• FIBA
  • Posted

Το χρυσό στο Ιράν (pics)

iran philippina2

Το Ιράν του Μέμι Μπετσίροβιτς επιβεβαίωσε την ανωτερότητά του και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Πανασιατικό Πρωτάθλημα της Μανίλα νικώντας τους οικοδεσπότες Φιλιππινέζους με 85-71. Ο ΝΒΑερ Χανταντί ήταν όλα τα λεφτά.

Στη Μανίλα ζούσαν μέρες... Αθήνας 1987! Η Εθνική ομάδα των Φιλιππίνων έκανε καταπληκτική πορεία στο Πανασιατικό Πρωτάθλημα, που η ίδια φιλοξενούσε, και κατάφερε να κερδίσει μία θέση όχι μόνο στην πρώτη τριάδα, η οποία της έδωσε το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά και στον τελικό της διοργάνωσης. Η προοπτική της κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου είχε δημιουργήσει παροξυσμό στους Φιλιππινέζους, που έκαναν ουρές για να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο και φυσικά δημιούργησαν καταπληκτική ατμόσφαιρα μέσα στο γήπεδο.

philippina kosmos

Όμως το Ιράν είχε μακράν την καλύτερη ομάδα του τουρνουά και δεν ήταν διατεθειμένο να χάσει το χρυσό. Άλλωστε δεν στερείτο βοήθειας από την εξέδρα. Μπορεί οι κερκίδες του γηπέδου να είχαν κατακλυστεί από Φιλιππινέζους, όμως στα δημοσιογραφικά θεωρεία οι απέσταλμένοι των εφημερίδων του Ιράν, εκτός από το δημοσιογραφικό καθήκον τους, φρόντισαν να βοηθήσουν με τη φωνή τους και τους παίκτες της ομάδας τους. Ειδικά αυτή η συμπαθέστατη κυρία, οι κινήσεις της οποίας δεν ήταν δυνατό να περιοριστούν από την παραδοσιακή μουσουλμανική μαντίλα.

iran mantila

Στο παρκέ τη δουλειά φρόντισε να κάνει κατά κύριο λόγο ο Χαμέντ Χανταντί, που όντας πανύψηλος (2.18) και έχοντας παραστάσεις από το ΝΒΑ, όπου αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια, έκανε... φύλλο και φτερό τους κακόμοιρους Φιλιππινέζους. Με 29 πόντους και 16 ριμπάουντ σε 29 λεπτά συμμετοχής ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής για το Ιράν, που είχε επίσης σε πολύ καλή μέρα τους Μπαχραμί (19π., 7ασ.) και Καμρανί (15π.) και νίκησε σχετικά εύκολα. Από τους ηττημένους οικοδεσπότες πρώτος σκόρερ ήταν ο Αμερικανός πολιτογραφημένος Φιλιππινέζος Τζέισον Ουίλιαμς με 18 πόντους.

iran philippina

philippina team

iran phlippina1

Το χάλκινο μετάλλιο και το τρίτο εισιτήριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κέρδισε η Κορέα, που επικράτησε στο μικρό τελικό της Κινεζικής Ταϊπέι με 75-57.