• Α1
  • Posted

Άρης ο... Ψυχοβγάλτης

Ο Άρης επικράτησε του Ρεθύμνου στο Αλεξάνδρειο με 73-67, πήρε βαθιά βαθμολογική ανάσα και πλέον στρέφει τη προσοχή του στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος με τον Παναθηναϊκό. Οι «κίτρινοι» προβλημάτισαν ωστόσο με την εμφάνισή τους, όπως και το Ρέθυμνο που γνώρισε την δεύτερη ήττα του στη Θεσσαλονίκη σε πέντε ημέρες παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του Γιάννη Καλαμπόκη.


Ο Άρης παρουσιάστηκε διαβασμένος στο πρώτο ημίχρονο, αφού δεν επέτρεψε στο Ρέθυμνο να κάνει το παιχνίδι του, αναγκάζοντας μάλιστα μερικά από τα βασικά ατού του αντιπάλου να περιοριστούν σε έναν άχαρο ρόλο. Στο πρώτο δεκάλεπτο αντιμετώπισε προβλήματα μόνο από την ατομική άμυνα. Όπως αυτή του Μποχωρίδη στον Καλαμπόκη – έβαλε 10 πόντους – αλλά και την αντίστοιχη του Χαρίση στον Εζιόκου που τελείωσε το πρώτο δεκάλεπτο με 7 πόντους. Γι’ αυτό οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 21-20. Η δεύτερη περίοδος περιλάμβανε εντελώς διαφορετικό σκηνικό, ενώ το Ρέθυμνο – σε ένα ακόμη παιχνίδι – βγήκε χαμένο από το rotation. Οι «κίτρινοι» έπαιξαν καταπληκτική άμυνα μη επιτρέποντας α) το transition game του αντιπάλου, β) το πικ εν ρολ και τις συνεργασίες ψηλών-κοντών, ενώ ήταν αποτελεσματικοί στην ατομική άμυνα. Συν τοις άλλοις, ο Ασημακόπουλος πρόσφερε λύσεις στην επίθεση και ο Άρης έτρεξε ένα επιμέρους σκορ 19-5. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ρέθυμνο πέτυχε μόλις δύο καλάθια στη δεύτερη περίοδο και το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 39-26.


Το Ρέθυμνο «κατάπιε» τη διαφορά στα πρώτα πέντε λεπτά της 3ης περιόδου με ηγέτη τον Καλαμπόκη. Κι αυτό διότι ο Άρης έκανε τέσσερα διαδοχικά λάθη στην επίθεση που εξελίχθηκαν σε εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό για τους φιλοξενούμενους. Συν τοις άλλοις, ο Γκάμπριελ πέτυχε δύο μεγάλα σουτ και το Ρέθυμνο με σερί 15-0 μετέτρεψε το 43-32  σε 43-47 (27’). Αποδιοργανωμένος και με κακή ψυχολογία ο Άρης δεν μπορούσε να βγάλει plays στην επίθεση, τουλάχιστον όμως έπαιξε άμυνα στη τελευταία περίοδο (51-54, 31’. Κι εκεί που έδειχνε μπερδεμένος, δύο συνεχόμενα καλάθια του Βεζένκοφ από ατομική προσπάθεια και πέντε συνεχόμενοι πόντοι από τον Πελεκάνο τον κράτησαν στο παιχνίδι (63-63, 38’), καθώς ο Καλαμπόκης είχε μετατρέψει την υπόθεση σε προσωπική. Τελικώς, τον σταμάτησε ο Μούρτος. Ο Άρης κράτησε το Ρέθυμνο μακριά από το καλάθι, ενώ επιθετικά βασίστηκε στην ευστοχία του Αθηναίου από τη γραμμή των βολών  (67-63, 38:30). Ο επίλογος του αμφίρροπου αγώνα γράφτηκε τελικώς έπειτα από μια κακή συνεννόηση μεταξύ Κουμπούρα-Γκάμπριελ που στέρησε από το Ρέθυμνο μια κατοχή κι έδωσε τη δυνατότητα στον Άρη να ξεφύγει με 5 πόντους (68-63) 20 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Εξάλλου, στο τέλος κέρδισε αυτός που έκανε τα λιγότερα λάθη. Συνολικά οι δύο ομάδες τελείωσαν με 12 ασίστ και 36 λάθη!

Τα δεκάλεπτα: 20-21, 39-26, 49-49, 73-67.

ΑΡΗΣ (Μίνιτς): Μποχωρίδης 10(1), Χαντ, Πελεκάνος 10(1), Τσακαλέρης 4, Ασημακόπουλος 9, Χαρίσης 4, Βεζένκοφ 10(2), Μούρτος 8(2), Αθηναίου 16(1).

ΡΕΘΥΜΝΟ (Καλαφατάκης): Χαρτ 1, Καλλινικίδης 6(1), Κουμπούρας, Αγγελόπουλος, Ράιτ 4, Καλαμπόκης 23, Σίνης, Λάτοβιτς 5, Εζιούκου 13(10 ριμπ.), Ντρτσα, Γκάμπριελ 15(2).