Ο Μπόμπαν είναι εδώ!

Το DNA είναι μεγάλο πράγμα. Κι ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς δεν θα μπορούσε να αστοχήσει όταν σηκώθηκε στην εκπνοή της παράτασης για το τρίποντο της νίκης. Ο πατέρας του, ο μεγάλος Μπόμπαν, δεν θα αστοχούσε ποτε. Και με αυτό το μεγάλο τρίποντο ο Πανιώνιος έκανε σεφτέ στο φετινό Eurocup νικώντας την Οστάνδη με 101-100 (κ.α. 89-89), σε ένα αδιάφορο παιχνίδι πάντως, αφού και οι δύο ομάδες είχαν αποκλειστεί εκ των προτέρων. Μεγάλο παιχνίδι από τον Μίλμπουρν, μεγάλο και το τρίποντο του Πέιν, που έστειλε το παιχνίδι στην παράταση.

Ο Πανιώνιος είχε πρόβλημα από την αρχή με τα αμυντικά ριμπάουντ επιτρέποντας στην Οστάνδη να ανανεώνει τις επιθέσεις της και να βρίσκει εν τέλει λύσεις. Κάπως έτσι η βελγική ομάδα κατάφερε να πάρει διψήφιο προβάδισμα μόλις στο 8' (21-11), παρά το ότι ο Μίλμπουρν είχε ξεκινήσει καλά στην επίθεση, ωστόσο από εκεί και μετά οι "κυανέρυθροι" άρχισαν να βελτιώνονται.

Ειδικά στην επίθεση, όπου λειτούργησε το εφεδρικό δίδυμο ψηλών, που συγκρότησαν ο επανακάμψας μετά τον τραυματισμό του Βαγγέλης Καββαδάς και ο μέχρι πρόσφατα παροπλισμένος Ντραγκίσεβιτς. Οι δυο τους έκαναν μεγάλη ζημιά στους Βέλγους, και καθώς η άμυνα βελτιώθηκε σημαντικά, ο Πανιώνιος ανέτρεψε σταδιακά την εις βάρος του διαφορά και με δύο βολές του Παππά στο τέλος του ημιχρόνο πέρασε μπροστά με 41-40.

Στο δεύτερο ημίχρονο τη δουλειά των Καββαδά-Ντραγκίσεβιτς ανέλαβαν οι Μίλμπουρν και Μπούκερ, που ήταν ακόμα πιο αποτελεσματικοί κι έτσι οι "κυανέρυθροι", παρότι δεν κατάφεραν να ελέγξουν πλήρως τα ριμπάουντ, πήραν με τη βοήθεια και του Μπατή μια σημαντική διαφορά που άγγιξε τους 11 πόντους στο 29' (65-54).

Την έχασαν, όμως, στην τελευταία περίοδο, διότι οι Αμερικανοί σταμάτησαν να σκοράρουν ενώ και ο Παππάς ήταν σε μέτρια βραδιά. Η Οστάνδη σταδιακά επέστρεψε, καθώς ο Λοτζέσκι πήρε μπροστά, και με πρωταγωνιστή τον Ντρόμπνιακ έκανε ένα σερί 9-1 με το οποίο πήρε το προβάδισμα στο 37' (78-73). Στο 39' και καθώς ο Παππάς είχε μόλις αποβληθεί με 5 φάουλ, έκανε το 83-77 με δύο βολές του Πέτροβιτς και κάπου εκεί ο Γιάνκοβιτς πέτυχε το πρώτο μεγάλο τρίποντό του μειώνοντας 80-83.

Ακόμα πιο μεγάλο ήταν το τρίποντο που πέτυχε στη συνέχεια ο Μίλμπουρν, διότι συνοδεύτηκε με φάουλ και μία εύστοχη βολή, που έκαναν 23'' πριν τη λήξη το 85-84, ωστόσο ο τιμωρός ήταν ο Μαρκ Πέιν. Οι παίκτες της Οστάνδης ήταν εύστοχοι στις βολές, όμως στην τελευταία επίθεση του Πανιωνίου δεν έκαναν φάουλ κι έτσι ο Πέιν με τρίτο σερί μεγάλο τρίποντο ισοφάρισε (89-89) και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση, καθώς ο Λοτζέσκι αστόχησε στο τελευταίο σουτ.

Στο έξτρα πεντάλεπτο ο εκπληκτικός Μίλμπουρν έπαιζε μόνος του την Οστάνδη, η οποία όμως έβρισκε τρόπους να διατηρεί το προβάδισμά της είτε με τον Λοτζέσκι είτε με τον Ντρόμπνιακ. Ο Γιάνκοβιτς έδωσε το προβάδισμα στον Πανιώνιο (97-96)  ένα λεπτό πριν από τη λήξη, όμως στη συνέχεια ο Μπούκερ λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε μοιραίο, αφού έχασε μία βολή και μετά έκανε ένα λάθος, που έδωσαν τη δυνατότητα πρώτα στον Ντρόμπνιακ να ισοφαρίσει και έπειτα στον Τζόρτζεβιτς με δύο εύστοχες βολές να δώσει το προβάδισμα με 100-98 στην Οστάνδη 3'' πριν τη λήξη.

Όλα έμοιαζαν χαμένα για τον Πανιώνιο, ωστόσο ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς είχε διαφορετική άποψη. Πήρε την μπάλα από τον Πέιν κι ενώ βρισκόταν 10 μέτρα μακριά από το καλάθι και ακριβώς στην εκπνοή εξαπέλυσε τη... βόμβα του. Η μπάλα τίναξε το διχτάκι κι ο Πανιώνιος πήρε την πρώτη νίκη του στο Eurocup, που πανηγυρίστηκε δεόντως, έστω κι αν δεν είχε πρακτικό αντίκρισμα. Η νίκη της Ζιέλονα Γκόρα μέσα στο Καζάν, που είχε προηγηθεί, είχε σβήσει και τις τελευταίες μαθηματικές ελπίδες των "κυανερύθρων" για πρόκριση, όμως μια νίκη είναι πάντοτε νίκη, ειδικά αν επιτυγχάνεται με τέτοιο τρόπο. Άλλωστε και οι Βέλγοι, που επίσης ήταν αδιάφοροι, δεν μπορούσαν να πιστέψουν πώς είχαν χάσει αυτό το παιχνίδι μέσα από τα χέρια τους.

Τα δεκάλεπτα: 21-26, 41-40, 65-59, 89-89 (κ.α.), 101-100

Πανιώνιος: Μπόγρης, Πέιν 9(1), Αθηναίου 1, Γκιμπς, Μίλμπουρν 26(4), Αθανασούλας 3(1), Μπατής 11, Γιάνκοβιτς 8(2), Καββαδάς 6, Παππάς 14, Ντραγκίσεβιτς 7(1), Μπούκερ 16.

Οστάνδη: Στόιτς 6, Πέτροβιτς 10(2), Ουίλκινσον 6(1), Σαλούμου 4, ΜακΛιν 8, Τζόρτζεβιτς 20(2), Ράιτ 11, Λοτζέσκι 18(1), Ντρόμπνιακ 17(1).