• FIBA
  • Posted

Ο άθλος του Μεξικού και ο Αγιόν

 
Φαίνεται ότι… Και στο Μεξικό παίζουν μπάσκετ. Ή μάλλον, για να το θέσουμε καλύτερα, δεν σταμάτησαν να παίζουν μπάσκετ. Κι αυτό αποδείχθηκε περίτρανα από τη κατάκτηση του Παναμερικανικού πρωταθλήματος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, καθοδηγούμενο από τον Γκουστάβο Αγιόν.
 
Η επιτυχία του Μεξικού στοιχειοθετεί – ας είμαστε και λίγο υπερβολικοί – τον… 13ο άθλο του Ηρακλή. Κυρίως γιατί ελάχιστοι θα μπορούσαν να φανταστούν α) πως μια άκρως ποδοσφαιρική χώρα θα εξασφάλιζε τη παρουσία της στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας (2014), β) κυρίως όμως, ότι θα ανάγκαζε παραδοσιακές δυνάμεις του παγκόσμιου μπάσκετ, όπως είναι οι Αργεντινή, Βραζιλία, Πουέρτο Ρίκο, να δουν τη πλάτη του. Κι όμως, συνέβη. Το Μεξικό επικράτησε του Πουέρτο Ρίκο με 91-89 στον τελικό του Παναμερικανικού Πρωταθλήματος, πραγματοποιώντας ένα όνειρο δεκαετιών. Πέραν ασφαλώς του χρυσού μεταλλίου κατάφερε νε εξασφαλίσει παρουσία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μετά από 39 ολόκληρα χρόνια. Τελευταία συμμετοχή του ήταν στο Μουντομπάσκετ του 1974 που είχε διεξαχθεί στο Πουέρτο Ρίκο! Τότε είχε τερματίσει στην 9η θέση. Ακόμη, τελευταία παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν προ 37 χρόνων. Ενδεχομένως να μην γνωρίζουν πολλοί ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου (1936) είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο.
 
Για να πάψουμε την ενασχόληση με την παρελθοντολογία και να ασχοληθούμε με το παρόν, ήρωας του Μεξικού ήταν ο Γκουστάβο Αγιόν ο οποίος αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης. Ίσως να είναι άγνωστος στο ευρωπαϊκό μπασκετικό κοινό, αν και πέρασε από τη Φουενλαμπράδα προ 5ετίας. Οι Ισπανοί τον είχαν ανακαλύψει στους Παναμερικανικούς Αγώνες του 2007 κι έναν χρόνο αργότερα – αφού ο Αγιόν «σάρωσε» τα πάντα στο πρωτάθλημα του Μεξικού οδηγώντας την τότε ομάδα του (σ. σ. Halcones de Xalapa) στην κατάκτηση του τίτλου – τον έβαλαν στην ευρωπαϊκή αγορά. Η έμπνευσή τους, έκανε την Φουενλαμπράδα πλουσιότερη κατά 1,5 εκατομμύριο δολάρια. Αυτό το ποσό κατέβαλλαν οι Νιου Όρλέανς Χόρνετς για να αποκτήσουν τα δικαιώματά του. Βέβαια, τα πρώτα δύο χρόνια ήταν καθόλου εύκολα για τον Μεξικάνο φόργουορντ/σέντερ. Περιπλανήθηκε και στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας, για να έρθει η εξαιρετική σεζόν 2010-11 όπου είχε βασικότατο ρόλο και περί των 12 πόντων και 7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, κυρίως όμως η αρχή της σεζόν 2011-12. Σε δέκα παιχνίδια είχε 15,8 πόντοι και 8,2 ριμπάουντ. 
 
 
Ποιο κολέγιο… Dollars
Οι Αμερικανοί είχαν «τσεκάρει» τον Αγιόν από τα κολεγιακά χρόνια του. Φοίτησε στο Universidad Popular Autόnoma del Estado de Puebla και τρία διαδοχικά χρόνια αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης του κολεγιακού πρωταθλήματος του Μεξικό. Μάλιστα, το San Jose State του πρόσφερε υποτροφία, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε να παραμείνει μαθητής και επέλεξε να γίνει άντρας. Όπως φυσικά και τα λίγα δολάρια που του έδινε η Halcones UV Xalapa. Για να φθάσουμε στον Δεκέμβρη του 2011 και στα 1,5 εκατομμύρια δολάρια που έδωσε η Νέα Ορλεάνη για να τον αποκτήσει. Ο ίδιος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο έναντι 4,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Παρότι ανταποκρίθηκε στις περιστάσεις, δεν στέριωσε στη Νέα Ορλεάνη. Την ίδια τύχη είχε και στο Ορλάντο. Πέρυσι αγωνίστηκε στους Μιλγουόκι Μπακς, αλλά στα μέσα Ιουλίου μπήκε στην λίστα των waivers. Δεν δυσαρεστήθηκε ιδιαίτερα από τη στιγμή που χρειάστηκε ελάχιστες ημέρες για να βρει τον επόμενο προορισμό του. Πλέον είναι μέλος των Ατλάντα Χωκς και σύμφωνα με τον operation director των «Γερακιών», Ντάνι Φέρι… «είναι παίκτης με υψηλότατο IQ. Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει απαρατήρητος. Θα προσφέρει βάθος στη φροντ λάιν». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αγιόν είναι ο μόλις τρίτος Μεξικάνος που αγωνίζεται στο ΝΒΑ μετά τους Οράτσιο Λάμας, Εντουάρντο Ναχέρα.