• NBA
  • Posted

My name is Jordan (Crawford)

Η Ουάσινγκτον αποτελεί τη χειρότερη ομάδα στο ΝΒΑ για φέτος, αλλά μερικοί παίκτες της είναι για μεγάλα πράγματα. Ένας από αυτούς είναι και ο Τζόρνταν Κρόφορντ ο οποίος με ένα απίστευτο τρίποντο στην εκπνοή του εκτός έδρας αγώνα με το Πόρτλαντ χάρισε στους Ουίζαρντς τη νίκη με 108-105.
Ο 24χρονος γκαρντ επιλέχτηκε στο νούμερο 27 του ντραφτ του 2010 από τους Νιου Τζέρσεϊ Νετς. Οι ιθύνοντες της ομάδας πίστευαν ότι είχαν βρει ένα νέο «μπόμπερ», αλλά λίγες μέρες αργότερα παραχώρησαν τα δικαιώματά του στην Ατλάντα. Στους Χοκς βρέθηκε στη «σκιά» ενός άλλου... Κρόφορντ. Ο Τζαμάλ Κρόφορντ είναι και καλύτερο όνομα αλλά και καλύτερος παίκτης από τον Τζόρνταν Κρόφορντ. Αποτέλεσμα λίγο καιρό αργότερα να μετακινηθεί ο δεύτερος στην πρωτεύουσα. Την πρώτη του χρονιά στους «μάγους» ο Κρόφορντ σκόραρε 16,3 πόντους κατά μέσο όρο ανά αγώνα, ενώ πέρσι 14,7.

Ο γεννημένος στο Μίσιγκαν σούτινγκ γκαρντ ξεκίνησε από μικρός να παίζει μπάσκετ και να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του. Στο Λύκειο κι ενώ είχε αποφασίσει ότι θα γίνει επαγγελματίας μπασκετμπολίστας τραυματίστηκε σοβαρά στον αστράγαλο με αποτέλεσμα να μείνει εκτός δράσης για έναν χρόνο.

Αποφοιτώντας από το σχολείο ο Κρόφορντ πήγε στο κολέγιο της Ιντιάνα. Εκεί έμεινε για μόνο μία σεζόν και στη συνέχεια μετακόμισε στο φημισμένο Εξάβιερ. Η μεταγραφή του τον ανάγκασε να μην παίξει την επόμενη αγωνιστική περίοδο –αυτό είναι υποχρεωτικό αν μετακινηθεί κάποιος παίκτης από ένα κολέγιο σε άλλο-, αλλά όταν του δόθηκε η ευκαιρία ήταν ετοιμοπόλεμος.

Μάλιστα το καλοκαίρι του 2009 ο Κρόφορντ βρήκε την ευκαιρία να καρφώσει στο πρόσωπο του ΛεΜπρόν Τζέιμς. Αν αναρωτιέστε πως τα κατάφερε καθώς ακόμα εκείνος έπαιζε στο NCAA και ο «Βασιλιάς» στο ΝΒΑ η απάντηση είναι απλή. Ο τότε σούπερ σταρ των Κλίβελαντ Καβαλίερς είχε επισκεφτεί το Εξάβιερ για να προωθήσει ένα προσωπικό του καμπ, έχοντας και τη χορηγία γνωστής εταιρείας αθλητικών ειδών. Ο ΛεΜπρόν έπαιζε αμέριμνος σε ένα μονό όταν ένα κολεγιόπαιδο κάρφωσε ενώ προσπάθησε να το σταματήσει. Οι φήμες έλεγαν ότι υπήρχε σχετικό βίντεο, το οποίο –αν υπήρχε- πάντως ποτέ δεν βγήκε στην επιφάνεια.

Το επόμενο καλοκαίρι (2010) αποφάσισε να αφήσει πίσω του την κολεγιακή καριέρα και να δοκιμάσει την τύχη του στο ντραφτ. Μάλιστα έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του πανεπιστημίου ο οποίος δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του πριν αποχωρήσει για να γίνει επαγγελματίας.

Κορυφαία του επιτεύγματα μέχρι στιγμής στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, τα δύο triple double που έχει πετύχει με τη φανέλα της Ουάσινγκτον. Το πρώτο το πέτυχε την Πρωταπριλιά του 2011, όταν σε παιχνίδι κόντρα στο Κλίβελαντ σκόραρε 21 πόντους, μοίρασε έντεκα ασίστ και μάζεψε δέκα ριμπάουντ. Το δεύτερο ήρθε τον περασμένο Δεκέμβριο όταν απέναντι στην πρώην ομάδα του, την Ατλάντα πρόσφερε 27 πόντους, έντεκα ασίστ και ισάριθμα «σκουπίδια».

Αδερφός του Τζόρνταν Κρόφορντ είναι ο Τζο Κρόφορντ II ο οποίος την περασμένη σεζόν έπαιξε στο Ισραήλ με τη φανέλα της Μακάμπι Ρισόν.

Σε άλλο παιχνίδι που διεξήχθη τα ξημερώματα της Τρίτης (22/1) οι Λέικερς έχασαν στο Σικάγο με 95-83 φτάνοντας τις έξι σερί εκτός έδρας ήττες, κάτι που είχε να συμβεί από το 2005 όταν και είχαν χάσει εννιά διαδοχικά παιχνίδια μακριά από το Staples Center. Πρώτος σκόρερ του αγώνα ο Κερκ Χάινριχ των Μπουλς με 22 πόντους, ενώ για τους «λιμνάνθρωπους» ο Στιβ Νας σταμάτησε στους 18.

Τέλος το Σαν Αντόνιο έφτασε τις 33 νίκες περνώντας από την έδρα της Φιλαδέλφεια με 90-85, χάρη στον Τιμ Ντάνκαν. Ο «γερόλυκος» σέντερ θυμήθηκε τον παλιό καλό του εαυτό και έκανε πάρτι κάτω από τα δύο καλάθια με 24 πόντους και 17 ριμπάουντ. Για τους γηπεδούχους ο σούτινγκ γκαρντ Έβαν Τέρνερ σκόραρε 18 πόντους, «κατέβασε» δώδεκα ριμπάουντ και έδωσε επτά τελικές πάσες.