Η γνώριμη Φενέρ των Ιτούδη, Καλάθη, Ντόρσεϊ και Αντετοκούνμπο

9f21adec nick calathes dimitris itoudis 625x375

Η Φενέρμπαχτσε θα είναι η αντίπαλος του Ολυμπιακού στα play-offs, με τους Πειραιώτες να θέλουν να υπερασπιστούν το πλεονέκτημα της έδρας τους. Το Gazzetta ρίχνει μία ματιά στο ζευγάρωμα με τους Τούρκους με τη βοήθεια των αριθμών.

Και ο κλήρος πέφτει στη Φενέρμπαχτσε. Μετά από αμέτρητα σενάρια των τελευταίων εβδομάδων, οι Τούρκοι του Δημήτρη Ιτούδη και των Νικ Καλάθη, Τάιλερ Ντόρσεϊ, Κώστα Αντετοκούνμπο θα αριβάρουν με μειονέκτημα έδρας στον ΣΕΦ για να σταθούν εμπόδιοστον Ολυμπιακό.

Το ζευγάρωμα του πρώτου με τον όγδοο έκρυβε τη δική του παγίδα, μιας και δεν πάει πολύς καιρός που η Φενέρμπαχτσε διεκδικούσε το πλεονέκτημα έδρας. Οι έξι ήττες στα τελευταία εννέα παιχνίδια που έδωσαν οι Τούρκοι, τους εκτόπισαν όχι μόνο από το κυνήγι της τετράδας αλλά παραλίγο να τους αφήσουν εκτός play-offs.

Ο Ερυθρός Αστέρας τους κέρδισε στο... θρίλερ της τελευταίας αγωνιστικής στο Βελιγράδι, αλλά η νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια την κράτησε εντός οκτάδας και τελικά την έφερε μέσω... Ζάλγκιρις στον δικό του δρόμο.

Τι έκανε με τον Ολυμπιακό στην κανονική περίοδο

Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε 94-67 (13η αγωνιστική, 13/12/2022)

Οι απουσίες ήταν κομβικές στην αναμέτρηση της 13ης Δεκεμβρίου στο ΣΕΦ. Η Φενέρμπαχτσε ηττήθηκε κατά κράτος με 94-67, ερχόμενη με ενδεκάδα και χωρίς τους Μότλεϊ, Γουίλμπεκιν στο Φάληρο. Ο Ολυμπιακός την «έπνιξε» με τον Σάσα Βεζένκοβ να πραγματοποιεί μία από τις πολλές εμφανίσεις που τον φέρνουν σε θέση φαβορί MVP, με 21 πόντους, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα. Κοντά του και οι Λαρεντζάκης, Πίτερς με 12, ενώ ο Φαλ ήταν και αυτός διψήφιος με 11, αφού άπαντες γυρνούσαν γύρω από τις ασίστ του Σλούκα (7).

Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός 73-93 (22η αγωνιστική, 31/01/2023)

Το σκηνικό πήγε να επαναληφθεί από την αντίθετη πλευρά αλλά κάτι τέτοιο δε συνέβη. Ο Ολυμπιακός είναι αυτός που ταξιδεύει χωρίς τον Σλούκα στην Κωνσταντινούπολη αλλά ο Γουόκαπ μοιράζει 7 ασίστ, ο Κάνααν σκοράρει 20 πόντους με 6/9 τρίποντα, πίσω από τους 21 του Παπανικολάου και οι «ερυθρόλευκοι» του 17/29 πίσω από την περίμετρο προηγούνται με 20 από το ημίχρονο για να επικρατήσουν τελικά με 73-93.

Τα προβλήματα τραυματισμών της Φενέρμπαχτσε και η ενίσχυση

Μεσούσης της περιόδου η Φενέρμπαχτσε είδε αρκετά από τα βασικά της στελέχη να χάνουν κρίσιμες αναμετρήσεις. Ο Γουίλμπεκιν και ο Μπούκερ είναι οι τελευταίοι που έχουν μπει στα πιτς και αναμένεται να δούμε αν και κατά πόσο θα προλάβουν τα play-offs, που ξεκινάνε στις 24 Απριλίου.

Ο τραυματισμός του Μότλεϊ προς το τέλος του 2022 σε συνδυασμό με το χειρουργείο που αναγκάστηκε να κάνει ο Τζεκίρι, έφεραν στην Κωνσταντινούπολη τον Κώστα Αντετοκούνμπο. Λίγους μήνες αργότερα ο πλειστηριασμός για τον Ντόρσεϊ βρήκε τους «κίτρινους» νικητές και ο Ιτούδης τον στρατολόγησε για να ενισχύσει ξανά την περιφέρειά του, από τη στιγμή που η μετάβαση του Κάρσεν Έντουαρντς στο ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν ήταν η ευκολότερη. Το ρόστερ τους άλλωστε παραμένει γεμάτο με μονάδες που ανά πάσα στιγμή μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Η άνοδος του Χεις-Ντέιβις και η μεγάλη του εμφάνιση στον «εμφύλιο» με την Εφές, αλλά και η σταθερά που λέγεται Μάρκο Γκούντουριτς, κράτησαν τη Φενέρ εντός στόχων. Ο Μότλεϊ παραμένει ωστόσο το σημείο αναφοράς μέσα στη ρακέτα (14.9π., 5.6ρ., 1.5ασ., 0.5κλ., 0.4μπλ.) σε μια σεζόν που είδε τις δικές του μετοχές να εκτοξεύονται και οι «μάχες» με τη frontline του Ολυμπιακού αναμένονται με ανυπομονησία.

Ο Ντόρσεϊ που θα επιστρέψει ως αντίπαλος αυτήν τη φορά στο ΣΕΦ, έχει προλάβει να μετρήσει 7.9 πόντους, 1.4 ασίστ σε 8 παιχνίδια, ενώ ο έτερος Έλληνας της περιφέρειας, Νικ Καλάθης έχει 8.2 πόντους, 4.2 ριμπάουντ, 5.1 ασίστ και 1.1 κλέψιμο σε 26 λεπτά συμμετοχής.

Με τη γλώσσα των αριθμών

Δύο ομάδες που δε διαφέρουν όσον αφορά την προσέγγισή τους. Αγωνίζονται σε ακριβώς ίδιο ρυθμό, 70 κατοχών με τη διαφορά τους μέχρι στιγμής να φαίνεται από τους αμυντικούς δείκτες. Ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη άμυνα της EuroLeague με 108.4 πόντους ανά 100 κατοχές, την ώρα που το αντίστοιχο νούμερο της Φενέρ φτάνει στο 115.1. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν και στην επίθεση το πλεονέκτημα με βάση τα νούμερα της κανονικής περιόδου, μετρώντας 120.1 πόντους ανά 100 κατοχές έναντι 119.1.

Άλλωστε οι δείκτες των Πειραιωτών σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, τους έβγαζαν στις καλύτερες ομάδες και στις δύο πλευρές του παρκέ, με την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να μετράει 62.2% True Shooting%. Παρά την ευστοχία του, ο Ολυμπιακός είναι και μία ομάδα που παλεύει για κάθε κατοχή. Μπορεί η Φενέρμπαχτσε να υπερισχύει όσον αφορά τους αριθμούς με 28.5% ORB% (επιθετικά ριμπάουντ που πήρε σε σχέση με όσα διεκδικήθηκαν), την ώρα που οι «ερυθρόλευκοι» μετρούν αντίστοιχα 26.2%. (πηγή αριθμών: RealGM)

Οι ασκήσεις επί χάρτου, όμως, κάπου εδώ ολοκληρώνονται και ο Ολυμπιακός καλείται να δώσει αξία στο απόλυτο πλεονέκτημα έδρας για το οποίο πάλεψε όλη τη σεζόν και να μετατρέψει το ΣΕΦ σε... εφαλτήριο πρόκρισης, όπως συνέβη άλλες οκτώ φορές στο παρελθόν.