• NBA
  • Posted

Ο θαυμάσιος κύριος Λίλαρντ

Η Νέα Υόρκη υποχρέωσε τους Λέικερς στη 14η ήττα τους σε 23 παιχνίδια (116-107) παρά τον τραυματισμό του Καρμέλο Άντονι στον αριστερό αστράγαλο, αλλά τα βλέμματα τράβηξε η νέα εκπληκτική εμφάνιση του ρούκι πόιντ γκαρντ Ντάμιαν Λίλαρντ, στη σπουδαία νίκη του Πόρτλαντ επί του Σαν Αντόνιο με 98-90.

Βαδίζει στα 22, αλλά μόλις το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισε να κάνει το άλμα για το ΝΒΑ. Ο λόγος για τον Ντάμιαν Λίλαρντ ο οποίος στην πρώτη του σεζόν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου έχει σπάσει τα κοντέρ τόσο για τις επιδόσεις του όσο και για τη σπάνια αγωνιστική ωριμότητά του.

Όταν οι Μπλέιζερς αποφάσισαν να επιλέξουν τον Λίλαρντ στο νούμερο έξι του ντραφτ, πολλοί ήταν εκείνοι που απόρησαν. Ναι μεν ο νεαρός πλέι μέικερ συγκαταλεγόταν στα κορυφαία ταλέντα των ΗΠΑ και είχε διαπρέψει –αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης- του Summer League, αλλά σημαντικό στοιχείο για να αποτρέψει κάποιον να τον προτιμήσει ήταν το γεγονός ότι έπαιζε στο άσημο κολέγιο Ουέμπερ Στέιτ –μάλιστα είναι ο παίκτης ο οποίος έχει επιλεγεί ψηλότερα από κάθε άλλον και προέρχεται από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.

Οι «αγριόγατες» δεν κατόρθωσαν να προχωρήσουν ποτέ μέχρι τη March Madness από το 2007 κι έπειτα και ο Λίλαρντ δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο κορυφαίο επίπεδο του κολεγιακού μπάσκετ.

Ε και; Με την έναρξη της σεζόν όχι απλά κατάφερε να είναι στη βασική πεντάδα, αλλά παράλληλα «μαγεύει» με τις εμφανίσεις του που είναι γεμάτες ουσία.

Από την πρώτη φορά που πάτησε παρκέ έμοιαζε σαν να είχε στις πλάτες του πολυετή εμπειρία. Ο απολογισμός του στην πρεμιέρα της 31ης Οκτωβρίου ήταν 23 πόντοι και έντεκα ασίστ. Κάπως έτσι έγραψε ιστορία με το «καλημέρα», καθώς έγινε ο πρώτος –μετά τους Όσκαρ Ρόμπερτσον και Αϊζάια Τόμας- ο οποίος στο ντεμπούτο του στο ΝΒΑ πετυχαίνει περισσότερους από είκοσι πόντους και μοιράζει διψήφιο αριθμό ασίστ.

Στις 3/11 ο Λίλαρντ έπιασε επίσης ένα ρεκόρ του Ρόμπερτσον, καταγράφοντας περισσότερους από είκοσι πόντους και επτά ασίστ στα τρία πρώτα παιχνίδια της κανονικής περιόδου.

Ακολούθησε η ανάδειξή του –την 1/12- σε καλύτερο ρούκι της δυτικής περιφέρειας για τον μήνα Δεκέμβριο, πριν φτάσει η στιγμή της απογείωσης.

Απέναντι στους Σπερς ο Λίλαρντ πέτυχε ρεκόρ πόντων στη σύντομη καριέρα του στη Λίγκα, σταματώντας στους 29 και δημιουργώντας αμέτρητους πονοκεφάλους στον Γκρεγκ Πόποβιτς. Αυτό ήταν και ρεκόρ καριέρας για τον 22χρονο μελλοντικό σούπερ σταρ.

Παράλληλα μάζεψε επτά ριμπάουντ και μοίρασε έξι ασίστ, δείχνοντας ξανά πόσο πολύπλευρο είναιτο παιχνίδι του. Σε 40’ συμμετοχής έκανε μόλις δύο λάθη, μοιάζοντας σαν να παίζει εδώ και χρόνια στο ΝΒΑ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εφόσον συνεχίσει να δουλεύει έχει όλα τα προσόντα να φτάσει και να σταθεροποιηθεί στο κορυφαίο επίπεδο...

Στη Νέα Υόρκη οι Νικς υπέταξαν τους Λέικερς με τους τελευταίους να φτάνουν τις 14 ήττες σε 23 παιχνίδια. Άτυχος ο «Μέλο» μιας και χτύπησε στην προσπάθειά του να καρφώσει μπροστά στον Ντουάιτ Χάουαρντ.

Στην Ατλάντα οι Χοκς δεν συνάντησαν κανένα πρόβλημα με τη Σάρλοτ (113-90). Χάρις και  Χέντερσον  οι πρώτοι σκόρερ του αγώνα, σημειώνοντας 20 και 17 πόντους αντίστοιχα,

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των αγώνων που διεξήχθησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής (14/12):

Πόρτλαντ – Σαν Αντόνιο 98-90 (Λίλαρντ 29 – Πάρκερ 21)

Νέα Υόρκη – Λέικερς 116-107 (Άντονι 30 – Μπράιαντ 31)

Ατλάντα – Σάρλοτ 113-90 (Χάρις 20 – Χέντερσον 17)