• NBA
  • Posted

Απ’ τ’ αλώνια στα σαλόνια!

Σε σπουδαία εκτός έδρας νίκη (92-88) μέσα στη Νέα Υόρκη οδήγησε το Τορόντο ο Άλαν Άντερσον αποδεικνύοντας ότι παρά την περιπλάνησή του για χρόνια στα γήπεδα όλου του κόσμου κατόρθωσε πλέον να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να έχει σημαντικό ρόλο σε ομάδα ΝΒΑ.

Ο 31χρονος άσος ο οποίος καλύπτει με την ίδια ευχέρεια τις θέσεις «2» και «3» και στον αγώνα με τους Νικς σταμάτησε στους 26 πόντους σκοράροντας έξι φορές πίσω από τη γραμμή των 7,25 μ. σε οκτώ προσπάθειες.

Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε το 2005 όταν μετά από τέσσερις σεζόν στο Μίσιγκαν Στέιτ αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ. Καμία ομάδα δεν ενδιαφέρθηκε για να τον αποκτήσει κι άρχισε να ψάχνει το πρώτο του συμβόλαιο μέσω των καλοκαιρινών καμπ. Τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς η Σάρλοτ εκτιμά ότι αξίζει μία θέση στο ρόστερ της και υπογράφει συμβόλαιο. Ενεργό μέλος των Μπόμπκατς δεν έγινε ποτέ στην πραγματικότητα κι αποδεσμεύτηκε στις 28/11/2006 πριν υπογράψει ξανά στις «Αγριόγατες» στις 17/03/2007 και μέχρι το τέλος της σεζόν.

Κατά τη διακοπή της συνεργασίας του με τη Σάρλοτ έπαιξε στην Αναπτυξιακή Λίγκα με τους Τούλσα 66ερς.

Βλέποντας ότι η καριέρα του δεν εξελίσσεται όπως φανταζόταν ο Άντερσον αποφασίζει τον Σεπτέμβρη του 2007 να περάσει για πρώτη φορά τον Ατλαντικό με προορισμό την Ευρώπη. Η Βίρτους Μπολόνια έρχεται σε συμφωνία μαζί του για συμβόλαιο ενός έτους και η παρουσία του κρίνεται ικανοποιητική.

Η ρωσική Τριούμφ βλέπει στο πρόσωπό του έναν παίκτη ο οποίος θα προσφέρει σίγουρους πόντους κάθε βράδυ και τον αποκτά προσφέροντάς του ένα αρκετά υψηλό συμβόλαιο. Στη βόρεια Ευρώπη ο γεννημένος στη Μινεσότα άσος δεν προσαρμόστηκε με αποτέλεσμα να μετακομίσει στην Τσιμπόνα μετά από μόλις τρεις μήνες.

Στους μόνιμους πρωταθλητές Κροατίας ήρθε η... απογείωση. Εκπληκτικές εμφανίσεις με υψηλά ποσοστά και πλέον έχει αρχίσει να τραβά τα βλέμματα των κορυφαίων ομάδων της Ευρωλίγκας. Ο σύλλογος του Ζάγκρεμπ κατέκτησε το εγχώριο κύπελλο και ο ίδιος αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης.

Η Μακάμπι είναι εκείνη που το καλοκαίρι του 2009 τον πρεσάρει επίμονα και τελικά αποσπά την υπογραφή του. Αν και ξεκινά καλά μοιάζει έξω από τα... νερά του και μετά το τέλος της πρώτης σεζόν στην «ομάδα του Λαού» φεύγει ξανά για τις ΗΠΑ και το NBDL.

Μετά από δέκα παιχνίδια με τα χρώματα των Thunderbirds του Νέου Μεξικό ο Άντερσον παίρνει ξανά το αεροπλάνο για τη Γηραιά Ήπειρο με προορισμό την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί ήθελαν να κατακτήσουν για δεύτερη σερί σεζόν τον τίτλο, αλλά τελικά βολεύτηκαν με το νταμπλ, καθώς έχασαν στα προημιτελικά της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης από τον Παναθηναϊκό. Ο ταλαντούχος φόργουορντ πάντως αναδείχθηκε MVP του Κόπα ντελ Ρέι σκοράροντας 19 πόντους στον τελικό.

Ούτε στην Ισπανία έμεινε όμως για περισσότερο από μία σεζόν. Ως γνήσιος γυρολόγος αποδέχεται την πρόταση της Σάντονγκ Λάιονς από την Κίνα και ταξιδεύει στην Ασία. Εκεί μένει επίσης για τέσσερις μήνες και είναι συμπαίκτης του άλλοτε άσου του Ηλυσιακού Οθέλο Χάντερ.

Ακολουθεί νέα επιστροφή στην Αναπτυξιακή Λίγκα του ΝΒΑ με τη φανέλα των Κάντον Τσαρτζ. Πλέον όμως είχε φτάσει ο καιρός να βρει την «Ιθάκη» του. Στις 26/03/2012 το Τορόντο του προσφέρει συμβόλαιο διάρκειας δέκα ημερών.

Τελικά ένα μήνα αργότερα υπογράφει μέχρι το τέλος της περσινής σεζόν. Σιγά – σιγά κερδίζει την εμπιστοσύνη του προπονητή του Ντουέιν Κέισι και κερδίζει όλο και περισσότερο χρόνο στο ροτέισον της ομάδας.

Έχοντας καταλάβει ότι επιδεικνύοντας μόνο τις επιθετικές του αρετές δεν μπορεί να σταδιοδρομήσει ο Άντερσον δείχνει πως είναι κι ένας εξαιρετικός αμυντικός. Κάπως έτσι στις 30/07/2012 υπογράφει νέο συμβόλαιο διάρκειας ενός έτους με τους Ράπτορς (οι ετήσιες απολαβές του είναι 885.120 δολάρια) που έγινε η πρώτη ομάδα στην οποία παίζει για περισσότερες από μία σεζόν!

Φέτος ο Άντερσον έχει παίξει σε 36 παιχνίδια ερχόμενος κυρίως από τον πάγκο και προσφέροντας σημαντικές λύσεις και στις δύο πλευρές του παρκέ. Επιθετικά προσφέρει 11,5 πόντους ανά αγώνα, ενώ κλέβει την μπάλα κατά μέσο όρο μία φορά σε κάθε ματς.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των αγώνων του ΝΒΑ που διεξήχθησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης (14/2):

Κλίπερς – Χιούστον 106-96 (Γκρίφιν 20 – Πάρσονς 17)

Ντάλας – Σακραμέντο 123-100 (Κάρτερ 26 – Έβανς 23)

Νέα Ορλεάνη – Πόρτλαντ 99-63 (Ντέιβις 21 – Λίλαρντ 12)

Μινεσότα – Γιούτα 93-97 (Ουίλιαμς 24 – Μίλσαπ 21)

Μιλγουόκι – Φιλαδέλφεια 94-92 (Έλις 27 – Τέρνερ 20)

Νέα Υόρκη – Τορόντο 88-92 (Σμιθ 26 – Άντερσον 26)

Ντιτρόιτ – Ουάσινγκτον 96-85 (Καλντερόν 24 – Οκαφόρ 20)

Βοστώνη – Σικάγο 71-69 (Μπας 14 – Μπελινέλι 12)

Μπρούκλιν – Ντένβερ 119-108 (Τζόνσον 26 – Λόσον 26)

Ιντιάνα – Σάρλοτ 101-77 (Τζορτζ 23 – Μάλινς 19)

Κλίβελαντ – Σαν Αντόνιο 95-96 (Ουέιτερς 20 – Πάρκερ 24)

Ορλάντο – Ατλάντα 76-108 (Νέλσον, Νίκολσον 10 – Σμιθ 30)