Κέρδισε Κάχα με... κέρδος τον "Πέρπε"

efes-olympiakos-perpe1

Εδώ δεν έχανε άλλες και άλλες φορές σε πρεμιέρα Ευρωλίγκας. Θα έχανε φέτος ως πρωταθλητής Ευρώπης; Οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν το αήττητο σερί στο πρώτο ματς της σεζόν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση από το 2005, ενώ διεύρυναν και το σερί τους στις 15 νίκες στο ΣΕΦ για αγώνα της regular season στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Βέβαια η νίκη επί της Κάχα Λαμποράλ ήρθε μετά κόπων και βασάνων (85-81), αφού το άγχος βάραινε τους πρωταθλητές Ευρώπης! Παρόλα αυτά, τέλος καλό, όλα καλά για τους «ερυθρόλευκους» που έκαναν το καλύτερο ποδαρικό τη φετινή σεζόν. Και όλα αυτά χάρη στην ελληνική τριπλέτα.

Οι Βασίλης Σπανούλης, Γιώργος Πρίντεζης και Στράτος Περπέρογλου ήταν «όλα τα λεφτά» στην αναμέτρηση με τους Βάσκους, οι οποίοι από τη πλευρά τους φλέρταραν για τη νίκη μέχρι το 35’ αλλά στο τέλος οι «ερυθρόλευκοι» δεν άφησαν τους 8.000 οπαδούς του να φύγουν δυσαρεστημένοι από το ΣΕΦ. Μάλιστα ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού έπαιξε σαν να ήταν μέλος του Ολυμπιακού αρκετά... χρόνια! 

Καλό ξεκίνημα

Από τη στιγμή που η συνταγή ήταν δοκιμασμένη και πετυχημένη, δεν υπήρχε λόγος να αλλάξει κάτι ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Στο ξεκίνημα του αγώνα χρησιμοποίησε την ίδια πεντάδα με την περσινή (δηλαδή Μάντζαρης, Σπανούλης στα γκαρντ, Παπανικολάου, Άντιτς στα φόργουορντ και Ντόρσεϊ στο «πέντε»), ενώ έδωσε έμφαση στην πιεστική άμυνα και στις γρήγορες επιθέσεις.

Ο Ντόρσεϊ με τα γνωστά... «dive in» εκμεταλλεύτηκε τις ασίστ των συμπαικτών του, ενώ οι Σπανούλης και Παπανικολάου τον συμπλήρωναν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η διαφορά έφτασε και τους επτά πόντους (16-9) στα μέσα του δεκαλέπτου, αλλά από τη στιγμή που ο Ντόρσεϊ χρεώθηκε γρήγορα-γρήγορα με 2ο φάουλ «χάλασε» η χημεία του Ολυμπιακού, ειδικά στην άμυνα.

Με ζώνη έληξε ο συναγερμός

Η Κάχα Λαμποράλ «άνοιξε» το παιχνίδι της, πέρναγε πιο εύκολα τη μπάλα μέσα στο καλάθι και μ’ ένα επιμέρους 4-14 πήρε διαφορά πέντε πόντων (18-23) με τη λήξη της περιόδου, ενώ έφτασε και στο +7 (18-25) στο 11’.

Τα πράγματα έμοιαζαν να δυσκολεύουν λίγο αργότερα, όταν οι Βάσκοι βρέθηκαν να προηγούνται με 8 πόντους (20-28) αλλά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ο συναγερμός κράτησε για λίγο. Οι «ερυθρόλευκοι» πάτησαν απότομα γκάζι, δυνάμωσαν και πάλι στην άμυνα και χάρη στη «ζώνη» του Μπαρτζώκα κάλυψαν το «κενό» του Ντόρσεϊ. Αποτέλεσμα; Ένα επιμέρους 16-1 (!!) με τον Γιώργο Πρίντεζη να δίνει το έναυσμα και ο Ολυμπιακός να προηγείται με 36-29.

Σούπερ Σπανούλης και +11

Η ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς επέστρεψε για λίγο στο ματς (38-37) με τον Καμπέθας να πονοκεφαλιάζει τον Μπαρτζώκα αλλά από τη στιγμή που ο Βασίλης Σπανούλης (12π. στο α’ μέρος) ανέλαβε να «καθαρίσει» για τον Ολυμπιακό η διαφορά έφτασε στους 11 πόντους (48-37) με τη λήξη του ημιχρόνου. Σημαντικές και οι βοήθειες του Στράτου Περπέρογλου (7π.) στο πρώτο μισό του αγώνα με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν υψηλά ποσοστά τόσο στα τρίποντα (6/8!!) και στις βολές (6/6!) όσο και στα δίποντα με 12/22 σουτ.

Στον αντίποδα, ο συνήθης ύποπτος Λάμπε έμενε στα ρηχά (1π.) και μόνο οι Νοτσιόνι (9π.) και Καμπέθας (9π.) προσπαθούσαν να κρατήσουν την Κάχα Λαμποράλ (4/7 τρίποντα στο ημίχρονο) στο ματς.

Λάμπε, ζώνη και... επιστροφή της Κάχα

Σε αντίθεση, όμως, με το πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός μπήκε νωθρά στην επανάληψη και όπως αποδείχθηκε του κόστισε το 3ο φάουλ του Τζο Ντόρσεϊ. Η Κάχα Λαμποράλ το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο και λίγο πριν από τα μέσα της περιόδου είχε φέρει το ματς στα ίσια (54-54) χάρη σ’ ένα επιμέρους 17-6 σε διάστημα μικρότερο των πέντε λεπτών! Σ’ αυτό βοήθησε η κατακόρυφη άνοδος στην απόδοση του Λάμπε (14 πόντους σε αυτό το διάστημα!!) ο οποίος ευστόχησε και σε... τρίποντο δίνοντας προβάδισμα με 57-61 στην ομάδα του διευρύνοντας και το σερί στο 22-6!

Οι μοναδικές απαντήσεις στη ζώνη του Ιβάνοβιτς ήταν κάποια... σποραδικά τρίποντα των Περπέρογλου και Πρίντεζη, αλλά ήταν εμφανές το πρόβλημα του Ολυμπιακού να βρει ρυθμό στην επίθεση και να «βγάλει» τις γνωστές του συνεργασίες. Βέβαια ο υπαρχηγός των «ερυθρολεύκων» κρατούσε τους πρωταθλητές Ευρώπης μέσα στο ματς και με συνεχόμενους πόντους έδωσε εκ νέου προβάδισμα στην ομάδα του με 65-64 λίγο πριν από το τέλος του δεκαλέπτου.

Πέρπερογλου, Άντιτς και... adios Caja!

Στην τελευταία περίοδο ο Ολυμπιακός έψαχνε ένα καλό ξεκίνημα για να «τελειώσει» το ματς, χωρίς να μπει σε περιπέτειες. Όπερ και εγένετο, με τον εξαιρετικό Στράτο Περπέρογλου να φέρνει τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ (67-66 στο 31’). Στη συνέχεια το παιχνίδι ήταν... παράδειγμα στρατηγικής μεταξύ των δύο προπονητών στο οποίο νικητής αναδείχθηκε ο Γιώργος Μαπρτζώκας. Με τον Χάινς να... παλεύει στους αιθέρες και τον «Πέρπε» να κάνει τη... δουλειά του, οι «ερυθρόλευκοι» μπόρεσαν να προηγηθούν με 80-73 τρία λεπτά πριν από το τέλος.

Αυτό ήταν και το σημείο που «τελείωσε» το ματς, αφού οι Βάσκοι δεν είχαν τις απαντήσεις στον Ολυμπιακό. Σ’ αυτό συνετέλεσε και η είσοδος του Άντιτς, ο οποίος περιόρισε τη δράση του Λάμπε, ενώ σημείωσε και πέντε σερί πόντους δίνοντας προβάδισμα εννέα πόντων (82-73) στο 38’

Τα δεκάλεπτα: 18-23, 48-37, 65-66, 85-81

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γ. Μπαρτζώκας): Χάινς 6, Λο 4, Άντιτς 9 (1), Σπανούλης 16 (2), Περπέρογλου 14(2), Ντόρσεϊ 7, Σλούκας 6 (2), Μαυροειδής 1, Πρίντεζης 17 (3), Παπανικολάου 5 (1), Μάντζαρης.

ΚΑΧΑ ΛΑΜΠΟΡΑΛ (Ν. Ιβάνοβιτς): Νοτσιόνι 11 (1), Σονσέκα , Καμπέθας 9 (1), Σαν Εμετέριο 11(1), Ερτέλ 6(1), Όλεσον 13 (1), Λάμπε 18 (1), Ν. Μπιέλιτσα 11 (1), Κοζέρ 2.