεπτικό του- είχε λεφτά;

Κολλητός του φίλος εδώ και αρκετά χρόνια είναι ο γνωστός ράπερ The Game στου οποίου μάλιστα το δεύτερο άλμπουμ συμμετείχε.

Πάντως ο «Hibachi» -όπως ήταν το δεύτερο παρατσούκλι του στην Ουάσινγκτον- έχει προσφέρει και φιλανθρωπικό έργο, καθώς έχει υιοθετήσει ένα 10χρονο αγοράκι το οποίο μάλιστα ήταν αργότερα και ballboy στους Ουίζαρντς.

arenas2

Η αρχή του τέλους

Ηταν το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου όταν έγινε γνωστό ότι στο ντουλαπάκι του Γκίλμπερτ Αρίνας στα αποδυτήρια των Ουίζαρντς υπάρχουν μερικά όπλα. Μάλιστα αιτία της παρουσίας των όπλων στο συγκεκριμένο μέρος, ήταν ο τσακωμός με τον συμπαίκτη του Τζαβάρις Κρίτεντον.

Βέβαια όπως αποδείχτηκε τα όπλα που διατηρούσε στην κατοχή του δεν ήταν γεμάτα, αλλά αυτό μικρή σημασία είχε.

Η ίδια η ομάδα του έβγαλε ανακοίνωση καταδικάζοντας το συμβάν, αλλά τονίζοντας ότι δεν υπήρχαν πυρομαχικά στα όπλα.

Από την πλευρά του ο παίκτης είχε χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του και υποστήριξε ότι τα είχε μεταφέρει εκεί λόγω της γέννησης της κόρης του. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του: «Συνέβη στις 10 Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά τη γέννηση της κόρης μου. Αποφάσισα πως δεν ήθελα τα όπλα στο σπίτι μου και γύρω από τα παιδιά μου άλλο πια. Έτσι, τα μετέφερα στο ντουλάπι μου στο Βεράιζον Σέντερ».

Το αποτέλεσμα ήταν ο Αρίνας να τιμωρηθεί για το υπόλοιπο της σεζόν μετά από συνάντηση με τον Ντέιβιντ Στερν. Μερικές ημέρες αργότερα αρθρογράφησε στην Washington Post και παραδέχτηκε τα λάθη του λέγοντας ότι δεν θέλει να είναι εκείνος το παράδειγμα για τα νέα παιδιά.

gilbert-arenas

Ορλάντο και... Κίνα

Τα «ψωμιά» του στην Ουάσινγκτον είχαν τελειώσει και το ήξερε. Ξεκινώντας τη σεζόν 2010-11 άλλαξε τον αριθμό του από μηδέν –το είχε πάρει για να πικάρει τους κριτικούς του ΝΒΑ που έλεγαν ότι δεν θα παίξει ποτέ στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου- σε εννιά. Τον Δεκέμβριο όμως μετακόμισε μέσω ανταλλαγής στο Ορλάντο. Εκεί φόρεσε τον αριθμό ένα προς τιμήν του αγαπημένου του παίκτη, του Πένι Χάρνταγουεϊ.

Στους Μάτζικ δεν μπόρεσε ποτέ να «δέσει» και δεν ένιωσε ποτέ άνετα. Η μετακίνησή του τον περασμένο Μάρτιο στο Μέμφις φάνηκε να τον βοηθάει αλλά η κατάσταση δεν άλλαξε με τους Γκρίζλις να τον αποδεσμεύουν στο τέλος της σεζόν.

Το καλοκαίρι περίμενε να βρει κάποια ομάδα αλλά μάταια. Απογοητευμένος λοιπόν από την κατάσταση αλλά χωρίς διάθεση να σταματήσει το μπάσκετ, ο Αρίνας είναι έτοιμος να πει το «ναι» στην Γκουαντόνγκ Τάιγκερς και να γίνει «Κινέζος».