Υπάρχει κι ο Ξανθόπουλος

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης θα απουσιάσει σίγουρα από τα δύο επόμενα παιχνίδια του Παναθηναϊκού και ο Αργύρης Πεδουλάκης πονοκεφαλιάζει για τον τρόπο που θα καλύψει το κενό του στο οργανωτικό κομμάτι. Μήπως όμως έχει τη λύση στα χέρια του και δεν της δίνει σημασία; Διότι οι αριθμοί λένε ότι ο Βασίλης Ξανθόπουλος είναι ο πιο παραγωγικός γκαρντ του Παναθηναϊκού στην οργάνωση του παιχνιδιού μαζί με τον αρχηγό και πολύ καλύτερος από τους Ούκιτς και Μπανκς!

Οι εξετάσεις που έκανε ο Δημήτρης Διαμαντίδης τη Δευτέρα απλώς επιβεβαίωσαν πως η αποθεραπεία του μετά το διάστρεμμα που υπέστη την Πέμπτη συνεχίζεται κανονικά και πως θα απουσιάσει σίγουρα από τα δύο επόμενα παιχνίδια με την Άλμπα και τον ΠΑΟΚ και μετά... βλέπουμε. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, θα αναχωρήσει την Τρίτη για το Βερολίνο χωρίς τον αρχηγό του και ο Αργύρης Πεδουλάκης εξακολουθεί να αναζητά τον τρόπο με τον οποίο θα καλύψει το κενό που υπάρχει πλέον στην οργάνωση του παιχνιδιού.

Δεν είναι εύκολο να βρεθεί λύση, άλλωστε ο Διαμαντίδης είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου. Όμως είναι αλήθεια πως οι παίκτες που κλήθηκαν να καλύψουν το κενό του στα προηγούμενα παιχνίδια δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του προπονητή τους. Ούτε ο Ούκιτς ούτε ο Μπανκς έπεισαν ότι μπορούν να προσφέρουν ως πλέι μέικερ κι αυτό μεγαλώνει τον "πονοκέφαλο" του Πεδουλάκη.

Μήπως όμως θα άξιζε να δώσει μια ευκαιρία και να εμπιστευτεί λίγο περισσότερο τον Βασίλη Ξανθόπουλο; Οι αριθμοί συμφωνούν πως ο 29χρονος γκαρντ αξίζει μια τέτοια ευκαιρία. Είναι άλλωστε μαζί με τον Διαμαντίδη μακράν οι πιο παραγωγικοί παίκτες του Παναθηναϊκού στην οργάνωση του παιχνιδιού, ανάλογα φυσικά με το χρόνο συμμετοχής τους!

Ιδανικός πασέρ

Οι Αμερικανοί είναι γκουρού των στατιστικών που αφορούν τον αθλητισμό και δη το μπάσκετ. Μπορούν να μετρήσουν με αριθμούς τα πάντα. Κι ένα από τα ενδιαφέροντα στατιστικά που έχουν εμπνευστεί είναι το ποσοστό των εντός πεδιάς σουτ που επιτυγχάνονται χάρη στις ασίστ ενός παίκτη όσο αυτός βρίσκεται στο παρκέ (εν συντομία το αποκαλούμε AST%).

Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται βάσει ειδικής φόρμουλας που περιλαμβάνει το χρόνο συμμετοχής του παίκτη, τις ασίστ του και τα σουτ εντός πεδιάς που επιτυγχάνονται. Με βάση αυτά ο Ξανθόπουλος είναι στην Ευρωλίγκα ο πιο παραγωγικός γκαρντ του Παναθηναϊκού και στην Α1 ο δεύτερος πιο παραγωγικός μετά τον Διαμαντίδη!

Στην Α1 ο Βασίλης Ξανθόπουλος έχει αγωνιστεί σε 11 από τα 12 παιχνίδια του "τριφυλλιού", παίρνοντας κατά μέσο όρο μόλις 12,8 λεπτά ανά αγώνα. Σε αυτά ωστόσο προλαβαίνει να μοιράζει 2,8 ασίστ κατά μέσο όρο, ενώ το AST% που σημειώνει είναι 33,9%. Αυτό σημαίνει ότι το 1/3 των εντός πεδιάς σουτ που πετυχαίνει ο Παναθηναϊκός όταν ο Ξανθόπουλος είναι στο παρκέ προέρχεται από δικές του ασίστ.

Το αντίστοιχο ποσοστό του Ούκιτς είναι πολύ χαμηλότερο, μόνο 18,4%, παρότι μοιράζει σχεδόν τον ίδιο αριθμό ασίστ με τον Ξανθόπουλο κατά μέσο όρο (2,3). Παίζει όμως και 9,5 λεπτά περισσότερα (22,3). Ο δε Μπανκς είναι ακόμα χειρότερος. Σε 18 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα και με μία ασίστ κατά μέσο όρο έχει AST% μόλις 8,9%.

Όσο για τον Διαμαντίδη, απλώς επιβεβαιώνει το πόσο απαραίτητος είναι για τον Παναθηναϊκό. Σε 25 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα, μοιράζει 5,1 ασίστ κατά μέσο όρο κι έχει AST% 34,8%. Το καλύτερο όλων.

Αδικία...

Πιο εντυπωσιακή είναι η παραπάνω σύγκριση στην Ευρωλίγκα, όπου ο Βασίλης Ξανθόπουλος έχει παίξει 15 λεπτά όλα κι όλα μοιρασμένα σε 4 από τους 13 αγώνες του Παναθηναϊκού (ούτε 4 λεπτά ανά αγώνα δηλαδή...). Παρ' όλα αυτά έχει καταφέρει να πιάσει ποσοστό AST% που φτάνει το 42,1%, καθώς σε αυτά τα 15 λεπτά έχει προλάβει να μοιράσει 4 ασίστ! Δείχνοντας ξανά πόσο παραγωγικός είναι στην οργάνωση του παιχνιδιού.

Αντιστοίχως το σχετικό ποσοστό του Ούκιτς είναι 19,1% και του Μπανκς πολύ βελτιωμένο μεν σε σχέση με αυτό της Α1, καθώς φτάνει το 26,1%, όμως ακόμα κι έτσι είναι αρκετά χειρότερος του Ξανθόπουλου, αλλά και του Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος και στην Ευρωλίγκα έχει AST% 35,1% μοιράζοντας 5,9 ασίστ σε 30,3 λεπτά ανά αγώνα.