Με το πιστόλι στον κρόταφο

bartz span

Ο Σπανούλης επιστρέφει, ο Πρίντεζης μάλλον όχι, όμως η ουσία είναι αυτό που είπε ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Την Παρασκευή κόντρα στη Λαμποράλ Κούτσα στο ΣΕΦ (21.30-ΔΤ) ο Ολυμπιακός παίζει με... το πιστόλι στον κρόταφο!

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στις δυσκολίες του αγώνα με τη Λαμποράλ Κούτσα και αποκάλυψε ότι ο Βασίλης Σπανούλης θα επανέλθει στη δράση έπειτα από απουσία 25 ημερών.

"Προερχόμαστε από τέσσερις συνεχόμενες ήττες κι αυτό σημαίνει ότι παίζουμε το πιστόλι στον κρόταφο. Πρέπει να νικήσουμε οπωσδήποτε, αν θέλουμε να φτάσουμε στους "8". Δεν θα έχουμε εύκολο έργο. Η Λαμποράλ είναι αδιάφορη βαθμολογικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει κίνητρο. Στην Ευρωλίγκα δεν υπάρχει κανείς χωρίς κίνητρο και μην ξεχνάμε ότι πριν από δύο εβδομάδες η Λαμποράλ νίκησε εδώ τον Παναθηναϊκό.

Στον πρώτο γύρο τη νικήσαμε σχετικά εύκολα, όμως η Λαμποράλ δεν έχει μέσο όρο. Μπορεί να είναι πολύ καλή ή πολύ κακή. Εξαρτάται από το ρυθμό και από την απόδοση κάποιων παικτών, όπως ο Πλάις, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε σέντερ πρώτης γραμμής για την Ευρώπη, ο Ερτέλ, ο Νοτσιόνι... Έχει 12 καλούς παίκτες, αλλά πολλά πάνω και κάτω στην απόδοσή της, που την οδηγούν σε μεγάλες νίκες, αλλά και σε ήττες.

Επανέρχεται και ο Σπανούλης. Μας έλειψε πολύ. Όσο έλειψε κάναμε οι υπόλοιποι καλή προσπάθεια και από τα τέσσερα παιχνίδια που χάσαμε, τα τρία τα χάσαμε στο τελευταίο σουτ, ενώ και με την Μπαρτσελόνα μείναμε ως το τέλος στη διεκδίκηση της νίκης κι αν ήμαστε πιο προσεκτικοί, ίσως την παίρναμε. Αυτά όμως πέρασαν, δε μετράνε πια. Πρέπει να νικήσουμε τη Λαμποράλ και όσοι παίξουν σε αυτό το παιχνίδι πρέπει να είναι αποφασισμένοι και έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο".

Ο τραυματισμός του Γιώργου Πρίντεζη, που μάλλον θα του στερήσει τη συμμετοχή και από το παιχνίδι της Παρασκευής, είναι μεγάλο μυστήριο, το οποίο θέλησε να ξεδιαλύνει ο προπονητής του Ολυμπιακού: "Ο Πρίντεζης ένιωθε ένα σφίξιμο στη μέση. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι δεν ήταν κήλη ή πρόβλημα στους σπόνδυλους. Χθες υπήρξε μια ένδειξη ότι θα μπορούσε να είναι ρωγμή σε χόνδρο ενός πλευρού, αλλά σήμερα μετά από μια νέα εξέταση, αποκλείστηκε κι αυτό. Είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Καμία εξέταση δεν έδειξε τίποτα, αλλά ο Γιώργος πονούσε. Τελικά πρόκειται για μία μυική θλάση α' βαθμού στη μέση. Θα προσπαθήσει να παίξει, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα τα καταφέρει.

Το καλό είναι πως δεν πρόκειται για κάταγμα ή κήλη, που θα τον υποχρέωνε να μείνει καιρό έξω. Είναι όμως πονηρός τραυματισμός, διότι δεν φαινόταν σε καμία εξέταση τι ήταν. Όλη αυτή η περίεργη κατάσταση μας επηρέασε. Ελπίζω να μη χάσει το παιχνίδι με τη Λαμποράλ, αλλά η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να παίξει. Από την αρχή η ευχή που κάναμε ήταν να είμαστε υγιείς, αλλά στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν οι δυο πιο έμπειροι παίκτες μας απουσίαζα. Ελπίζω αυτό να μην επηρεάσει την πορεία μας".

Σε ερώτηση για το εάν ο Ολυμπιακός μπορεί φέτος να κάνει ανατροπές όπως πέρσι και πρόπερσι όταν και βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο, ο Μπαρτζώκας ήταν ξεκάθαρος. "Η περσινή και η προπέρσινη ομάδα ήταν τελείως διαφορετική από τη φετινή, αφού έχουν αλλάξει 6-7 παίκτες. Ο Ολυμπιακός καλώς κατά τη γνώμη μου χτίζεται γύρω από τον Βασίλη Σπανούλη. Ο Ολυμπιακός παίρνει παίκτες που μπορούν να ταιριάξουν αγωνιστικά με τον Βασίλη. Αυτό σημαίνει ότι παίρνουμε παίκτες που δεν είναι ίδιοι με τον Βασίλη, αλλά μπορούν να παίξουν μαζί με αυτόν. Ο Βασίλης τα τελευταία 5-6 χρόνια σπάνια χάνει ματς, αλλά τώρα μας έλειψε. Έτσι ζητήθηκε από παίκτες που δεν κάνουν τα ίδια πράγματα με αυτόν, να τα κάνουν. Δυσκολεύτηκαν κι αυτό μας επηρέασε. Ο Βασίλης επιβαρύνθηκε το καλοκαίρι στο Ευρωμπάσκετ, γύρισε με τραυματισμό και τώρα έβγαλε κι άλλο τραυματισμό ο οποίος έγινε από την επιβάρυνση, τα πολλά παιχνίδια και την προπόνηση. Ο Βασίλης παίζοντας το καλοκαίρι είχε μεγάλη επιβάρυνση, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να στερηθεί των υπηρεσειών του σε ενα κρίσιμο σημείο της σεζόν. Τώρα τον έχουμε μαζί μας και όπως είπα έχουμε ακόμη πιθανότητες να βρεθούμε στην οκτάδα που είναι και ο στόχος μας αυτή τη στιγμή".

Για τους πολλούς τραυματισμούς και τη γενικότερη κακοδαιμονία στην ομάδα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας απάντησε: "Και εγώ παρασυρόμενος από την ατυχία μας, λέω καμιά φορά για την τύχη μας, όπως ένα καλάθι του Λαβάλ από τα έξι μέτρα. Συμβαίνει σε πολλές ομάδες να πληγούν από τραυματισμούς, είναι μέρος του αθλητισμού. Εμείς είμαστε Πρωταθλητές Ευρώπης και πρέπει να κάνουμε διπλή και τριπλή προσπάθεια για να παραμείνουμε στην κορυφή. Καμία ομάδα δεν έχει πίεση παίζοντας εναντίον μας, αντίθετα εμείς είμαστε εξαναγκασμένοι να κερδίζουμε κάθε ματς, οπότε αντιμετωπίζουμε κάθε παιχνίδι με μεγάλο στρες. Θεωρώ πως εάν είμαστε πλήρεις, αυτή η ομάδα έχει μεγάλες δυνατότητες. Το παιχνίδι του Σίμονς έχει να κάνει με αυτό του Σπανούλη, εξαρτάται το παιχνίδι του Σίμονς από αυτό του Σπανούλη. Ο Ολυμπιακός με εμένα προπονητή χτίστηκε γύρω από τον Βασίλη, όπως και τα προηγούμενα χρόνια από τον κ. Ίβκοβιτς. Έτσι χτίστηκε, με παίκτες που μπορούν να παίξουν καλά με χημεία. Είμαστε σύνολο που μπορεί να παίξει καλά μαζί, αλλά αυτή η χημεία διαταράχτηκε από τους τραυματισμούς. Ελπίζω αυτή η ομάδα, με τις επιστροφές να παίξει όπως μπορεί και να φτάσει εκεί που θέλει".

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ρωτήθηκε γιατί οι περισσότεροι αντίπαλοι περιφερειακοί παίκτες κάνουν εξαιρετικά παιχνίδια απέναντι στον Ολυμπιακό και απάντησε: "Επειδή, σας το λέω ξεκάθαρα, λείπει ο Λο. Χωρίς υπεκφυγές. Να μην  τριγυρίζουμε πολύ γύρω από αυτό το θέμα. Ο Μάντζαρης αναγκάζεται να μαρκάρει και να οργανώνει. Αλλά αυτή τη στιγμή ο παίκτης που μπορεί να μαρκάρει τον καλύτερο αντίπαλο περιφερειακό, δεν αντικαταστάθηκε, και όλοι προσπαθούμε με ομαδική δουλειά να καλύψουμε αυτή μας την αδυναμία που είναι συγκεκριμένη".

Για την πίεση που φαίνεται να έχουν οι ξένοι παίκτες της ομάδας, ο προπονητής του Ολυμπιακού είπε: "Καταρχήν πρέπει να παραδεχτούμε όλοι, εσείς που κάνετε το ρεπορτάζ και εγώ που είμαι εδώ ως προπονητής και ξέρω καλά ποιος είναι αυτός ο σύλλογος, πως πρόκειται για έναν ιδιαίτερα δύσκολο σύλλογο. Σας είχα πει και στο παρελθόν πόσο μεγάλοι παίκτες είχαν αποτύχει, είναι μεγάλο το βάρος και τα προηγούμενα χρόνια ήταν μεγαλύτερο. Τώρα ο κόσμος είναι πολύ θετικός σε σχέση με το παρελθόν, αναγνωρίζει ότι πήρε δύο σερί ευρωπαϊκά, στη συνείδηση όλων έχει περάσει πως πλέον αυτή η ομάδα είναι μια πετυχημένη ομάδα. Τα προηγούμενα χρόνια και αφού είχε φύγει ο κ. Ιωαννίδης από τον Ολυμπιακό, ο Ολυμπιακός για χρόνια δεν ήταν στο προσκήνιο, τώρα ο Ολυμπιακός έχει γυρίσει με τον πιο εμφατικό τρόπο, με δύο ευρωπαϊκά και ένα πρωτάθλημα.

Για έναν παίκτη που δεν θα κερδίσει την κερκίδα του Ολυμπιακού, είναι δύσκολα τα πράγματα. Όπως με τον Πέρκινς πέρσι και φέτος με τον Κόλινς. Αυτή η αποδοκιμασία, η οποία δεν ήταν συντονισμένη, αλλά αυθόρμητη, δημιουργεί πίεση και στους άλλους ξένους της ομάδας, όχι μόνο σε αυτόν που αποδοκιμάστηκε. Όπως η ενθάρρυνση δεν επηρεάζει έναν άλλα όλη την ομάδα, το ίδιο συμβαίνει και με την αποδοκιμασία. Όμως το λέω στους παίκτες συνέχεια. Αυτός είναι ο Ολυμπιακός και αν θέλεις να παίζεις σε σύλλογο τέτοιου βεληνεκούς, πρέπει να αντέχεις την πίεση".

Για το ενδεχόμενο ο Ολυμπιακός να κινηθεί για την απόκτηση παίκτη, ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξεκαθάρισε πως «όλη μας η προσπάθεια είναι να μείνουμε ίδια ομάδα. Όλοι είμαστε πιο προσεκτικοί στις κινήσεις μας γιατί φέτος οι τραυματισμοί είναι πρωτόγνωροι. Για παράδειγμα ο τραυματισμός του Σπανούλη τον κράτησε 25 μέρες εκτός και έχασε τρία ματς Ευρωλίγκας. Προσπαθούμε λοιπόν στο μέτρο του δυνατού να το ελέγξουμε».