• FIBA
  • Posted

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ σε κρίσιμο σταυροδρόμι

FIBA logo.svg

Η FIBA WORLD τις επόμενες δύο μέρες θα συνεδριάσει στην Ελβετία και θα τεθούν επί τάπητος όλα τα καυτά ζητήματα που αφορούν το ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ έχει εξαγγείλει εδώ και λίγο καιρό, πως από το 2017 επιθυμεί την διεξαγωγή προκριματικών αγώνων με τις εθνικές ομάδες μεσούσης της περιόδου. Όπως ήταν λογικό, η Ευρωλίγκα αντέδρασε, υποστηρίζοντας πως το δικό της πρόγραμμα είναι ήδη υπερφορτωμένο, ενώ και οι ομάδες δεν θα δεχτούν να φεύγουν τ'αστέρια τους, για να εκπροσωπούν το εθνόσημο.

Σε πρόσφατη συνάντηση των δύο πλευρών δεν υπήρξε κανένα σημείο επαφής κ έτσι δεν αποκλείεται, η κάθε πλευρά να χαράξει το δικό της δρόμο, αδιαφορώντας για τα πεπραγμένα της άλλης. Ο Μπερτομέου σε πολλές συνεντεύξεις του έχει δηλώσει, πως το όραμα του είναι να υποβιβάσει τα εθνικά πρωταθλήματα, τα οποία θα έχουν ρόλο ανάδειξης νέων ταλέντων, καθώς θέλει να δημιουργήσει μια κλειστή λίγκα στα πλαίσια του ΝΒΑ. Μέχρι βέβαια αυτό να πάρει σάρκα και οστά έχει πολύ δρόμο να διανύσει μπροστά του.

Το ερώτημα που πλανάται στον ορίζονται είναι τι θα συμβεί αν ξεκινήσει να πρόγραμμα της η FiBA, χωρίς τη συγκατάθεση των διοικούντων της ULEB. Εικάζεται πως η Ευρωλίγκα, ενδέχεται να χάσει κάποιους συλλλόγους από δίπλα της, καθώς τα οικονομικά έσοδα που είχε υποσχεθεί, όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημά της, αποδείχτηκαν φούσκες. Μην ξεχνάμε πως ο πρωταθλητής Ευρώπης, δεν λαμβάνει παραπάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ, σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο, όπου στο Τσάμπιονς Λιγκ τα οικονομικά ανταλλάγματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Η μεγάλη οικονομική επιφάνεια της FIBA, αναμένεται ν'αποτελέσει πόλο έλξης για πολλές ομάδες, πράγμα λογικό, γιατί όλες οι επιχειρήσεις κοιτούν πρωτίστως το κέρδος τους και μετά την αναγνωρισιμότητά τους. Δεν αποκλείεται το προσεχές διήμερο οι εξελίξεις στο μπάσκετ να είναι ραγδαίες για αθλητές, προπονητές και φίλαθλο κοινό.