Ο νόμος του πρωταθλητή Ευρώπης!

Και τώρα; Ποιος έχει σειρά; Μπορεί να ακούγεται (διαβάζετε έστω...) «βαρύγδουπο» αλλά ο Ολυμπιακός έχει φτάσει στο σημείο να κάνει επίδειξη δύναμης ακόμα και στις πιο δύσκολες έδρες της Ευρώπης! 

Μετά το Μιλάνο και την Αρμάνι Τζινς, σειρά πήρε η... πάλαι ποτέ κατηφορική Βιτόρια και η Κάχα Λαμποράλ να υποκλιθεί στον πρωταθλητή Ευρώπης. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν καταιγιστικοί στην «Φερνάνδο Μπουέσα Αρένα» και παίζοντας «total basketball» στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα υποχρέωσαν τους Βάσκους σε βαριά ήττα και στον... αποκλεισμό από το ΤΟΡ 16 της Ευρωλίγκας. Ακόμη και αν έπαιζαν με την πλάτη στον τοίχο, ο Ολυμπιακός είχε ταξιδέψει στη Βιτόρια αποφασισμένος για το «διπλό» που θα του εξασφάλιζε (εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου) το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο Κάιλ Χάινς ο οποίος (αν και τραυματίστηκε προς στιγμήν στο 18') τελείωσε το ματς με 18 πόντους (έχοντας 9/11) αντιμετωπίζοντας όλους τους ψηλούς της Κάχα Λαμποράλ. Μαζί του και ο Τζος Πάουελ (12π., με 5/5διπ.) ο οποίος πραγματοποίησε την καλύτερή του εμφάνιση με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης ήταν για άλλο ένα ματς εξαιρετικός (14π. με 8 ασίστ). Κι όλα αυτά; Χάρη στην άμυνα που... τσάκιζε κόκαλα, ειδικά στο τρίτο δεκάλεπτο, όταν η ελληνική ομάδα έφτασε τον δείκτη του σκορ και στο +18.

Power με... Powell !

Αν και ο Ολυμπιακός ήταν ιδιαίτερα ορεξάτος στην επίθεση, κάποια παιδαριώδη λάθη (σ.σ. δύο στην επαναφορά!!) σε συνδυασμό με την αδυναμία μέσα στη ρακέτα, έδωσαν το δικαίωμα στην Κάχα Λαμποράλ να ελέγξει απόλυτα την εναέρια κυκλοφορία. Άλλωστε τους πρώτους 16 πόντους τους είχε πετύχει μέσα από το «ζωγραφιστό» (16-13) με τον Αντρές Νοτσιόνι να είναι η μόνιμη απειλή για το καλάθι της ελληνικής ομάδας. Όμως όταν ο Μπαρτζώκας αποφάσισε να ρίξει στο παιχνίδι τον Τζος Πάουελ αντί του Μαυροειδή, το σκηνικό του αγώνα άλλαξε άρδην.

Ο Αμερικανός «έσβησε» τα φώτα στον Λάμπε με μια μεγαλοπρεπέστατη τάπα και έκτοτε οι παίκτες των γηπεδούχων το... σκέφτονταν πολύ να πλησιάσουν μέσα στο καλάθι. Παράλληλα, ο Πάουελ πρόσφερε σημαντικές λύσεις και στην επίθεση, είτε αξιοποιώντας τις ασίστ του Σπανούλη (ο οποίος είχε 9 πόντους στο ημίχρονο με 3/4 τρίποντα), είτε με σουτ από τα 4-5 μέτρα που αποτελεί και το... σήμα κατατεθέν του. Μαζί με τον Πρίντεζη ο Ολυμπιακός πήρε αέρα επτά πόντων (19-26) λίγο μετά την έναρξη του δεύτερου δεκαλέπτου, έχοντας πετύχει από 8 πόντους ο καθένας.

Ο Ερτέλ και ο... Χάινς

Στη συνέχεια ο Μπαρτζώκας αποφάσισε να δώσει ανάσες στον Πάουελ και έριξε στο παρκέ τον Χάινς, έχοντας αλλάξει και τα 5/5 της αρχικής πεντάδας. Ο Σπανούλης ξεκουράζονταν για αρκετή ώρα στον πάγκο και έχοντας στα γκαρντ τους Λο, Σλούκα, στους φόργουορντ τους Περπέρογλου, Άντιτς και τον Χάινς στο «πέντε» ο Ολυμπιακός έφτασε τον δείκτη του σκορ και στο +10 (35-45). Ο Αμερικανός σέντερ «καθάριζε» όλες τις φάσεις, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» είχαν «διαβάσει» και το πρόβλημα με τα ριμπάουντ της Κάχα. Με τον Χάινς (ο οποίος τραυματίστηκε στο 18' και αποχώρησε) να φτάνει τους 10 πόντους, το... αντίπαλο δέος άκουγε στο όνομα Ερτέλ.

Ο πλέι μέικερ της Κάχα Λαμποράλ προσπαθούσε να κρατήσει μόνος του τους Βάσκους και με προσωπικές ενέργειες «κατέβασε» την διαφορά στους τρεις (33-37) πριν εκτοξευθεί εκ νέου στο +10 (34-44) με τον Σλούκα να εκτελεί έξω από τα 6.75μ. Βέβαια οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν... κατάχρηση του τρίποντου στο πρώτο ημίχρονο (5/13) αλλά από τη στιγμή που όλα τα υπόλοιπα δούλευαν ρολόι (20-11 τα ριμπάουντ και 11-6 οι ασίστ υπέρ του Ολυμπιακού) το +7 (40-47) του ημιχρόνου και... λίγο ήταν!

«Ερυθρόλευκη» κυριαρχία

Όσο και αν περίμεναν οι οπαδοί της Κάχα Λαμποράλ την αντίδραση της ομάδας τους, ο Ολυμπιακός ήταν αποφασισμένος να «καθαρίσει» το ματς από το τρίτο δεκάλεπτο και να φύγει με ένα ακόμη «διπλό» στην Ευρωλίγκα. Το μόνο που κατάφεραν οι Βάσκοι ήταν να πλησιάσουν στους πέντε (44-49). Έκτοτε η άλλοτε εκκωφαντική «Φερνάνδο Μπουέσα Αρίνα» σίγησε από το παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Με επιθετική άμυνα που... τσάκιζε κόκαλα, η ελληνική ομάδα δεν άφηνε να... περάσει τίποτα. Και όχι μόνο. Μπόρεσε να ανοίξει το ματς, να τρέξει στον αιφνιδιασμό και να πετύχει εύκολα καλάθια στο transition. Αποτέλεσμα; Σερί 9-0 και η διαφορά στο +14 (44-58) στο 25'. Η Κάχα αλλού πάταγε και αλλού... βρίσκονταν, με τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα να έχουν επιβάλει πλήρως τον ρυθμό τους μετατρέποντας το... ντέρμπι της Βιτόρια σε παράσταση για έναν ρόλο.

Ο Χάινς ήταν ασταμάτητος και μετά το +18 του του 30' (51-69) ο Ολυμπιακός μπόρεσε να «παγιώσει» τη διαφορά στους 20 πόντους (57-77 στο 33') κλειδώνοντας τη μεγάλη νίκη μέσα στην Ισπανία. Μια νίκη που τον στέλνει (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) στο ΤΟΡ-16, αφήνοντας -ουσιαστικά- την Κάχα εκτός συνέχειας! 

Τα δεκάλεπτα: 19-22, 40-47, 51-69, 72-89

ΚΑΧΑ ΛΑΜΠΟΡΑΛ (Ιβάνοβιτς): Νοτσιόνι 12(1), Ρότσεστι, Μ. Μπιέλιτσα 3(1), Καμπέθας 2, Σαν Εμετέριο 12(2), Πλάις 4, Ερτέλ 11(1), Ολεσον 13(3), Λάμπε 9(1), Κοζέρ 6.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Χάινς 18 (9/11διπ.), Λο 4, Άντιτς 9(1), Σπανούλης 14 (3/7τρ., 8ασ.), Περπέρογλου, Σλούκας 7(2), Μαυροειδής, Πάουελ 12, Πρίντεζης 11(1), Παπανικολάου 13(1), Μάντζαρης 1.