• Α1
  • Posted

Τα 31 του Σούλη και το 1 του Μίλαν

 

Ο Σούλης Μαρκόπουλος κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία των παραδοσιακών ντέρμπι μεταξύ ΠΑΟΚ και Άρη καθώς αυτό του Σαββάτου θα είναι το 32ο στη καριέρα του. Ο Μίλαν Μίνιτς εντάσσεται στην συνομοταξία των «περαστικών» καθώς μόλις ένα ντέρμπι αναγράφεται στο βιογραφικό του κι αυτό ήταν επεισοδιακό.

Η προπονητική καριέρα του Σούλη Μαρκόπουλου είναι συνδεδεμένη με την πορεία των ομάδων της Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας από τον Ηρακλή της δεκαετίας του 80’ και στις αρχές του 90’ και καταλήγοντας στο γεγονός ότι πέρασε από τον πάγκο των Άρη και ΠΑΟΚ σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους. Πέραν του ρεκόρ των περισσοτέρων αγώνων στην ιστορία της Α1 σε επίπεδο προπονητών, ο Μαρκόπουλος είναι και ο μακροβιότερος προπονητής στην σύγχρονη ιστορία του Δικεφάλου, καθώς στο τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, θα συμπληρώσει πέντε συναπτά έτη.

 
Η φιλοσοφία του Μαρκόπουλου και ο τρόπος με τον οποίον προσεγγίζει το μπάσκετ, είναι τα μοναδικά στοιχεία που ξέρει για τον ΠΑΟΚ ο Μίλαν Μίνιτς. Κατά δήλωσή του. Βέβαια, από την ημέρα της συγκεκριμένης δημόσιας τοποθέτησης του Σέρβου προπονητή του Άρη (σ. σ. μετά τον αγώνα με τον ΚΑΟΔ) έως και σήμερα, μεσολάβησαν πέντε ημέρες και ατέλειωτες ώρες στο βίντεο με απώτερο σκοπό την ανάγνωση του αντιπάλου.


Ο Μίνιτς βρίσκεται για δεύτερη φορά στον πάγκο του Άρη, αλλά είχε βρεθεί μια ανάσα από τον αντίστοιχο του ΠΑΟΚ το 2005. Ο τότε διοικητικός ηγέτης της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Τάκης Πανελούδης, είχε υποστεί πλύση εγκεφάλου από τους στενούς συνεργάτες του για την πρόσληψη του Σέρβου στη τεχνική ηγεσία. Ωστόσο, δεν ενέδωσε διότι εκτίμησε ότι δεν θα μπορούσε να συνεννοηθεί μαζί του, καθώς επίσης και γιατί δεν θα ταίριαζαν, από πλευράς φιλοσοφίας.


Για τον Μίνιτς, το ντέρμπι του Σαββάτου θα είναι μόλις το 2ο στη καριέρα του. Στο μοναδικό που έχει καταγραφεί, έγιναν πράγματα και θάματα. Ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει τον Άρη στο Αλεξάνδρειο με 89-93, όπου ο Νόρμαν Νόλαν έκανε όλη τη βρώμικη δουλειά  και τελείωσε το παιχνίδι με 26 πόντους. Ωστόσο, αυτός που είχε βάλει φαρδιά πλατιά την σφραγίδα του ήταν ο Μπιλ Έντουαρντς με κάτι τρίποντα από το… κέντρο και συνολικά 5/8 προσπάθειες, όταν η μπάλα ζύγιζε 100 κιλά. Όπως (συνήθως) συμβαίνει, ο κορυφαίος για τον Άρη ήταν και ο μοιραίος. Οι 31 πόντοι του Φράνκι Κινγκ (που είχε περάσει από τον ΠΑΟΚ κατακτώντας και το Κύπελλο Ελλάδος το 1999) δεν έπεισαν τους οπαδούς του Άρη. Ο Αμερικανός δεν άντεξε στις έντονες αποδοκιμασίες και καθώς κατευθυνόταν προς τα αποδυτήρια, άρπαξε κι αυτός ένα σκουπόξυλο για να απαντήσει στις… ψιλές. Οργισμένοι από τη συμπεριφορά του, οι οπαδοί του Άρη περίμεναν έξω από το γήπεδο και ο Αμερικανός φυγαδεύτηκε – χωρίς να λείψουν οι.. ψιλές – για να αποφευχθούν τα ακόμη χειρότερα.