Τι ωραία να είχε πάρει και τη διαφορά…

Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε μια ακόμα επιβλητική εμφάνιση στην Ευρωλίγκα κερδίζοντας την Αναντολού Εφές στο ΣΕΦ με 75-53. Κυνήγησε να καλύψει το -26 από το ματς του α’ γύρου αλλά δεν τα κατάφερε. Σούπερ ο Παπανικολάου με 17 πόντους και 4/7 τρίποντα.

Αν είχε πάρει και τη διαφορά τα πάντα θα ήταν ιδανικά για τον Ολυμπιακό! Παρόλα αυτά πιστοποίησε και πάλι ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση κερδίζοντας δια περιπάτου την Αναντολου Εφές στο ΣΕΦ με 75-53.

Βέβαια δεν μπόρεσε να καλύψει το -26 από το παιχνίδι του πρώτο γύρου στην Πόλη για να «κλείδωνε» την πρόκριση και την δεύτερη θέση του ομίλου. Μπορεί να μην έχει τον πρώτο λόγο σε περίπτωση ισοβαθμίας με τους Τούρκους αλλά βρίσκεται με το ενάμιση πόδι στο ΤΟΡ 16 της Ευρωλίγκας.

Μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος ήταν εκείνος που έδωσε το έναυσμα στον Ολυμπιακό για το  «χτίσιμο» της διαφοράς, συνεχίζοντας να είναι τρομακτικά εύστοχος έξω από τα 6.75μ. Ο Βασίλης Σπανούλης έκανε «αθόρυβη» δουλειά στην επίθεση (14π., 4ας., 5ριμπ.), ενώ ο Έισι Λο αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη του Μπαρτζώκα, αφού ήταν εκείνος που κράτησε τη διαφορά σε υψηλά επίπεδα στο τρίτο δεκάλεπτο. 

Βέβαια χρωστάει τα πάντα στην άμυνα, ειδικά στο δεύτερο δεκάλεπτο όταν και υποχρέωσε την Αναντολού στους έξι πόντους!

Ο Παπανικολάου «φρέναρε» την Εφές

Στο ξεκίνημα του αγώνα η Εφές δεν «χτύπησε» με τον ίδιο τρόπο που είχε κάνει στην Πόλη. Απέφυγε τα μακρινά σουτ (σ.σ. είναι χαρακτηριστικό ότι επιχείρησε μόνο δύο τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο) και προτίμησε την (πιο) σίγουρη λύση της ρακέτας. Ο Φάρμαρ ήταν ιδιαίτερα εκρηκτικός στο ξεκίνημα, ενώ συνεργάστηκε άψογα με τον Ερντέν, ο οποίος δεν είχε πρόβλημα από το μαρκάρισμα του Πάουελ. Είναι χαρακτηριστικό ότι (μαζί και με τη βοήθεια του Λούκας) η Εφές πραγματοποίησε ένα σερί 7-0 παίρνοντας προβάδισμα με 10-15 στο πεντάλεπτο έχοντας 7/10 δίποντα!

 

Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την αστοχία του Ολυμπιακού μέχρι εκείνο το σημείο (1/5 τρίποντα), αλλά μετά το τάιμ άουτ του Μπαρτζώκα και τις διορθωτικές κινήσεις που έκανε (άλλαξε τα 4/5 της πεντάδας με εξαίρεση τον Παπανικολάου) το ματς άλλαξε και πάλι μορφή. Οι «ερυθρόλευκοι» σταμάτησαν τα παιδαριώδη λάθη, βελτίωσαν τα ποσοστά τους (5/10 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 7/8 βολές) και με τον Παπανικολάου να δίνει τις περισσότερες λύσεις έκλεισε το δεκάλεπτο με 23-20.

Άμυνα για… ρεκόρ!

Σε αντίθεση με τα όσα έδειξαν οι δύο ομάδες στο πρώτο πεντάλεπτο του αγώνα, ο Ολυμπιακός βάλθηκε να κόψει την… ανάσα των παικτών της Εφές. Με το δίδυμο Χάινς-Άντιτς ή Χάινς-Πρίντεζη, οι Τούρκοι έχασαν κάθε επαφή με τη ρακέτα της ελληνικής και αναλώθηκαν σε επιθέσεις της μίας πάσας και των… σκοτωμένων σουτ. Λογικό και επόμενο να απλοποιήσουν το έργο του Ολυμπιακού που έκανε τα βασικά. Με τον Περπέρογλου να παίζει έξυπνα με πλάτη τον Σιπ, προηγήθηκε με 30-21 στο 15’ και με τον Σπανούλη να βάζει το κερασάκι στην τούρτα ήρθε η διαφορά των 14 πόντων (35-21) δύο λεπτά πριν από το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η άμυνα των «ερυθρολεύκων» τσάκιζε κόκαλα αφού μέχρι να δείξει το χρονόμετρο του ΣΕΦ 0,4’’ δευτερόλεπτα , η Εφές είχε περιοριστεί στους τέσσερις πόντους με 4/6 βολές και χωρίς κανένα (!!!) καλάθι εντός πεδιάς. Μέχρι που ο Λούκας πήρε την τελευταία επίθεση του ημιχρόνου και ευστόχησε λίγο πριν από την κόρνα της γραμματείας. Όμως και οι (μόλις) έξι πόντοι που πέτυχε η Εφές στη δεύτερη περίοδο αποτελούν αξιοπρόσεκτη επίδοση για τον Ολυμπιακό. Όχι όμως και οι 12 πόντοι στην επίθεση, αφού θα μπορούσε να κλείσει το πρώτο μισό του αγώνα με διαφορά ασφαλείας.

Όσο για τους αριθμούς; Ο Ολυμπιακός είχε στο πρώτο ημίχρονο 9/21 δίποντα, 3/10 τρίποντα, 8/11 βολές, 20 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα, 7 λάθη, ενώ η Εφές 10/24 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 6/12 βολές, 19 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα και 9 λάθη!

Με «Παπ» και Λο η διαφορά στο +21!

Ακόμα καλύτερο ήταν το δεύτερο μισό του τρίτου δεκαλέπτου για τον Ολυμπιακό. Μπορεί η Εφές να ξεκίνησε δυνατά και χάρη στον Σάσα Βούγιασιτς να μείωσε σε 37-33, αλλά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων η συνέχεια του αγώνα θύμισε πολύ το διάστημα που οι  «ερυθρόλευκοι» δεν άφηναν να περάσει τίποτα! Ο Κώστας Παπανικολάου ήταν εκείνος που έδωσε το έναυσμα συνεχίζοντας να σκοράρει με τρομακτική ευστοχία έξω από τα 6.75μ. και ο Έισι Λο εκείνος που έδωσε τη συνέχεια με έξι διαδοχικούς πόντους (51-35).

powel efes

Ήταν ξεκάθαρο ότι το μομέντουμ του αγώνα ανήκε στην ελληνική ομάδα που συνέχισε να… πυροβολεί το καλάθι της Εφές φτάνοντας τον δείκτη του σκορ και στο +21 (58-37!!!) ένα λεπτό πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου (59-42). Άλλωστε σ’ εκείνο το σημείο άρχισαν και οι πρώτες σκέψεις για ανατροπή του -26 από την αναμέτρηση της Τουρκίας. Μέχρι εκείνο το σημείο ο Παπανικολάου είχε 15 πόντους με 4/6 τρίποντα, ενώ ο Σπανούλης ακολουθούσε… αθόρυβα με 14 πόντους έχοντας 3/4 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 5/7 βολές, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ (αλλά) και 4 λάθη.

Το μόνο ενδιαφέρον για τη διαφορά

Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός είχε επιβάλει πλήρως τον ρυθμό του στο ματς, το μόνο που ενδιέφερε στο τελευταίο δεκάλεπτο ήταν η τελική διαφορά και το αν θα μπορούσαν οι  «ερυθρόλευκοι» να καλύψουν το -26 από την αναμέτρηση της Πόλης. Από το 33’ βρέθηκαν κοντά (66-42) και κρατούσαν το +23 (68-45) μέχρι τα μέσα της τελευταίας περιόδου.

Στη συνέχεια δεν μπόρεσε να φτάσει το πολυπόθητο +26, με τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα να το αγγίζουν στα 33’’ όταν και προηγήθηκαν με 75-51. Όμως ο Ντούσκο Σαβάνοβιτς «χάλασε» τις ορέξεις της ελληνικής ομάδας και με δύο διαδοχικά καλάθια «κράτησε» το προβάδισμα της Εφές σε περίπτωση ισοβαθμίας.

Τα δεκάλεπτα: 23-20, 35-26, 59-42, 75-53

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Χάινς 6, Λο 10, Άντιτς 5 (1), Σπανούλης 14 (1), Περπέρογλου 9 (1), Σλούκας 4, Μαυροειδής, Πάουελ 2, Πρίντεζης 8, Παπανικολάου 17 (4), Μάντζαρης.

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (Μαχμούτι): Φάρμαρ 6, Βούγιασιτς 8 (1), Μπατούκ, Ερντέν 8, Τουντσερί, Σιπ, Γκονλούμ 6, Σαβάνοβιτς 5, Λούκας 15 (1), Κούγκο 2, Γκιουλέρ 2, Μπάρατς 1